Reklama
Reklama

Biorę 4-5 listków i zalewam wrzątkiem. Mój ulubiony napar ma niezliczone zastosowanie

Liście laurowe w kuchni to ceniona przyprawa. Rzadko kiedy pamięta się o jej prozdrowotnych właściwościach. Od kiedy przygotowuję napar z liści wawrzynu szlachetnego, przeziębienia i kaszel już mnie nie męczą, a skóra wygląda promiennie i świeżo. Wystarczy zalać niewielką ilość liści wrzątkiem, aby móc cieszyć się ich wspaniałymi właściwościami. Dowiedz się, jak to zrobić.

O wspaniałym działaniu liści laurowych wiadomo było od tysięcy lat. Wawrzyn szlachetny wykorzystywany był w medycynie ze względu na swoje oczyszczające właściwości. Również dzisiaj możemy z nich skorzystać.

Cudowna moc liści laurowych. Jakie właściwości mają?

Liście laurowe mają w sobie niezwykle dużo cennych wartości odżywczych. Zawierają dużą ilość garbników, flawonoidów, kwasu foliowego, pektyn, witaminy A oraz C. Dodatkowo zawierają żywice, związki azotowe oraz minerały — wapń. żelazo, potas, magnez i cynk.

Napar z liści laurowych polecany jest szczególnie w przypadku dolegliwości związanych z trawieniem, układem moczowym oraz w przypadku przeziębień. Przyjmowanie naparu może pomóc nam w zmniejszeniu ciśnienia, a także w łagodzeniu objawów hipoglikemii.

Wawrzyn szlachetny pomaga także zwiększyć wydzielanie kwasu moczowego, przez co polecany jest w przypadku terapii dny moczanowej. Liść laurowy pozytywnie wpływa na serce, wzmacniając je oraz działa wykrztuśnie, dzięki czemu ceni się go szczególnie w przypadku przeziębień, grypy oraz infekcji górnych dróg oddechowych.

Napar z liścia laurowego. Kto powinien go pić?

Napar z liści laurowych możemy przygotować za pomocą zwykłej przyprawy ogólnodostępnej w sklepach. Wystarczy 4-5 liści wrzucić do garnka i zalać ok. 1,5 szklanki wody. Gotujemy napar na niewielkim ogniu przez 5 minut.

Napar z wawrzynu szlachetnego można stosować od zewnątrz i od wewnątrz. Doskonale sprawdzi się w przypadku ran, zmian trądzikowych, łuszczycy czy egzemie. Wystarczy przecierać nim regularnie rany, aby przyśpieszyć proces gojenia. Można również wcierać go w skórę głowę, aby wzmocnić cebulki, zmniejszyć wypadanie włosów oraz zapobiec powstawaniu łupieżu.  

Napar z liści sprawdzi się również w przypadku infekcji układu oddechowego oraz uporczywego kaszlu. Można w formie okładu przykładać go na klatkę piersiową lub popijać w ciągu dnia niewielkimi ilościami.

Picie naparu może również pomóc nam załagodzić objawy infekcji dziąseł. Warto go również spożywać, jeśli zależy nam na jego moczopędnych i detoksykujących właściwościach.

Kto nie powinien pić naparu z liści laurowych?

Uważać na niego powinny kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci. Dodatkowo musimy pamiętać, że wchodzą one w interakcje z lekami przeciwbakteryjnymi, przeciwgrzybicznymi oraz przeciwzapalnymi. U niektórych napar może również wywoływać skórne reakcje alergiczne. Z tego powodu przed nałożeniem go na ciało lub twarz, sprawdźmy, czy nas nie podrażni.

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak schudnąć w 2 tygodnie? Takie produkty pozwolą ci zrzucić oponkę

Greczynki dodają do kawy nietypowy składnik. Twierdzą, że nie ma lepszego napoju na odchudzanie

Śniadanie dla cukrzyków. Owsianka, sałatka, pasta na kanapki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | gotowanie | zdrowie