Reklama
Reklama

Wypróbuj kaszi, czyli sushi po polsku. Jest bez ryżu

Tradycyjne sushi to japońska potrawa przygotowana z gotowanego ryżu i z różnymi dodatkami, najczęściej rybnymi lub warzywnymi. Azjatyckie danie przybiera wiele różnych rodzajów, ze względu na kształt oraz użyte produkty. Choć japońskie sushi jest pyszne, Polacy przygotowali swój odpowiednik, czyli kaszi. Zamienili główny, azjatycki składnik na bardziej lokalny.

Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym sushi, masz ochotę zaskoczyć gości nietypową potrawą lub spróbować nowej przekąski, polskie kaszi jest właśnie dla ciebie. To efektowna przystawka, obok której nie da się przejść obojętnie.

Kaszi, czyli sushi po polsku

Choć wyglądem do złudzenia przypomina japońskie sushi, przyrządza się je z innych - bardziej lokalnych - składników. Zasada przygotowania pozostaje jednak ta sama. Wciąż będzie ci potrzebna mata bambusowa do zwijania rulonów czy ocet ryżowy do zaprawiania głównego produktu. Nie będzie to jednak ryż (jak w klasycznej wersji), tylko kasza - najlepiej gryczana lub jęczmienna

Właśnie od tego składnika wzięła się nazwa polskiego odpowiednika sushi. Kaszi to połączenie ugotowanej kaszy z ulubionymi dodatkami - warzywami (np. awokado, marchwią, ogórkiem), rybami (np. makrelą, dorszem czy tuńczykiem), tofu czy kiełkami. Najważniejsze jest właściwe przyrządzenie głównego produktu. Najpierw trzeba ugotować kaszę według wskazówek na opakowaniu. W czasie, gdy będzie stygła, w miseczce należy połączyć ocet ryżowy, cukier i sól. Taką zaprawą polewa się lekko wystudzoną kaszę i dokładnie miesza. To właśnie wtedy nabiera odpowiedniej konsystencji i smaku.

Przepis na kaszi

Zaciekawiło cię takie sushi po polsku? Nie jest trudne w przygotowaniu, szczególnie jeśli już wcześniej przyrządzałeś podobne przekąski. Musisz tylko ugotować kaszę, pokroić dodatki i wszystko odpowiednio zwinąć w rulon. To chyba najtrudniejszy moment, ale - jak wiadomo - w przypadku kaszi praktyka czyni mistrza. 

Składniki:

Kaszi:

  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 100 g dorsza lub makreli wędzonej,
  • 5 arkuszy nori (zamiennie: liście sałaty),
  • duże jabłko,
  • ogórek kiszony.

Zaprawa do kaszy:

  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • łyżka cukru,
  • pół łyżeczki soli.

Wykonanie:

Przygotuj kaszę: ugotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy będzie stygła, zabierz się za zaprawę - wymieszaj wszystkie składniki. Płynem polej wystudzoną kaszę i przemieszaj. Połącz z rozdrobnioną rybą, ponownie przemieszaj do pełnego połączenia.

Przyrządź składniki: jabłko obierz i pokrój w dość cienkie paski. Podobnie pokrój ogórka kiszonego. 

Składanie kaszi: arkusz nori ułóż na bambusowej macie błyszczącą stroną do dołu (jeśli używasz liści sałaty, to połóż je płasko na macie i postępuj tak, jak w przypadku nori). Nałóż dwie garści kaszy z rybą i rozpłaszcz na grubość ok. centymetra. Zostaw czterocentymetrowe marginesy na obu końcach arkusza. Ułóż dodatki i zwiń - powinny znaleźć się idealnie w środku rolki. Na końcu pusty brzeg arkusza zwilż wodą i dociśnij za pomocą maty bambusowej, aby roladka się zamknęła. Pokrój na równe kawałki przy pomocy ostrego noża - za każdym razem mocz nóż w zimnej wodzie, a nie będzie przywierał do kaszy. 

Zaserwuj z dodatkami: kashi możesz podać w towarzystwie chrzanu, wasabi czy sosu sojowego.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pierwszy raz spróbowałam na Sycylii, teraz robię regularnie. To najlepsze pesto jakie jadłam

Do zupy z botwinki dorzuciłam garść greckiego przysmaku. Najlepszy kucharz by się nie powstydził tego przepisu

To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kasza | dodatki