Reklama
Reklama

Mały owoc, ogromne wsparcie dla serca, pomoc przy bólach reumatycznych. Zalej wrzątkiem i pij regularnie

Ten mały, niepozorny owoc nie każdego zachęca swoim wyglądem. Po wysuszeniu przypomina pieprz, ale smakuje zupełnie inaczej. Przygotuj z niego napar i pij regularnie, a poczujesz się lepiej. To ogromne wsparcie dla serca i remedium na bóle reumatyczne.

Głóg znany jest głównie jako ozdoba wielu ogrodów czy parków. Przez maj i czerwiec można podziwiać jego piękne kwiaty, a od sierpnia obsypuje się małymi, czerwonymi owocami. Niewielu wie, że jagody te to nie tylko ozdoba, ale też naturalny lek na wiele dolegliwości. Najczęściej spotyka się je w formie suszonej, przez co głóg dostępny jest przez cały rok. 

Suszony głóg - skarb w czerwonych owocach

Suszony głóg dostarczy do organizmu moc mikroskładników takich jak witamina C, potas, wapń, magnez, fosfor, sód. To zarazem bogactwo dużej ilości różnych przeciwutleniaczy (flawonoidów, polifenoli, triterpenów) oraz kwasów organicznych (kwasu ursolowego, kwasu oleanolowego). 

W ten sposób suszony głóg wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Wpłynie na organizm przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo. Zwiększy odporność zarówno w kontekście niedużych infekcji, jak i poważniejszych chorób. Powinien więc być przyjmowany przez pacjentów o osłabionym układzie odpornościowym, czyli m.in. przez osoby starsze i osoby w czasie rekonwalescencji

Właściwości przeciwzapalne głogu pomogą na problemy skórne. Regularnie przyjmowany może złagodzić objawy egzemy czy trądziku, wyciszając ból czy zaczerwienienia. Owoce głogu zredukują także stany zapalne związane z reumatyzmem. Zmniejszą opuchliznę i uciążliwy ból związany z chorobą. 

Suszone owoce głogu to również szereg właściwości dla zdrowia serca. Działają przeciwmiażdżycowo, dzięki zdolności do obniżania stężenia cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Rozszerzą naczynia krwionośne, zwiększą przepływ tlenu i krwi do serca oraz zadziałają przeciwzakrzepowo. Napary z głogu zaleca się osobom, u których pojawiły się początkowe stany niewydolności mięśnia sercowego.

Mimo wielu zastosowań zdrowotnych, głóg nie będzie dla wszystkich. Nie mogą po niego sięgać osoby przyjmujące leki na serce jak m.in. beta blokery, digoksy, leki przeciwzakrzepowe czy na wysokie ciśnienie krwi. Podczas przyjmowania medykamentów, przed stosowaniem głogu, należy skontaktować się z lekarzem prowadzącym. Do tego negatywnie wpłynie na osoby z niskim ciśnieniem krwi

Ze względu na to, że właściwości owoców głogu nie są w pełni znane naukowcom, nie powinny po niego sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Jak parzyć i pić suszone owoce głogu?

Najwięcej cennych właściwości i związków przyswoimy wraz z naparem z suszonych owoców głogu. Jest to najlepsza i zarazem najprostsza forma na skorzystanie z tego, co oferują jagody

Do przygotowania naparu z suszonych owoców głogu wystarczy 1 łyżka suszu. Należy zalać ją ok. 200 ml wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem do wystudzenia. Następnie napój przecedzamy i jest gotowy do picia. 

Napar z głogu nie powinien być pity w całości na raz. Najlepiej dawkować go po połowie porcji (100 ml), która powinna być wypijana od 2 do 3 razy dziennie

Źródło: apteka-melissa.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jest kremowym sercem burraty, skarbnica białka i wapnia. Mało kto wie, że to ser idealny do pizzy

To najzdrowsza ryba na świecie. Mięsista, bez ości i zapachu tranu

Nie doceniamy tego sera. Ma dobry wpływ na serce, wzmacnia kości i pobudza receptory szczęścia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | napary | napoje