Reklama
Reklama

Zapomniana konkurentka pietruszki. Francuzi uwielbiają jej ostry aromat, dodają do ryb i drobiu

Zioła ostatnio wracają do łask - zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. To aż dziwne, że w Polsce całkowicie zapomnieliśmy o roślinie, która występuje u nas naturalnie, porastając łąki i przydrożne rowy. Trybula ogrodowa powinna zwrócić naszą uwagę: jest aromatycznym i zdrowym zamiennikiem pietruszki. Podpowiadamy, jak używać jej w kuchni.

Choć trybula ogrodowa jest powszechna w naszym kraju, rzadko po nią sięgamy. Pora to zmienić, ponieważ to ziele ma wiele właściwości zdrowotnych. Jej specyficzny zapach i smak mogą nadać charakteru wielu daniom. 

Trybula ogrodowa - zapomniana konkurentka pietruszki

Trybula ogrodowa znana jest od średniowiecza, kiedy to wykorzystywana była w ziołolecznictwie. Zagościła też na stałe na europejskich stołach, szczególnie w kuchni francuskiej. Zawdzięcza to wyjątkowemu smakowi i zapachowi, które są podobne do anyżu. Suszona trybula ogrodowa we Francji jest częstym składnikiem mieszanki ziołowej, w której zajmuje równorzędne miejsce obok swojskiej pietruszki i estragonu. Stąd potoczna nazwa tej rośliny, pietruszka francuska. 

Reklama

Trybula ogrodowa należy do roślin selerowatych. Z wyglądu rzeczywiście przypomina natkę pietruszki. Jej liście są jednak jaśniejsze, bardziej miękkie i pokryte meszkiem. W kuchni wykorzystywana jest zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Ponieważ pochodzi z naszego klimatu, z powodzeniem można ją uprawiać w ogrodzie czy na balkonie. 

Trybula ogrodowa - wartości odżywcze i właściwości

To delikatne zioło jest nie tylko aromatyczne, ale też pełne zdrowotnych korzyści. Trybula ogrodowa to roślina niskokaloryczna - w 100 g zawiera około 40 kcal. Jest bogata w białko (około 3,5 g) i błonnik, a przy tym zawiera małe ilości tłuszczu (około 0,6 g) i węglowodanów (ok. 6 g), w tym niewielką ilość naturalnych cukrów.

Pod względem wartości odżywczych jest skarbnicą witaminy C, witamin z grupy B, a także beta-karotenu, który wspiera zdrowie skóry i wzroku. Zawiera też minerały, takie jak żelazo, wapń, magnez i potas, wspomagające układ krwionośny i kostny.

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów trybula ogrodowa ma działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Wspomaga trawienie, działa moczopędnie i oczyszczająco, pomagając usuwać toksyny z organizmu. Dawniej stosowano ją w leczeniu problemów skórnych, np. przy stanach zapalnych i egzemach. Dodatkowo wspiera pracę wątroby i lekko obniża ciśnienie krwi.

Do czego stosować trybulę ogrodową w kuchni?

Trybula ogrodowa to aromatyczne zioło o łagodnym, anyżkowo-pietruszkowym smaku, który idealnie komponuje się z lekkimi daniami. Najlepiej dodawać ją pod koniec gotowania lub na surowo, aby zachować jej delikatny smak i wartości odżywcze. Do czego stosować trybulę ogrodową w kuchni?

  • Do sałatek - świetnie pasuje do sałatek warzywnych, jajecznych i z owocami morza.
  • Do zup i sosów - wzbogaca smak zup kremów, zwłaszcza ziemniaczanej, dyniowej i rybnej, a także sosów śmietanowych.
  • Do jajek i serów - doskonała do jajecznicy, omletów, past kanapkowych i twarogów.
  • Do drobiu i ryb - podkreśla smak kurczaka, indyka i pieczonych ryb, np. łososia czy dorsza.
  • Do naparów i koktajli - można z niej przygotować napar o działaniu oczyszczającym lub dodać do zielonych koktajli.

Najlepiej używać świeżych listków, bo suszona trybula ogrodowa traci swój aromat. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie musisz kupować majonezu w sklepie. Zrobisz nie tylko z oleju i jajek

Najzdrowsze warzywo na świecie. Cukrzyk powinien robić z nią kanapki i sałatki

Włosi kochają, w polskiej kuchni nieczęsto stosujemy. Zapobiega wzdęciom, ma właściwości przeciwzapalne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | przyprawy