Przyspiesza metabolizm i wypłukuje toksyny z organizmu. Wrzuć po jednym ziarenku do porannej kawy
W jesienno-zimowej ofercie większości kawiarni w menu znajdziesz specjalne rozgrzewające edycje napojów. Dyniowe, pierniczkowe, czy karmelowe kawy są przepyszne, często jednak mają mnóstwo kalorii, za sprawą dodanych do nich aromatyzowanych syropów. Kawę z korzennymi przyprawami w zdrowej wersji możesz zrobić w domu. Dodaj do niej anyż i kardamon, taka mieszanka podkręci twoją przemianę materii.
Czarna kawa należy do bardzo zdrowych napojów, które polecają dietetycy. Przede wszystkim pobudza, świetnie działa na pamięć i koncentrację, zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, podkręca metabolizm, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru w organizmie. Jej smak doskonale harmonizuje z przyprawami, takimi jak anyż i kardamon. Takie połączenie to prawdziwa prozdrowotna bomba, a w dodatku smakuje świetnie. Dlaczego warto pić kawę z kardamonem i anyżem? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy
Przyprawy korzenne nie tylko pięknie pachną, ale i nadają potrawom i napojom niepowtarzalnego aromatu, oraz właściwości prozdrowotnych. Anyż zawiera olejki eteryczne, które wykazują działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Świetnie radzi sobie z infekcjami, pomaga chronić organizm przed przeziębieniem i grypą. Będzie także pomocny, gdy dopadnie cię kaszel lub inne dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi. Dodatkowo anyż ma pozytywny wpływ na układ krążenia, pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienie krwi, oraz zbić zbyt wysoki cholesterol.
W kardamonie również znajdują się cenne olejki eteryczne, które pomagają walczyć z bakteriami, a tym samym zapobiegać infekcjom. Przyprawa ta ma działanie moczopędnie, dzięki czemu pomaga usuwać toksyny z organizmu. Kardamon działa ochronnie na serce, przyczynia się także do regulowania ciśnienia krwi, oraz pomaga obniżyć stężenie trójglicerydów. Ma pozytywne działanie na układ nerwowy, przypisuje się mu właściwości uspokajające. Co więcej, kardamon wykazuje działanie przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka.
Obie przyprawy wykazują także właściwości antyoksydacyjne, pomagają w walce organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także zapobiegają przedwczesnemu starzeniu, redukują stany zapalne, oraz ma właściwości antynowotworowe.
Kawa z kardamonem i anyżem korzystnie działają na układ pokarmowy, przyczynia się do lepszego trawienia. Przyprawy te pomagają uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak ból brzucha, niestrawność, gazy, czy wzdęcia. Dodatkowo kardamon w połączeniu z kawą i anyżem będzie doskonałym wyborem dla osób, które mają problemu ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Taki napój świetnie sprawdzi się w diecie osób cierpiących na insulinooporność oraz cukrzycę. Kawa z kardamonem poprawia także zdrowie wątroby, pomaga między innymi na niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
Warto pamiętać jednak, że kawa z kardamonem i anyżem nie dla wszystkich może być odpowiednia. Przeciwwskazaniem do jej picia są między innymi alergie pokarmowe, co więcej substancje zawarte w anyżu mogą wchodzić w interakcje z lekami, między innymi hormonalnymi. W przypadku kobiet w ciąży lub tych, które karmią piersią, warto skonsultować picie takiego napoju z lekarzem.
Przygotowanie domowej kawy z kardamonem i anyżem jest dziennie proste. Zacznij od zaparzenia ulubionej czarnej kawy, najlepiej smakować będzie ta ze świeżo zmielonych ziaren. Następnie do gorącego napoju wrzuć jedno nasionko kardamonu i gwiazdkę anyżu. Odczekaj kilka minut, aby kawa nabrała korzennego aromatu. Do kawy możesz dodać także mleko lub napój roślinny. Jeżeli lubisz słodki smak, dorzuć także łyżeczkę miodu, lub syropu klonowego. Dla osób, które ograniczają spożycie kalorii polecamy erytrytol lub ksylitol.
Źródła: terazgotuje.pl, apteka-melissa.pl
Zobacz też:
Delikatna, niezwykle aromatyczna w smaku, pełna witamin. Ta kapusta jest najlepsza na gołąbki
Nie musisz kupować majonezu w sklepie. Zrobisz nie tylko z oleju i jajek