Złota pasta do zup, sosów i mleka. Nie ma nic lepszego na zdrowe jelita i odporność
Chociaż kurkuma znana jest od czasów starożytnych, w ostatnim latach znacznie zyskała na popularności. Wszystko za sprawą kryjących się w niej prozdrowotnych właściwości. Można kupić ją w większości supermarketów, zarówno w formie świeżej, jak i sproszkowanej. Świetne sprawdzi się bezpośrednio wsypana do dań i napojów, a także w formie złotej pasty z kurkumy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do zimowych potraw i naparów.
Jeśli zastanawiasz się, co jeść, aby jeszcze lepiej zadbać o swoje zdrowie, postaw na kurkumę, będzie idealnym wyborem. W kuchni orientalnej stosowana jest bardzo często, doskonale pasuje do dań takich jak curry, czy azjatyckie potrawki i zupy. Bardzo dobrze wkomponuje się także w zimowe menu, można zrobić z niej złotą pastę, która zadziała jak suplement diety. Na co pomaga złota pasta z kurkumy? Podpowiadamy.
Bazą złotej pasty jest oczywiście kurkuma, obecny jest w niej pomarańczowy barwnik - kurkumina, który należy do silnych antyoksydantów. Ma działanie przeciwutleniające, pomaga walczyć ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, a także ma właściwości przeciwzapalne. Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, oraz chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, np. choroby wieńcowej i zawału, oraz cukrzycy, czy otyłości. Wykazuje również właściwości przeciwstarzeniowe. Kurkuma ma także działanie wspierające odporność organizmu, przeciwbakteryjnie, a także świetnie działa na zdrowie wątroby.
Kurkumę warto jeść również ze względu na korzystne działanie na układ krążenia, między innymi ma właściwości wspierające serce. Pomaga regulować ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Warto używać jej także w celu wsparcia układu pokarmowego, zapewnia prawidłowe trawienie, oraz poprawia pracę jelit. Co ciekawe, przyprawa ta dobrze działa również na układ nerwowy, wspiera pamięć i koncentrację, a nawet przypisuje się jej działanie zmniejszające ryzyko demencji.
Do pasty z kurkumy należy dodać także świeżo zmielony pieprz, ponieważ zawarta w nim piperyna zwiększa wchłanianie kurkumy. Dodatkowo pieprz wykazuje właściwości bakteriobójcze i rozgrzewające, wspiera odporność organizmu, oraz pomagają zwalczać infekcje. Ponadto ma on działanie podkręcające przemianę materii, dzięki czemu będzie korzystny dla osób, które chcą schudnąć. Podobnie jak kurkuma, pieprz wykazuje właściwości przeciwutleniające, oraz wspiera prawidłowe trawienie. Co więcej, taka kombinacja ma również właściwości przeciwbólowe.
Złota pasta ma szerokie działanie prozdrowotne. Będzie doskonałym wyborem dla osób, które mają problemy trawienne. Warto stosować ją również, kiedy męczą cię nawracające przeziębienia i infekcje. Będzie mieć działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. To także dobra opcja dla sercowców, pomoże ustabilizować poziom cholesterolu oraz zbić zbyt wysokie ciśnienie krwi. Mogą stosować ją także cukrzycy, oraz osoby, które borykają się z insulinoopornością. Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, również możesz włączyć do jadłospisu złotą pastę z kurkumy, świetnie podkręci metabolizm, oraz wspomoże spalanie tłuszczu. Należy jednak mieć na uwadze, że przy utracie wagi najważniejsze jest zachowanie deficytu kalorycznego, oraz zadbanie o aktywność fizyczną.
Przepis na złotą pastę z kurkumy jest bardzo prosty, będziesz potrzebować:
- 250 ml wody (pełna szklanka),
- ok. 125 g kurkumy w proszku (mniej więcej pół szklanki),
- 1⁄3 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- opcjonalnie, ulubione przyprawy korzenne, np. 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka kardamonu.
Do garnka wlej wodę, wsyp kurkumę i całość zagotuj. Zmniejsz ogień i cały czas mieszaj, aż powstanie pasta. Wyłącz grzanie i poczekaj, aż chwilę przestygnie. Wlej oliwę, wsyp pozostałe przyprawy, wszystko wymieszaj. Przełóż do czystego i wyparzonego słoika. Przechowuj w lodówce do trzech tygodni.
Jak stosować złotą pastę z kurkumy? Można dodawać ją dwa razy dziennie do dań lub napojów po ¼ łyżeczki na porcję. Świetnie pasować będzie do zup, warzywnych potrawek, past kanapkowych, lub napojów, np. kawy lub herbaty, a nawet ciepłego mleka.
Źródła: sekrety-zdrowia.org, terazgotuje.pl, medonet.pl
Zobacz też:
Zrób sos do mięsa z tych jagód. Działaj zbawiennie na nerki i układ moczowy
Dlaczego na wigilii jest 12 potraw? Co oznacza kompot z suszu, kapusta z grochem i miód?
To niebezpieczna przyprawa, zakazana w wielu krajach. W Polsce można ją kupić bez problemu