„Złote jagody” pojawiły się w Biedronce. Zrobisz z nich pyszny dżem, o niebo lepszy niż morelowy
Latem powstają najpyszniejsze przetwory. Jeśli już w twojej spiżarni lub piwnicy stoją już rzędy słoików z dżemami truskawkowymi, malinowymi i morelowymi, a mimo to masz ochotę na coś jeszcze, postaw na dżem z miechunki. Te złote owoce coraz częściej pojawiają się w popularnych marketach. W poniższym artykule zdradzimy ci, jakie właściwości ma miechunka, oraz jak przygotować z niej pyszny dżem.
Miechunka peruwiańska ma niewielkie, żółto-pomarańczowe owoce schowane w papierowej osłonce przypominającej kwiatowy kielich czy też lampion. Nazywana jest także złotą jagodą, jagodą inkaską, jagodą peruwiańską, czy rodzynkiem brazylijskim. Pochodzi z Ameryki Południowej, popularnością cieszy się nie tylko w Peru, ale i krajach takich jak Boliwia, Kolumbia, czy Ekwador. Uprawiana jest także w innych częściach świata, w tym w Polsce, gdzie sadzi się ją jako roślinę ozdobną. Owoce miechunki mają słodko-kwaśny smak, niektórym smakoszom przypominają nieco marakuję czy kwaśną morelę.
W złotych owocach miechunki peruwiańskiej znajduje się mnóstwo witaminy C, która wspiera odporność, oraz ma działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ma właściwości przeciwzapalne i zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Witamina C jest również niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza i syntezy kolagenu. Co więcej, wzmacnia naczynia krwionośne, oraz korzystnie wpływa na kondycję skóry.
Obecna jest tu także witamina A, która wspiera zdrowie oczu witamina, oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu krążenia, nerwowego i hormonalnego. Nie brakuje w niej również przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego, oraz zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych. Warto jeść ją także ze względu na zawartość wapnia i fosforu, które wzmacniają kości i zęby,
Obecny jest w niej również błonnik pokarmowy, który wspiera pracę układu trawiennego, pomaga dbać o mikroflorę jelitową, zapewnia sytość, a także korzystnie działa na metabolizm. Co więcej, dieta bogata w błonnik pozwala zachować odpowiedni poziom cukru i cholesterolu we krwi. Warto dodać, że miechunka stosowana była także jako środek na zaparcia. Przypisuje się jej także działanie wspierające odchudzanie, zawarta w niej kwercetyna, pomaga redukować komórki tłuszczowe.
Do przygotowania słoika dżemu z miechunki, będziesz potrzebować:
- 250 g owoców z miechunki,
- 100 g cukru,
- 1 łyżkę soku z cytryny,
- pół szklanki herbaty białej lub zielonej.
Przygotowanie:
- Umytą miechunkę przekrój na pół i wrzuć do garnka.
- Wsyp cukier, wlej herbatę i dodaj sok z cytryny.
- Gotuj przez około pół godziny, co jakiś czas mieszający, aby nic się nie przypaliło. Dżem będzie gotowy, gdy zgęstnieje.
- Jeśli wolisz dżemy o aksamitnej konsystencji, możesz zblendować masę.
- Gotowy dżem, gdy jest jeszcze gorący, przełóż do czystego i wyparzonego słoika. Zakręć zakrętkę i odstaw do góry dnem.
- Dżem z miechunki przechowuj w lodówce.
Zastanawiasz się, gdzie kupić owoce miechunki peruwiańskiej? Można wypatrywać je na targach, bazarkach czy w warzywniakach. Czasem pojawia się także w popularnych marketach, obecnie w sieci sklepów Biedronka można kupić ja za 5,99 zł. W sklepach internetowych, zielarskich, oraz tych ze zdrową żywnością można kupić także suszoną miechunkę.
Miechunkę można zajadać na surowo w ramach zdrowej przekąski. Sprawdzi się także jako dodatek do koktajlu, czy śniadania na słodko, np. owsianki, musli z jogurtem, czy podać ją na ulubionych placuszkach.
Można użyć jej również do wypieków i deserów. Pasuje do ciast z owocami, nawet jako kwaśny kontrast dla smaku czekolady. Osoby, które lubią słodko-słone połączenia, mogą spróbować podać ją na dece serów lub jako dodatek do sałatki. Z miechunki peruwiańskiej można przyrządzić również owocowy sos, który idealnie komponował będzie się z pieczonymi mięsami.
Źródła: terazgotuje.pl, wapteka.pl
Zobacz też:
Za PRL-u była rarytasem, dziś rzadko robimy. To mięso jest super delikatne, ma dużo biała i kolagenu