Reklama
Reklama

Zaczyna się sezon na te superowoce. Seniorzy powinni jeść, bo chronią serce i wzrok, działają przeciwzapalnie

Są soczyste, mają słodko-kwaśny smak i mnóstwo cennych składników. Mowa o minikiwi, zwanych także aktinidią. Teraz jest moment, gdy pojawiają się na krzewach w naszych ogrodach oraz na straganach. Dietetycy nie mają wątpliwości - szczególnie seniorzy powinni włączyć te niewielkie owoce do swojej diety. Zyskają na tym serce, wzrok i odporność.

Minikiwi (aktindia) w polskich ogrodach

Minikiwi - ta nazwa kojarzy się z egzotyką, prawda? Nie każdy wie, że niewielkie owoce zwane także aktinidią uprawiane są również w Polsce. Ten owoc jagodowy rzeczywiście jest bliskim krewnym popularnego kiwi - pochodzi z Syberii, Chin, Korei, Japonii i Wysp Kurylskich.

Na pnączu zaobserwować można niewielkie, gładkie owoce, rzeczywiście przypominające kiwi, ale znacznie mniejsze. Krzewy aktinidii są idealnie przystosowane do naszego kapryśnego klimatu, są mrozoodporne i coraz więcej osób sadzi je w przydomowych ogrodach.

Sezon na minikiwi przypada na jesień, szczególnie na wrzesień i październik. 

Reklama

Jakie właściwości ma minikiwi?

Jakie właściwości ma minikiwi? Śmiało można stwierdzić, ze jest to prawdziwy superowoc. Przede wszystkim aktindia zawiera mnóstwo witaminy C, o wiele więcej niż w cytrynie. Ponadto w tym owocu znajdziemy także witaminy: A, E i z grupy B. Minikiwi jest też bogate we wspierającą wzrok luteinę. 

Po minikiwi warto sięgać z wielu powodów. Dzięki zawartości aktynidyny owoc ten skutecznie wspiera trawienie, z kolei wcześniej wspomniana już luteina i przeciwutleniacze sprawiają, że minikiwi ogranicza utlenianie "złego" cholesterolu LDL. Jedz je regularnie, aby zapobiegać miażdżycy, zawałom czy udarom. Minikiwi może być także elementem profilaktyki cukrzycy - z uwagi na zawarty w nim mio-inozytol, który zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. 

Skryte w minikiwi bogactwo polifenoli, karotoneidów i witaminy C sprawia, że owoc ten ma także silne działanie przeciwzapalne oraz spowalnia starzenie się komórek. 

Jak jeść minikiwi?

Największa zaleta minikiwi? Bez wątpienia jest nią fakt, że nie trzeba ich obierać. Skórka tego owocu jest gładka i cieniutka, pełna wartościowych składników, które wspierają cały organizm. Jeżeli więc masz ochotę na skosztowanie tego owocu, po prostu go umyj i chrup od razu.

Słodko-kwaśny smak aktindii z pewnością skutecznie ugasi pragnienie. Idealnie nadaje się chociażby do śniadaniówki dziecka czy jako przekąska do pracy.

Co zrobić z minikiwi?

Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z minikiwi, to już spieszymy z odpowiedzią. Sposobów na wykorzystanie tego pysznego i niezwykle zdrowego owocu w kuchni jest naprawdę sporo. 

Minikiwi doskonale sprawdzi się chociażby jako składnik pysznej sałatki owocowej. Pokrojoną aktindię możesz dorzucić także do ulubionej owsianki czy koktajlu albo jogurtu. Cukiernicy chętnie używają ich w swoich deserach, na przykład w sernikach na zimno. 

Coraz większą popularnością cieszą się także konfitury z minikiwi - to dobry sposób, aby poczuć smak tego owocu nawet za kilka miesięcy, gdy wyjmiesz słoik ze spiżarni.

Źródła: terazgotuje.pl, sadyogrody.pl

Zobacz też:

Nietuzinkowa ryba na piątek. Nie ma ości, jest soczysta jak mało która, działa jak paliwo dla mózgu

Zapomniany owoc z polskich krzewów, który ma większą moc od aronii. Jedz na odporność i zdrowe serce

Ma więcej żelaza niż mięso, na serce działa jak lekarstwo. Warzywo jedzone już w XVII wieku wraca do polskiej kuchni

INTERIA.PL