Wyśmienita na alergie, serce i poprawę odporności. W sezonie robię z niej kompot i sok na infekcje
Choć czerwona porzeczka jest bardziej popularna, to nie warto zapominać też o jej białej odmianie. Dlaczego warto jeść te owoce? Ze względu na liczne prozdrowotne właściwości, które bardzo przydają się m.in. podczas przeziębienia. Dowiedz się, jak zrobić kompot z białej porzeczki na infekcje. Świetnie wzmocni odporność i poprawi samopoczucie.
Choć w trakcie przeziębienia najlepiej sprawdzają się lekarstwa, to - dla ogólnego wzmocnienia - można też stosować babcine metody na poprawę odporności. Naturalne składniki zmniejszą zmęczenie i dostarczą organizmowi cenny zestaw witamin oraz minerałów. Tak działają m.in. białe porzeczki, które kryją w sobie liczne wartości odżywcze.
Małe owoce są już dziś nieco zapomniane, a szkoda, bo doładują organizm licznymi mikroelementami. Szczególnie zalecane są dzieciom i seniorom, ze względu na dużą dawkę witamin A i C. Oprócz tych składników dostarczą też witaminy z grupy B oraz szereg minerałów, m.in. żelazo, potas, magnez czy sód. Są także źródłem błonnika pokarmowego i kwasów organicznych. Brakuje im jednak barwnika, który może uczulać, dlatego bezpiecznie mogą je spożywać alergicy.
Dlaczego warto jeść białą porzeczkę? Witaminy A i C wspierają układ immunologiczny i wzmacniają odporność. Dodatkowo witamina A poprawia funkcjonowanie narządu wzroku. Z kolei potas i żelazo odpowiadają za właściwą pracę układu sercowo-naczyniowego. Witaminy z grupy B usprawniają działanie mózgu - wpływają na lepszą pamięć i koncentrację. Znajdujący się w składzie owoców błonnik reguluje perystaltykę jelit, zapobiegając uciążliwym zaparciom i wzdęciom.
Jeśli chcesz cieszyć się licznymi właściwościami białej porzeczki, to koniecznie musisz przygotować kompot z białej porzeczki. Na infekcje i ogólne osłabienie nie ma sobie równych. Owoce świetnie wspierają układ immunologiczny. Napój, który z nich przygotujesz, możesz więc pić regularnie podczas przeziębienia, ale też profilaktycznie - dla wsparcia odporności.
Składniki:
- 3 kg białych porzeczek,
- 2 kopiate łyżki cukru (na każdy słoik),
- woda.
Sposób wykonania:
Białe porzeczki obierz z szypułek. Przełóż na sito i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Poczekaj, aż trochę wyschną. Następnie owoce przełóż do czystych i wyparzonych słoików o pojemności ok. pół litra (tak, aby zajmowały ok. 2/3 wysokości). Zasyp je cukrem i odstaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie zalej wodą - do całkowitego przykrycia porzeczek, szczelnie zakręć.
Zapasteryzuj przetwory - do szerokiego garnka włóż szmatkę kuchenną, słoiki i zalej wszystko gorącą wodą (tak, aby sięgała do 2/3 wysokości szklanych naczyń). Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez ok. 15-20 minut na małym ogniu. Wyjmij ostrożnie z garnka i odwróć do góry dnem. Przykryj szmatką i pozostaw do ostygnięcia. Po upływie doby zimne słoiki przenieś do spiżarni lub innego chłodnego miejsca.
Kompot przelewaj do szklanki, a owoce - wykorzystaj do ciasta lub innych przetworów.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie przepłacaj za dorsza. W Lidlu możesz kupić tanią rybę - smaczną i bardzo zdrową
Mówią, że to najzdrowsze danie świata. Robię w wersji "spolszczonej", jest genialne