Wystarczy zjeść trzy sztuki dziennie i jelita zaczną dobrze pracować. Wcinaj też, gdy serce kołacze
Z roku na rok tradycyjna medycyna chińska zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju. Jeśli jest ona w kręgu twoich zainteresowań i chcesz pozostać w zdrowiu na długie lata, koniecznie zwróć uwagę na owoc jujube. Małe, czerwone kulki doskonale wpływają na jelita i unormowanie pracy serca. Będziesz jeść trzy sztuki dziennie i poczujesz znaczącą różnicę.
Jujube to owoc o wielu nazwach. Można go spotkać opisanego zarazem jako chiński daktyl, głożyna pospolita, daktyl czerwony. Ma on postać niedużych czerwonych kulek, które późną jesienią i zimą dojrzewają na krzewach głożyny pospolitej. Należy do rodziny szakłakowatych.
W naturalnym środowisku jujube można spotkać w południowej części Europy, w Indiach, Himalajach oraz Chinach. Skoro jest tak szeroko dostępny w różnych regionach, to czemu nazwano go “chińskim daktylem"? Może to wynikać z faktu, że owoc jest głęboko zakorzeniony w kulturze tego kraju.
Ceniony był tam już przed III w. p. n. e. Jujube używano do celów rytualnych, wierzono, że jedzony na nowy rok przynosi bogate plony. Ponadto znajdował szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej.
W Polsce chińskiego daktyla dostaniemy głównie w formie suszonej. Zazwyczaj nie jest on dostępny w zwykłych marketach. Można go nabyć w internecie lub szukać w sklepach ze zdrową lub azjatycką żywnością.
Suszone owoce jujube to dawka potasu, żelaza, fosforu, wapnia, witaminy A, C, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6). Czerwone kulki jednocześnie są przepełnione cennymi antyoksydantami i związkami o takim działaniu, czyli saponinami, triterpenami, alkaloidami, flawonoidami.
Jujube warto jeść ze względu na właściwości dla układu pokarmowego. Będą one kluczowe dla prawidłowego trawienia i rytmu wypróżnień. Zapobiegną zaparciom, przyspieszą metabolizm i detoksykację jelit. Ponadto według badań chiński daktyl może przeciwdziałać rozwojowi raka jelita grubego.
Skorzysta również serce. Regularnie spożywana nawet niewielka ilość jujube zadba o utrzymanie odpowiedniego ciśnienia tętniczego krwi. Duża ilość potasu złagodzi kołatania serca i zmniejszy ryzyko chorób takich jak migotanie przedsionków, arytmia. Owoce uchronią też od miażdżycy.
W tradycyjnej medycynie chińskiej jujube wykorzystywano jako naturalne remedium na zbyt wysoki stres i napięcie. Pomagają one uporać się z takimi dolegliwościami jak przewlekłe zmęczenie, stany depresyjne i lękowe, bezsenność i trudności z zasypianiem. W efekcie mogą poprawiać koncentrację i pamięć.
Od wieków, aż po dziś dzień chiński daktyl uważany jest w Chinach za środek przeciwbólowy. Japończycy za to sięgają po niego, gdy pojawią się problemy z wątrobą.
Zaleca się, aby dziennie zjadać od 5 do 50 g jujube. Oznacza to, że wystarczą zaledwie trzy sztuki owocu, żeby korzystać z jego właściwości dla całego organizmu. Taka ilość jest banalnie prosta do włączenia do diety.
Z łatwością nadają się do zajadania w formie przekąski. Z chińskich daktyli przygotujesz pyszny, leczniczy napar. Gdy są suszone, możesz je traktować tak jak zwykłe bakalie i dodawać do ciast, ciasteczek, owsianek, jogurtów.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywają ją przyjaciółka kobiet. Można z niej zrobić herbatę na oczyszczenie rozluźnienie organizmu
Zdrowy i smaczny zamiennik ziemniaka. Działają niczym tarcza ochronna dla mózgu i wątroby
Zdobi ogród, a jego owoce to tarcza ochronna dla wątroby. Można jeść na surowo lub zrobić sok