Reklama
Reklama

Jedz zamiast owsianki. Oczyści jelita i wreszcie zaczniesz chudnąć

Zapomnij o owsiance - w tym sezonie sięgnij po jaglankę. Taki posiłek doskonale oczyszcza jelita, wspiera proces trawienia i reguluje apetyt. Jest bezglutenowa i lekkostrawna, pełna właściwości, wprost idealna na początek dnia. Sprawdź, dlaczego warto ją jeść regularnie.

Jaglanka to coś więcej niż pyszne śniadanie - taki posiłek to również realne wsparcie dla jelit i metabolizmu. Lista jej zalet jest długa, o czym przekonasz się, czytając ten artykuł.

Jedz jaglankę na śniadanie

Jedz jaglankę na śniadanie - nawet zamiast ulubionej owsianki. Dlaczego? Powodów jest naprawdę sporo. 

Kasza jaglana jest pozyskiwana z prosa. Stanowi prawdziwą skarbnicę węglowodanów złożonych, białka, a także cennych minerałów, takich jak żelazo, cynk, magnez, miedź czy krzemionka. Dzięki temu doskonale wspomaga kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Istotne są również jej właściwości alkalizujące - pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Reklama

Regularne spożywanie kaszy jaglanej wspiera także układ odpornościowy i dostarcza energii na dłuższy czas. Jest ona w sposób szczególny polecana osobom zmagającym się z niedoborem żelaza.

Jaglanka to doskonały posiłek szczególnie kiedy zależy nam na redukcji wagi, przede wszystkim z uwagi na obecność węglowodanów złożonych i tłuszczów nasyconych.

Sprawdź także: Najlepsza letnia pasta do kanapek. Zdrowa, sycąca i orzeźwiająca

Czy jaglanka jest lepsza od owsianki?

Wiele osób zastanawia się, czy jaglanka jest lepsza od owsianki? Z pewnością obie te opcje mają naprawdę sporo zalet, ale trzeba przyznać, że sporo przemawia na korzyść jaglanki.

Przede wszystkim jest ona bezglutenowa i znacznie mniej obciąża żołądek, dzięki czemu doskonale sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób z wrażliwym układem pokarmowym. Śmiało można stwierdzić, że wręcz łagodzi stany zapalne i bywa polecana w przypadku problemów jelitowych i przy osłabieniu żołądka. 

Naturalny, lekko orzechowy słodki smak jaglanki sprawia, że niekoniecznie wymaga ona dodatkowego dosładzania, może więc być zdrowszą niż płatki owsiane bazą do skomponowania zdrowego posiłku.

Jak przygotować jaglankę?

Jak przygotować jaglankę? Potrzebujesz pół szklanki kaszy jaglanej, podpraż ją na rozgrzanej patelni, a następnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. 

Następnie wsyp kaszę do rondelka. Dodaj 2 szklanki mleka (np. roślinnego) i gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut. Mieszaj co kilka minut, aby kasza nie przywierała do dna naczynia. 

Kiedy kasza już się ugotuje, zblenduj ją aż do uzyskania budyniowej masy, możesz na tym etapie dodać także pół banana i łyżeczkę miodu. Zblendowaną kaszę przełóż do miseczki, dekoruj ulubionymi dodatkami - sezonowymi owocami, orzechami czy wiórkami kokosowymi.

Źródła: wapteka.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Poranna mikstura na odchudzanie. Działa lepiej od siemienia lnianego, chroni serce

Dodaj do ciepłej wody i pij codziennie. To zastrzyk energii na cały dzień i ochrona dla jelit

Te placki sycą bardziej od ziemniaczanych. Można jeść je na diecie, na słodko i na słono

INTERIA.PL