Biorę 4-5 listków i zalewam wrzątkiem. Mój ulubiony napar ma niezliczone zastosowanie
Liście laurowe w kuchni to ceniona przyprawa. Rzadko kiedy pamięta się o jej prozdrowotnych właściwościach. Od kiedy przygotowuję napar z liści wawrzynu szlachetnego, przeziębienia i kaszel już mnie nie męczą, a skóra wygląda promiennie i świeżo. Wystarczy zalać niewielką ilość liści wrzątkiem, aby móc cieszyć się ich wspaniałymi właściwościami. Dowiedz się, jak to zrobić.
O wspaniałym działaniu liści laurowych wiadomo było od tysięcy lat. Wawrzyn szlachetny wykorzystywany był w medycynie ze względu na swoje oczyszczające właściwości. Również dzisiaj możemy z nich skorzystać.
Liście laurowe mają w sobie niezwykle dużo cennych wartości odżywczych. Zawierają dużą ilość garbników, flawonoidów, kwasu foliowego, pektyn, witaminy A oraz C. Dodatkowo zawierają żywice, związki azotowe oraz minerały — wapń. żelazo, potas, magnez i cynk.
Napar z liści laurowych polecany jest szczególnie w przypadku dolegliwości związanych z trawieniem, układem moczowym oraz w przypadku przeziębień. Przyjmowanie naparu może pomóc nam w zmniejszeniu ciśnienia, a także w łagodzeniu objawów hipoglikemii.
Wawrzyn szlachetny pomaga także zwiększyć wydzielanie kwasu moczowego, przez co polecany jest w przypadku terapii dny moczanowej. Liść laurowy pozytywnie wpływa na serce, wzmacniając je oraz działa wykrztuśnie, dzięki czemu ceni się go szczególnie w przypadku przeziębień, grypy oraz infekcji górnych dróg oddechowych.
Napar z liści laurowych możemy przygotować za pomocą zwykłej przyprawy ogólnodostępnej w sklepach. Wystarczy 4-5 liści wrzucić do garnka i zalać ok. 1,5 szklanki wody. Gotujemy napar na niewielkim ogniu przez 5 minut.
Napar z wawrzynu szlachetnego można stosować od zewnątrz i od wewnątrz. Doskonale sprawdzi się w przypadku ran, zmian trądzikowych, łuszczycy czy egzemie. Wystarczy przecierać nim regularnie rany, aby przyśpieszyć proces gojenia. Można również wcierać go w skórę głowę, aby wzmocnić cebulki, zmniejszyć wypadanie włosów oraz zapobiec powstawaniu łupieżu.
Napar z liści sprawdzi się również w przypadku infekcji układu oddechowego oraz uporczywego kaszlu. Można w formie okładu przykładać go na klatkę piersiową lub popijać w ciągu dnia niewielkimi ilościami.
Picie naparu może również pomóc nam załagodzić objawy infekcji dziąseł. Warto go również spożywać, jeśli zależy nam na jego moczopędnych i detoksykujących właściwościach.
Uważać na niego powinny kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci. Dodatkowo musimy pamiętać, że wchodzą one w interakcje z lekami przeciwbakteryjnymi, przeciwgrzybicznymi oraz przeciwzapalnymi. U niektórych napar może również wywoływać skórne reakcje alergiczne. Z tego powodu przed nałożeniem go na ciało lub twarz, sprawdźmy, czy nas nie podrażni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię
Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?