Reklama
Reklama

Z garści młodych liści parzę herbatkę na wiosenne osłabienie. Dodaje energii, zmniejsza niepokój

Młode listki pokrzywy to surowiec, który od lat wykorzystuje się w ziołolecznictwie i medycynie ludowej. Może posłużyć do przyrządzenia domowego naparu, który doskonale wesprze zdrowie. Na co konkretnie pomaga, oraz jak zaparzyć herbatę z młodych listków pokrzywy? Podpowiadamy.

Jej parzące listki były prawdziwym postrachem dzieciństwa, mało kto wiedział wówczas, że z rośliny tej można przygotować bardzo smaczną zupę, lub wykorzystać ją jako remedium na wiele dolegliwości. Pokrzywa od wieków używana jest powszechnie jako surowiec leczniczy, używa się ją na przykład do przygotowania prozdrowotnej herbatki. Najlepiej zbierać je wczesną wiosną. Jak zaparzyć herbatę z młodych listków pokrzywy? Dlaczego warto sięgać po ten napar? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Herbata z młodych listów pokrzywy - na co pomaga?

Wiele osób sięga po herbatę z pokrzywy w celu usunięcia nadmiaru wody z organizmu. Napój ten działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga pozbyć się obrzęków i opuchlizn. Wspiera pracę nerek, pomaga także oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. W medycynie ludowej picie herbaty z młodych liści pokrzywy było remedium na alergie, stany zapalne, oraz infekcje dróg moczowych. Uważa się, że herbata z młodych listków pokrzywy wzmacnia organizm i dodaje energii. Będzie więc idealnym wsparciem dla zdrowia po okresie zimowym. Co ciekawe, dawniej z pokrzywowych listków przygotowywano również odżywcze zupy.

Reklama

Napar z pokrzywy będzie dobrym sposobem na pozbycie się alergii oraz kataru. Pomaga także usunąć zalegającą wydzielinę i nadmiar śluzu. Pokrzywa wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dodatkowo herbata z młodych liści pokrzywy może mieć korzystny wpływ na regulowanie poziomu cukru we krwi. Ma także wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Uważa się, że herbatka z pokrzywy wycisza i zmniejsza uczucie niepokoju. 

Co więcej, herbatka z młodych liści pokrzywy będzie pozytywnie wpływał na samopoczucie kobiet w okresie menopauzy, zmniejsza nieprzyjemne dolegliwości, takie jak uderzenia gorąca. Pokrzywa będzie odpowiednia również dla mężczyzn, ponieważ może łagodzić przerost prostaty.

Warto wspomnieć, że wywar z młodych listków pokrzywy może być stosowany również zewnętrzne na skórę. Pomaga w leczeniu drobnych skaleczeń, ukąszeń, a także w przypadku egzemy czy oparzeń. Niektórzy stosują ją również jako tonik do skóry z niedoskonałościami lub jako płukankę na wzmocnienie i przetłuszczanie się włosów. Przypisuje się mu także działanie, zmniejszające wypadanie włosów.

Chociaż herbatka z młodych liści pokrzywy jest bardzo zdrowa, nie należy przesadzać z jej ilością. Warto pamiętać, że u niektórych osób może powodować alergie pokarmowe. Nie jest polecana osobom, które mają hipoglikemię, jej picie odradza się również kobietom w ciąży, oraz małym dzieciom.  

Sprawdź także: To prawdziwy polski eliksir życia. Ma ogrom witamin, chroni wątrobę, serce, wzmacnia odporność

Jak zaparzyć herbatę z młodych listków pokrzywy?

Każdy chociaż raz "pokłóć się" pokrzywą. Zarówno w liściach jak i na łodygach rośliny umieszczone są włoski, które po ich dotknięciu powodują pieczenie i bąble na skórze. Jest to mechanizm obronny rośliny. Aby zneutralizować jej drażniące działanie, przed spożyciem pokrzywę należy sparzyć gorącą wodą lub ugotować.

Najlepiej zrywać młode listki pokrzywy w okresie wiosennym od kwietnia do maja, zanim roślina zacznie kwitnąć. Najlepiej zrywać ją na terenach oddalonych od głównych dróg i ośrodków przemysłowych. Można także ją ususzyć, należy to robić w temperaturze nieprzekraczającej 35 stopni. Najlepiej robić to w suchych i przewiewnych pomieszczeniach, np. rozłożoną na papierze.

Warto dodać, że z liści pokrzywy można zrobić nie tylko herbatkę, ale i nalewki, octy, a także użyć ją do zup, sałatek, czy sosów.

Do przygotowania herbatki z młodych listków pokrzywy, będziesz potrzebować: kilku listków pokrzywy oraz 250 ml wrzącej wody. Zacznij od dokładnego umycia listków, następnie przełóż je do kubka i zalej wrzącą wodą. Odstaw do zaparzenia pod przykryciem na ok. 10 minut. Gotowy napar przecedź, możesz dosłodzić go miodem, erytrytolem, lub ksylitolem, oraz dodać odrobinę soku z cytryny. 

Źródła: terazgotuje.pl, sekrety-zdrowia.org, youtube.com/@MarekSkoczylasPL

Zobacz też:

Wszyscy robią wieprzowy albo drobiowy. U mnie na święta jest pasztet z najzdrowszego mięsa

Kawa z nietypowym składnikiem działa cuda. Syci na długo i ostro podkręca metabolizm

Jak sparzyć białą kiełbasę? Warto zastosować ten patent

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje