Reklama
Reklama

Zielony "uzdrawiacz" organizmu. Dlaczego warto pić wodę z chlorofilem?

Nazwa tego barwnika z pewnością kojarzyć ci się może z lekcjami biologii. To właśnie chlorofilowi rośliny zawdzięczają swój zielony kolor. Co więcej, bierze on udział w procesie fotosyntezy, w którym powstaje tlen. Niewiele osób wie, że substancja ma również pozytywne działanie na zdrowie człowieka. Sprawdź, na co pomaga picie wody z chlorofilem.

Wprowadzanie do codziennej diety żywności o prozdrowotnych właściwościach, czyli tzw. superfoods stało się ostatnimi czasy bardzo modne. Wiele osób, które chcą zadbać o zdrowie i figurę wprowadziło do codziennego jadłospisu dosyć znaczące zmiany. Zamiast kawy z mlekiem i cukrem sięgają po matchę na napoju roślinnym, zamiast czekoladowych płatków wybierają jaglankę z nasionami chia, nie może zabraknąć również zielonych napojów. Do produktów, które charakteryzują wyjątkowe wartości odżywcze, należy chlorofil. W poniższym artykule podpowiemy ci, czym jest, jakie ma właściwości, na co pomaga oraz jak przygotować wodę z chlorofilem. 

Co to jest chlorofil?

Chlorofil to zielony barwnik, który ma właściwości fotosyntetyczne, znajduje się w liściach i łodygach roślin, przede wszystkim ma znaczący wpływ na w proces fotosyntezy. Z udziałem energii słonecznej, dwutlenku węgla i wody wytwarzane są substancje odżywcze (glukoza) oraz tlen, którym oddychamy. Proces ten zachodzi głównie w liściach, czasem następuje również w łodygach. Chlorofil występuje również w algach oraz bakteriach fotosyntetyzujących. W jego składzie znajduje się magnez oraz żelazo, strukturą przypomina hemoglobinę, czyli barwnik krwi. 

Gdzie możemy znaleźć chlorofil? Znajduje się on w różnych rodzajach sałaty, rzeżusze, szpinaku, kapuście, jarmużu czy ogórkach. Nazwa chlorofilu powstała od dwóch greckich słów, "chloros", czyli zielony oraz fillon, oznaczający liść.

Na co pomaga picie wody z chlorofilem?

Substancja ta wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiega przedwczesnemu starzeniu oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Pozytywnie działa również na układ odpornościowy organizmu. Ma działanie detoksykujące, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Pomaga także zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie

Polecany jest także do stosowania dla osób, które borykają się z problemami z układem pokarmowym, ponieważ wspiera mikroflorę jelitową, a także pomaga regulować procesy trawienne, między innymi zapobiegając wzdęciom. Zalecany jest do stosowania w celu wsparcia pracy jelit i wątroby. Co ciekawe, chlorofil może także przyczyniać się do utraty zbędnych kilogramów, pomaga w walce z nadwagą i otyłością. Stosowanie go wspiera spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, co więcej hamuje apetyt, dzięki czemu zmniejsza się chęć podjadania pomiędzy posiłkami. 

Chlorofil wspiera układ krwionośny, dzięki zawartości żelaza zalecany jest osobom, które chorują na anemię. Zapobiega również powstawaniu żylaków. Ma zastosowanie w leczeniu bólów stawów i artretyzmu. Co więcej, obecność magnezu wpływa korzystnie na układ nerwowy, redukuje stres oraz działa uspokajająco. Spożywanie chlorofilu to również sposób, aby zadbać o piękną skórę.

Jak przygotować i pić wodę z chlorofilem?

Jednym z najpopularniejszych sposobów na spożywanie chlorofilu jest przygotowanie prozdrowotnego napoju. Sproszkowany chlorofil bez trudu można kupić w aptece, sklepach zielarskich lub tych ze zdrową żywnością. Wystarczy zmieszać łyżeczkę chlorofilu ze szklanką niegazowanej wody, proszek można dodać również do soków lub koktajli. Napój można spożywać trzy razy dziennie, warto jednak zapoznać się z zaleceniami producenta zamieszczonymi na opakowaniu produktu. 

Chlorofil jest raczej bezpieczny i nie wykazuje wielu przeciwwskazań, warto jednak skonsultować pomysł picia napoju z lekarzem, zwłaszacza w przypadku kobiet w ciąży oraz osób, które na stałe przyjmują leki. 

Źródlo: Smaker.pl

Zobacz też:

Czerwona cebula w miodzie i aromatycznych przyprawach. Idealna do sałatek i kanapek

Grzyb o wyjątkowym smaku i aromacie. Suszę i marynuję, ale najlepszy wychodzi sos

​Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Tego nie rób, bo trzeba będzie je wyrzucić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje