Herbata angielskiego hrabiego. Poprawia trawienie, obniża ciśnienie i wycisza
Wiele osób nie wyobraża sobie popołudnia bez filiżanki Earl Grey. Ów napój trudno pomylić z jakimkolwiek innym rodzajem herbaty, a to ze względu na charakterystyczny smak i zapach. Co ciekawe, Earl Grey może wykazywać dobroczynny wpływ na organizm. Dlaczego warto pić rzeczoną herbatę i w jaki sposób powinno się ją parzyć? Wyjaśniamy.
Earl Gray to rodzaj herbaty aromatyzowanej. Swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza dodatkowi olejku z pomarańczy bergamoty. Owa herbata prawdopodobnie została nazwana na cześć Charlesa Greya, 2. hrabiego Grey, który otrzymał mieszankę jako podarunek od hinduskiego radży bądź chińskiego urzędnika (istnieje wiele teorii dotyczących nazewnictwa).
Co ciekawe, Earl Grey może być wykorzystywane jako składnik do różnego rodzaju wypieków bądź deserów. Popularne jest między innymi ciasto z dodatkiem Earl Grey czy lody herbaciane.
Picie herbaty Earl Grey pozytywnie oddziałuje na organizm. Rzeczony napój może regulować ciśnienie krwi czy wspierać działanie układu pokarmowego. Co więcej, olejek z bergamotki, który znajduje się w składzie rzeczonej herbaty, wykazuje właściwości uspokajające. Z tego względu warto sięgnąć po filiżankę Earl Gray w momencie, gdy chcemy ukoić zszargane nerwy.
Przeczytaj też: Szczypta do porannej herbatki i metabolizm wreszcie ruszy. Przed latem brzuch będzie płaski
Podobnie jak w przypadku innych rodzajów czarnej herbaty, zaleca się picie około 3-4 filiżanek dziennie. Co ważne – nie każdy może sobie pozwolić na spożywanie owego napoju. Z Earl Gray powinny zrezygnować osoby uczulone na bergamotkę oraz ci, którzy są szczególnie wrażliwi na działanie kofeiny.
Co ciekawe, w składzie Earl Grey znajdują się katechiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Rzeczone związki redukują ilość wolnych rodników odpowiedzialnych za stres oksydacyjny. Tym samym mogą ograniczać ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób.
Sposób parzenia herbaty Earl Grey może różnić się w zależności od konkretnego produktu. Do tego celu najlepiej nada się gorąca woda w temperaturze mniej więcej 95 stopni Celsjusza. Na jedną filiżankę powinno się sypać od około 0,5 do 1 łyżeczki suszu. W przypadku herbaty w torebkach sprawa jest prosta – należy użyć jednej torebki. Czas parzenia to około 3 minuty pod przykryciem.
Warto wspomnieć, że przeważnie susz Earl Grey można parzyć kilkukrotnie. Trzeba jednak pamiętać, że z każdym kolejnym parzeniem czas owego procesu powinien być dłuższy. W przeciwnym razie Earl Grey może nie smakować tak samo, jak po pierwszym parzeniu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najzdrowsze węglowodany na świecie. Wspiera serce, redukuje stany zapalne i obniża cukier
Wystarczy zjeść kilka dziennie. Mają dużo żelaza, dodają energii, działa na skórę jak kolagen
Można jeść zamiast ziemniaków. Ma nie tylko dużo białka, pomaga w trawieniu i stanach zapalnych