Reklama
Reklama

Zielony napój na przyspieszenie metabolizmu i dobrą pracę tarczycy. Tylko dwa składniki

Wystarczą dwa składniki, żeby poprawić trawienie i usprawnić pracę tarczycy. Napój z chlorofilu ma jednak więcej prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, do czego stosować chlorofil w kuchni, żeby wykorzystać maksymalnie jego lecznicze działanie.

Nie wszyscy wiedzą, co to jest chlorofil. Niektórym nazwa kojarzy się pewnie z lekcją przyrody. Faktycznie, to związek organiczny, które występuje w roślinach, warzywach czy algach. Dzięki niemu mają charakterystyczny zielony kolor. Co jednak najważniejsze, substancja jest potrzebna do przeprowadzania fotosyntezy - pozwala roślinom czerpać energię ze światła słonecznego i zamienić ją w tlen oraz węglowodany. Okazuje się, że ludziom także przydaje się chlorofil. W kuchni można dodać go jako składnik napoju, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Odkryj, na co pomaga picie chlorofilu.

Na co pomaga picie chlorofilu?

Chlorofil może być składnikiem codziennej diety osób w każdym wieku. Warto kupić go w wygodnej, płynnej formie, ale w aptekach czy sklepach ze zdrową żywnością dostępny jest też w formie kapsułek, tabletek i proszku.

Jedzony regularnie przyczynia się do poprawy zdrowia i ogólnego nastroju. Polecany jest wszystkim z niedoborami witamin i minerałów, zestresowanym i sportowcom. Przed włączeniem do jadłospisu warto poradzić się jednak lekarza, czy można go bezpiecznie stosować. Szczególnie w przypadku ciężarnych i karmiących kobiet lub małych dzieci.

Na co pomaga picie chlorofilu? Ten antyoksydant wykazuje naprawdę dużo prozdrowotnych właściwości, w tym antynowotworowe i przeciwutleniające. Przede wszystkim wspaniale detoksykuje organizm, pozbywając się szkodliwych substancji. Wspiera układ odpornościowy i funkcjonowanie tarczycy, poprawia wygląd skóry, łagodzi stany zapalne i reguluje cykl miesiączkowy. Dodatkowo, wspomaga leczenie anemii i cukrzycy.

Niektórzy zastanawiają się, czy chlorofil pomaga w odchudzaniu. Tak, przeciwutleniacz przyspiesza metabolizm, dzięki czemu gubienie nadmiarowych kilogramów jest prostsze. Co więcej, oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn i sprzyja utrzymaniu zdrowej mikroflory bakteryjnej w jelitach. To wszystko przekłada się na prawidłową liczbę wypróżnień i ograniczenie niekomfortowych wzdęć. 

Jak przygotować napój z chlorofilu?

Najlepiej zaopatrzyć się w chlorofil w płynnej formie - jest przygotowany z roślinnych składników, które są bezpieczne dla zdrowia. Jego stosowanie jest naprawdę proste. Jak przygotować napój z chlorofilu, który poprawi samopoczucie i wpłynie korzystnie na funkcjonowanie organizmu?

Wystarczy do szklanki wody wlać łyżeczkę płynu. Płyn możesz też dodać do świeżego soku, ziołowej herbaty czy koktajlu owocowo-warzywnego. Nie warto dosładzać go cukrem, ale jeśli potrzebujesz - użyj np. stewii. Napój z chlorofilem ma zielony kolor i orzeźwiający, lekko miętowy smak.

Pamiętaj, żeby przyjąć maksymalnie trzy porcje na dobę, najlepiej po posiłku (lub kierować się instrukcją producenta). Zastosowanie dziennej wskazanej dawki można porównać do zjedzenia aż kilograma zielonych warzyw. Jeśli dostarczasz zalecaną ilość chlorofilu dziennie z produktów spożywczych, to również nie ma potrzeby dużej suplementacji.

Chlorofil w kuchni - do czego stosować?

Choć się nad tym nie zastanawiasz, to pewnie już od dawna stosujesz chlorofil w kuchni. Jego najlepszym źródłem są zielone warzywa i owoce, m.in. szpinak, jarmuż, brokuły, sałata, natka pietruszki, kiwi czy zielone winogrona. W chlorofil obfituje też chlorella, czyli alga słodkowodna. Pochodzi z Korei Południowej i zalicza się ją do tzw. superfoods. Wszystkie te składniki warto więc dodać do swojego jadłospisu. Pamiętaj jednak, że długotrwałe gotowanie niszczy chlorofil, więc warzywa lepiej wrzucać od razu na wrzątek (aby skrócić czas obróbki termicznej).

Do czego stosować chlorofil w kuchni w formie płynnej? Możesz dodać go np. do purée warzywnego, a nawet lodów, aby organizm zyskał dużo witamin i minerałów. To składnik nadający się również do koktajlu czy ziołowej herbaty. Jeśli chcesz przygotować napój z chlorofilem, czyli do wody po prostu dodasz jego kilka kropel, warto podkręcić smak jeszcze odrobiną soku z cytryny i kilkoma plasterkami ogórka. To nie tylko doda aromatu płynowi, ale też urozmaici jego właściwości. 

Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, izielnik.pl

Zobacz też:

Zdrowsze i mniej kaloryczne od płatków owsianych. Pomagają schudnąć, działają przeciwzapalnie

Wystarczy wsypać pół łyżeczki do ciepłej wody. Metabolizm przyspieszy, jelita będą sprawnie pracować

Obniża cukier i cholesterol, ma dużą zawartość błonnika. Najlepszy chleb dla zdrowego serca

INTERIA.PL