Kto nie powinien jeść ogródków kiszonych? Jeśli jesteś w tej grupie, mogą ci mocno zaszkodzić
Kiszonki, a szczególnie ogórki kiszone, zajmują ważne miejsce w kuchni polskiej. Są źródłem wielu cennych składników i wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Z tego powodu dla wielu osób zaskoczeniem może być to, że nie są polecane każdemu. Przekonaj się, kto nie powinien jeść ogórków kiszonych i dlaczego. Czy należysz do tej grupy?
Charakterystyczny smak ogórków kiszonych oraz ich właściwości odżywcze to niepodważalne zalety, które sprawiają, że wiele osób włącza je do swojej diety. Niestety nie zawsze wiąże się to z pozytywnymi skutkami.
Ogórki kiszone wykazują wiele właściwości zdrowotnych, dzięki którym wpływają praktycznie na cały organizm. Są one produktem fermentacji mlekowej, przez co poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego oraz pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit. Podczas antybiotykoterapii mogą działać jako naturalny probiotyk.
Ogórki kiszone zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C, K i E. Mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Pomagają w zwalczaniu przeziębień i infekcji. Dodatkowo kryją w sobie mnóstwo minerałów, jak magnez, fosfor, potas, które uzupełniają niedobory i wzmacniają organizm. Ogórki kiszone mają wysoką zawartość wody, przez co skutecznie gaszą pragnienie i nawadniają. Bogactwo mikroelementów sprawia, że mogą wzmacniać skórę, włosy i paznokcie i poprawić ich wygląd.
Zobacz także: Gdy tylko zaczyna się sezon, pakuję do słoików i kiszę. Najlepszy i smaczny probiotyk
Przed włączeniem ogórków kiszonych do diety należy pamiętać o tym, że mają wysoką zawartość soli. Jest ona źródłem sodu, którego nadmiar w organizmie prowadzi do nadmiernego wydzielania wapniu. Osoby, które mają zaburzoną gospodarkę wapniową, muszą liczyć się z tym, że może on odkładać się w nerkach. Jest to niewskazane w przypadku chorych na kamicę szczawiowo-wapniową.
Wysoka zawartość witaminy K, która znajduje się w ogórkach kiszonych, może zmniejszać skuteczność leków rozrzedzających krew. Z tego powodu powinny je ograniczyć osoby cierpiące na zakrzepicę.
Kiszonki, w tym ogórki kiszone, często zawierają spore ilości histaminy, która jest jednym ze skutków ubocznych procesu fermentacji. Jest to zła wiadomość dla alergików oraz osób z nietolerancją histaminy. Dla nich zjedzenie ogórków kiszonych może oznaczać pokrzywkę na skórze albo problemy ze strony układu pokarmowego, jak bóle brzucha, biegunka. Objawy alergii mogą również wystąpić u osób uczulonych na inne składniki, używane do kiszenia ogórków, np. koper czy ziele angielskie.
Ogórki kiszone mogą wzmagać produkcję kwasów żołądków, co może być problemem dla osób z wrzodami żołądka, refluksem żołądkowo-przełykowym czy nadżerką przełyku. Nie sprzyjają one również osobom cierpiącym na zespół nadwrażliwego jelita, ze względu na obecność kwasu mlekowego oraz błonnika. Mogą przez to prowadzić do biegunek.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Domowy kolagen za grosze z przepisu dietetyka. Pomaga na stawy, poprawia wygląd skóry
Jedz codziennie, unikniesz cukrzycy. Do tego ochronisz serce i poprawisz pracę mózgu
Japoński sposób na odchudzanie. Schudniesz bez katowania się dietami