Zapomnieliśmy o tym warzywie. Poprawia pamięć, na stłuszczoną wątrobę działa jak balsam
Na półkach sklepowych z roku na rok pojawia się coraz więcej produktów. Naturalnie rozrost dotyczy także warzyw. Przez to próbujemy nowości, zaczynają one wpisywać się w nasze stałe menu, a stare zostają zapomniane. Tak samo stało się z tym warzywem, a działa ono cuda ze stłuszczoną wątrobą i pamięcią.
Cykoria to roślina należąca do rodziny astrowatych. Warzywo liczy sobie aż od 7 do 8 różnych gatunków. W naturalnym środowisku spotkamy ją w basenie Morza Śródziemnego, innych częściach Europy, Azji zachodniej. W Polsce natomiast natrafić można na cykorię podróżnik czy cykorię endywię.
Cykoria urasta do długości między 10, a 20 cm. Jej korzeń przypomina rzepę, a z niego wyrasta łodyga z białymi, żółtymi lub zielonymi liśćmi. Do spożycia nadaje się zarówno jej korzeń, pąki kwiatowe, jak i liście, i to one są najczęściej wybierane.
Liście cykorii są podłużne, chrupiące oraz charakteryzują się słodko-gorzkim smakiem. Sezon na to warzywo rozpoczyna się między październikiem, a listopadem i trwa aż do kwietnia.
Sprawdź także: Tych grzybów nie można suszyć. Lepiej zamrozić lub zamarynować
Cykoria to warzywo obfitujące w witaminę B1, B2, C oraz K. Uzupełni zapotrzebowanie na fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo czy dostarczy cennego karotenu. Dodatkowo cykoria ceniona jest za to, że jest niskokaloryczna, a w 100 g ma tylko 17 kcal.
Cykoria ma właściwości poprawiające pracę układu pokarmowego. Inulina zawarta w warzywie to naturalny prebiotyk, który zadba o mikroflorę jelit, dbając nie tylko o prawidłowe trawienie, ale też odporność. Co więcej, wysoka zawartość błonnika zapobiegnie występowaniu zaprać i przyspieszy metabolizm.
Gorzki smak cykorii zawdzięczany jest laktukopikrynie, która stymuluje produkcję kwasów żółciowych przez wątrobę i przyspiesza trawienie. Regularne zajadanie warzywa będzie mieć szczególny wpływ na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi. Tym samym ochroni wątrobę i wesprze jej prawidłowe funkcjonowanie.
Redukcja poziomu cholesterolu sprawia, że cykoria dba również o serce. Taka właściwość zmniejszy ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Uchroni więc od miażdżycy, zawału, udaru czy niewydolność serca.
Dawka minerałów, jaką dostarcza warzywo, sprawia, że cykoria ma właściwości wspierające pracę mózgu. Może poprawiać pamięć i zdolność do uczenia się nowych rzeczy. Zajadanie cykorii wyciszy organizm, złagodzi poziom stresu i ułatwi zasypianie. Zredukują ryzyko pojawienia się stanów lękowych czy depresyjnych.
Cykoria może zostać wykorzystana w kuchni zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Na świeżo sprawdzi się jako podstawa sałatek czy surówek. Świetnie skomponuje się z pomidorkami koktajlowymi, serem pleśniowym czy oliwkami. Chrupiące liście mogą być też zajadane jako przekąska do sosów.
Jeśli chcemy ją przerobić na ciepłe danie, cykorię można poddać grillowaniu, duszeniu, gotowaniu czy zapiekaniu. Podawana na ciepło dobrze smakuje z drobiem i rybami. Zrobimy z niej pyszną zupę, gulasz czy dodatek do grillowanego mięsa.
Wielu jednak może przeszkadzać gorzki posmak cykorii, natomiast można się go pozbyć w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że liście wymoczy się w wodzie z solą i sokiem z cytryny przez około 30 minut. Po tym czasie je płuczemy pod bieżącą wodą, a warzywo pozbawione goryczy jest gotowe do jedzenia.
Źródło: medonet.pl, wapteka.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie musisz moczyć fasoli przez całą noc. Wypróbuj prosty patent kucharzy
Na świecie doceniania, w Polsce omijana. Tańsza i o wiele zdrowsza od dorsza ryba
Potrójna siła natury. Herbata na przeziębienie, odporność i dobre trawienie