Reklama
Reklama

To najzdrowsze dodatki do zielonej herbaty. Poprawiają trawienie i odporność, przyspieszają metabolizm

W sklepach znajdziemy przeróżne rodzaje zielonej herbaty. Z dodatkiem cytrusów, owoców jagodowych, egzotycznych, a nawet kwiatów. Jednak, zamiast kupować gotowe saszetki, możesz zrobić własny napój smakowy, które dodatkowo kompleksowo wesprze twój organizm. Sprawdź, jakie są najzdrowsze dodatki do zielonej herbaty.

Regularne picie zielonej herbaty to niezwykle smaczny sposób na kompleksowe zadbanie o zdrowie. Jeżeli chcesz w pełni wykorzystać jej właściwości, warto wiedzieć, jak parzyć zieloną herbatę, oraz po jaką sięgać w sklepie. Podpowiemy ci również, czym wzbogacić jej smak. 

Zielona herbata - napój o wielu właściwościach zdrowotnych 

Co warto wiedzieć o zielonej herbacie? Napój ten pochodzi z Chin, chociaż popularny jest również w innych krajach azjatyckich, między innymi w Japonii. Przygotowywana jest z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które przetworzone są w niewielkim stopniu, dzięki czemu zachowują dużą ilość cennych przeciwutleniaczach, między innymi są to polifenole i katechiny. Mają one właściwości zmniejszające stres oksydacyjny, wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także przyczyniają się do redukcji stanów zapalnych, oraz zmniejszają ryzyko wielu chorób, np. układu sercowo-naczyniowego. Ponadto mają właściwości przeciwnowotworowe, oraz zapobiegają procesom przedwczesnego starzenia.  

Reklama

Zielona herbata będzie świetnym wyborem dla osób, które chcą zadbać o układ krążenia, nie tylko zmniejsza ryzyko wielu chorób, ale i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Napój ten będzie również świetnym wyborem w kontekście układu pokarmowego, ponieważ poprawia trawienie, co więcej pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. W zielonej herbacie znajduje się także L-teanina, przez co polecana jest osobom, które chcą wesprzeć koncentrację i pamięć, natomiast teina może delikatnie się pobudzać

Co ciekawe, regularne picie tego napoju, może przyczynić się do poprawy stanu jamy ustnej,  wszystko za sprawą obecnego w zielonej herbacie fluoru, który działa przeciwpróchnicowo. Co więcej, obecne w niej przeciwutleniacze mają także działanie przeciwbakteryjne, przez co zwalczają bakterie w jamie ustnej, co przekłada się na ładniejszy oddech. W składzie zielonej herbaty można znaleźć także witaminy (A, te z grupy B, C i E), a także minerały jak potas czy cynk, należy mieć jednak na uwadze, że nie są to duże ilości, które pokrywają dzienne zapotrzebowanie. 

Chociaż zielona herbata jest bardzo zdrowa, nie należy popijać nią posiłków. Jak podaje zdrowie.interia.pl: "Nie zaleca się spożywania zielonej herbaty podczas posiłków, może bowiem upośledzać wchłanianie składników odżywczych, których chcemy dostarczyć organizmowi z jedzeniem. Wchłanianie żelaza mogą upośledzać m.in. garbniki."

Sprawdź także: Pij między posiłkami, cukier nie będzie skakał. Pomaga też na bóle reumatyczne 

Najzdrowsze dodatki do zielonej herbaty

Co dodać do zielonej herbaty, aby smakowała jeszcze lepiej? Możesz połączyć ją z ziołami, świetnie sprawdzi się świeża lub suszona mięta, która poprawia trawienie, wspiera metabolizm, oraz działa bakteriobójczo. Możesz również dodać do niej melisę, która dodatkowo zadziała kojąco na układ nerwowy.  

Jeżeli lubisz owocowe smaki, świetnym dodatkiem będą cytrusy, na przykład cytryna lub pomarańcza. Nie tylko nadadzą herbacie przyjemnego posmaku, ale i dostarczą nieco witaminy C, oczywiście pod warunkiem, że nie wrzucimy ich do gorącego napoju. Taka herbata będzie smakować świetnie, a jednocześnie nie dostarczy zbędnych kilokalorii. 

Chłodne miesiące to czas, kiedy dużo częściej dopadają nas przeziębienia. Dlatego, jeśli chcesz się przed nimi ustrzec, do zielonej herbaty dodaj plastry świeżego imbiru. Ma on działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga pozbyć się infekcji. Przyda się również, gdy dopadnie cię męczący kaszel, pomoże pozbyć się zalegającej wydzieliny, oraz uporać się z bólem gardła. Imbir to także doskonały sposób na poprawę trawienia, co więcej przyczynia się do redukcji wzdęć, a nawet ma działanie przeciwbiegunkowe. Ma także działanie rozgrzewające i poprawia krążenie krwi. Co więcej, przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu będzie świetnym wsparciem podczas odchudzania.  

Do zielonej herbaty doskonale pasuje również miód. Nie należy go jednak dodawać do gorącego napoju, ponieważ wówczas stracy swoje dobroczynne właściwości. Również działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także antyoksydacyjnie. Ma działanie łagodzące, pozytywnie wpływa na układ trawienny, oraz zdrowie serca.  

Jak parzyć zieloną herbatę? 

Według znawców herbaty najlepszym wyborem będzie ta liściasta. Herbata w torebkach jest zazwyczaj gorszej jakości. Przeważnie zalewamy herbatę wrzątkiem, jeśli jednak chcesz przyrządzić pyszną zieloną herbatę, ta temperatura będzie zbyt wysoka.  

Przygotowanie zielonej herbaty 

Do kubka wsyp około dwóch gramów suszonych listków herbaty, a następnie zalej je 200 ml wody nagrzanej do 70-80 stopni. Czas parzenia różni się w zależności od rodzaju herbaty, zazwyczaj wynosi od jednej do trzech minut. Warto zerknąć na informacje zawarte na opakowanieu. Gotowy napój przecedź, możesz do niego dodać kilka listków mięty, plaster świeżego imbiru, oraz pomarańczy lub cytryny. Gdy lekko przestygnie, możesz dosłodzić zieloną herbatę łyżeczką miodu

Zielona herbata z dodatkiem imbiru, cytrusów, mięty i miodu nie tylko będzie smakować świetnie, ale i doskonale wpłynie na organizm. Napój ten doskonale wesprze odporność, zadziała przeciwbakteryjnie, a także poprawi trawienie.  

Źródła: terazgotuje.pl, cefarm24.pl, zdrowie.interia.pl 

Zobacz też:

Pijał ją Szopen, ma wykwintny smak i intensywny aromat. Ma dużo magnezu, wspiera krążenie i oczyszcza jelita

Mięso dla seniorów i na odchudzanie. Chude, pełne białka, do tego dba o serce i układ nerwowy

Seniorzy powinni na stałe wprowadzić do menu. Dobrze działa na serce i florę bakteryjną jelit, poprawia nastrój

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje