Reklama
Reklama

Wspomaga szybką przemianę materii i zbija wysoki cukier. Przepis na domowy ocet z derenia

Te niepozorne czerwone owoce znajdziemy w wielu ogrodach. Dereń jadalny to roślina, którą szczególnie doceniamy za wygląd. Często zapominamy o jej pysznych owocach, z których można przygotować remedium na niejedną dolegliwość. Jeśli masz dereń na swojej działce i jesteś ciekawy, co możesz przygotować z jego owoców, koniecznie sprawdź ten przepis. Prosto i szybko nastawisz ocet, który po kilku miesiącach będzie numerem jeden w twojej kuchni.

Niedoceniane owoce derenia jadalnego powinny zagościć w każdej kuchni, szczególnie przed okresem jesienno-zimowym. Dzięki nim ochronisz się przed infekcjami, a także zadbasz o linię. Dowiedz się, jakie właściwości w sobie kryją.

Dereń — owoc o wielu właściwościach i wszelakim zastosowaniu

Owoce derenia jadalnego to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. W ich składzie znajdziemy takie minerały, jak żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk czy mangan, a także witaminę C i A. Oprócz tego zawierają antocyjany, flawonoidy, kwasy organiczne i garbniki.

Przede wszystkim polecane są przy objawach niedokrwistości. Wysoka zawartość żelaza pomoże osobom walczącym z anemią, a także kobietom, które cierpią na obfite miesiączki.

Docenią je również osoby na diecie. Owoce derenia mają właściwości detoksykujące, działają moczopędnie i skutecznie przyspieszają metabolizm, przez to, że ułatwiają trawienie.

Pomogą przy infekcjach oraz gorączce. Właśnie dlatego warto przygotować z ich dodatkiem przetwory na jesień i zimę. Duża zawartość witaminy C skutecznie wspiera układ odpornościowy organizmu.

Zaletą owoców derenia są właściwości przeciwzapalne i ściągające. Warto stosować je przy takich problemach, jak biegunki, zaparcia i problemy z przemianą materii. Pozytywnie wpływają także na układ moczowy. Jeśli często cierpimy na jego infekcje lub mamy problemy z nerkami, spożywanie ich może pomóc nam, poprzez zwiększenie wydalania moczu. 

Zobacz także: Białą nutellę pokochają nie tylko dzieci. Główny składnik to jabłka

Jak zrobić ocet z derenia — przepis i zastosowanie

Z owoców derenia przyrządzimy pyszny sok, a z pozostałych po gotowaniu pestek możemy przygotować ocet o szerokim zastosowaniu. Ma on łagodny, kwaskowaty zapach i smak, który sprawdzi się w wielu potrawach.

Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • 1,5 kg owoców derenia,
  • 1,5 l wody,
  • 6 łyżek cukru.

W dużym słoiku umieszczamy owoce derenia. W przegotowanej i ostudzonej wodzie rozpuszczamy cukier, a następnie zalewamy zawartość słoika. Warto pozostawić odrobinę przestrzeni, aby miał on przestrzeń na burzenie się podczas fermentacji.

Tak przygotowany słoik pozostawiamy na kilka miesięcy. Po trzech powinien być już gotowy do spożycia. Odcedzamy go przez gazę i przelewamy do butelek. Będzie doskonałym zamiennikiem dla popularnego octu winnego.

Może zostać używany do zakwaszania potraw i zup. Ze względu na delikatny smak może być nawet składnikiem warzywnych i owocowych koktajli. Warto dodawać go zamiast tradycyjnego octu do sosów sałatkowych i dipów. Będzie pasował do surowych i pieczonych warzyw.

Jeśli chcemy poprawić nasze zdrowie, możemy przygotować z jego dodatkiem zdrowotną miksturę, którą należy pić na czczo. Wystarczy zmieszać łyżkę octu z odrobiną ciepłej wody oraz łyżeczką miodu. Poprawi proces trawienia, przyspieszy metabolizm i pomoże ograniczyć apetyt. Zapobiega również nadmiernym skokom cukru we krwi, przez to, że spowalnia proces wchłaniania się ich z pożywienia. Jeśli mamy delikatny żołądek, może być lepiej pić taki napój po posiłku.

Ocet może być stosowany również od zewnątrz. W formie okładów może zredukować obrzęki i zdezynfekować rany. Nałożony na włosy może poprawić ich strukturę, sprawiając, że będą gładkie i miękkie.

Źródła: facebook.pl/KociolekWiedzmy, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

Te jajka są najlepsze dla małych dzieci, seniorów i alergików. Mają cztery razy więcej karotenu niż kurze

Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | owoce | napoje