Zachwycamy się korzeniem, a liście są równie zdrowe. Mają dużo witaminy C, magnezu, działają jak antybiotyk
W warzywach korzeniowych zazwyczaj część nadziemną uważamy za zbędny odpad. Wyjątek stanowi pietruszka. Okazuje się jednak, że natka czy liście tych roślin nie tylko bywają jadalne, ale mają też wiele właściwości zdrowotnych. Tak jest z liśćmi chrzanu, które często niepotrzebnie lądują w śmietniku.
Chrzan cenimy za ostry, zdecydowany smak i właściwości antybakteryjne. Pomaga strawić tłuste potrawy, a dodany do przetworów sprawia, że dłużej nadają się do spożycia. Pora przeprosić się z liśćmi chrzanu, które są równie zdrowe, choć niedoceniane.
O tym, że korzeń chrzanu jest zdrowy, wiedzą chyba wszyscy. Wzmacnia odporność, poprawia trawienie i działa antybakteryjnie. Od stuleci traktowany był jako roślina lecznicza, w roli dodatku kulinarnego pojawił się na naszych stołach stosunkowo niedawno. Jest częstym dodatkiem do mięs i kiszonek, wzmacnia również smak zup i sosów.
Chrzan należy do rodziny kapustowatych i oprócz korzenia ma duże, zielone liście, które są równie zdrowe. W czasach, kiedy nie było lodówek i woreczków foliowych, gospodynie wykorzystywały je do owijania potraw. Dlaczego akurat liście chrzanu? Ponieważ ich właściwości antybakteryjne sprawiały, że mięso, masło czy sery dłużej nadawały się do spożycia. Pieczono też na nich chleb, który dzięki temu nabierał wyrazistego aromatu. Choć właściwości zdrowotne korzenia odkryli już starożytni, z czasem zaczęto doceniać również liście chrzanu.
Liście chrzanu nie mają tak ostrego smaku, jak jego korzeń, są tylko lekko pikantne. To świetne rozwiązanie dla tych, którym przeszkadza gryzący smak korzenia, bo mają równie wiele właściwości zdrowotnych. W medycynie ludowej okładano nimi rany i leczono infekcje. Ma to swoje uzasadnienie naukowe.
Liście chrzanu zawierają synigrynę, która decyduje o ich właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych oraz działaniu rozgrzewającym i odkażających. To sprawia, że są one uznawane za jeden z naturalnych antybiotyków. Ponadto liście chrzanu kryją w sobie sporo witaminy C, witaminy z grupy B, a także magnez, wapń i potas. Ich spożywanie wzmacnia odporność i wspomaga układ nerwowy, a także jest korzystne dla serca.
Pikantny smak liści chrzanu można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Do przygotowywania potraw najbardziej nadają się młode sztuki, które trzeba pozbawić głównego nerwu. Do jakich potraw można wykorzystać liście chrzanu?
- Do zawijania gołąbków: można ich użyć zamiast kapusty lub w wersji greckiej do zawijania domlades zamiast liści winogron. Nadadzą tym daniom bardziej wyrazistego smaku.
- Jako dodatek do kiszonek: ogórków, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty, kiszonych pomidorów, buraków zakwaszanych. Liście chrzanu nie tylko poprawią ich smak, ale zapobiegną rozwojowi pleśni.
- Do aromatyzowania marynat i zalew: można je dodać do zalewy octowej do marynowania ogórków czy grzybów, doskonale nadają się do peklowania wieprzowiny.
- Jako dodatek do farszów i zup: nadają się do farszu do pierogów, pasztecików lub wytrawnych naleśników. Zupom jarzynowym dodadzą lekko pikantnego posmaku.
- Do domowych octów i nalewek: można je dodawać do octu jabłkowego lub do nalewek ziołowych, co wzmocni ich lecznicze działanie.
- Jako podkład do pieczenia i gotowania: można wyłożyć liśćmi chrzanu dno brytfanny przed pieczeniem mięsa (np. karkówki, boczku), a także chleba. Położone na spód parowaru do gotowania ryb lub warzyw nadadzą im dodatkowego aromatu.
- Jako dodatek do sałatek: doskonale komponują się ze świeżymi warzywami, takimi jak papryka, ogórki czy pomidory.
- Do przygotowywania pesto: liście chrzanu obok orzechów i oliwy mogą stać doskonałą bazą do domowego pesto. Wystarczy je zmiksować z dodatkiem czosnku.
- Masło smakowe: zmiksowane z masłem liście chrzanu będą doskonałym dodatkiem do grzanek, grillowanych ryb czy warzyw.
Przed użyciem liście chrzanu trzeba dokładnie umyć i lekko sparzyć.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nasze prababcie dodawały do rosołu, my traktujemy jak chwast. Pomaga na niestrawność i przeziębienie
Najlepsza ryba na grilla. Wolna od zanieczyszczeń, lekkostrawna i bez ości
Warzywo wszech czasów. Chroni serce i naczynia krwionośne, działa jak antybiotyk