Reklama
Reklama

Te ogórki kiszone to prawdziwa petarda. Gdy mówię o dodatkowym składniku wszyscy łapią się za głowę

Wiele osób nie zwraca uwagi na to, jakie ogórki wybiera do kiszenia. Okazuje się, że jest to spory błąd. Wybór odpowiedniej odmiany może sprawić, że przetwory będą jeszcze lepsze, czyli chrupiące i pełne w środku. Sprawdź, które ogórki najlepiej nadają się do kiszenia i poznaj oryginalny przepis, który sprawi, że spojrzysz na małosolne z zupełnie innej perspektywy.

Pierwsze wiosenne ogórki to niepowtarzalna okazja do zrobienia własnych przetworów. Zobacz, jak je wykorzystać, aby cieszyć się ich aromatem.

Jakie ogórki wybierać do kiszenia?

Ogórki kiszone i małosolne to doskonała przekąska, którą zaczynamy przygotowywać już na początku sezonu letniego. Warto pamiętać, że niektóre odmiany ogórków nadają się lepiej niż inne do domowych przetworów, Dlatego, zanim zdecydujesz się na ich zakup, sprawdź, jaka odmiana nadaje się najlepiej do słoików.

Do kiszenia nie nadają się sałatkowe odmiany ogórków. Zwykle mają one dużą komorę nasienną, a po ukiszeniu w środku mogą być puste oraz miękkie. O wiele lepszym wyborem są ogórki grubobrodawkowe, które mają zwykle prosty i walcowaty kształt, ciemną skórkę i małą komorę nasienną. Ich plusem jest to, że zachowują jędrną strukturę nawet przy długim przechowywaniu i procesie fermentacji.

Oto odmiany, które najlepiej nadają się do kiszenia oraz przetworów:

  • Soplica F1,
  • Octopus F1,
  • Śremski F1,
  • Borus F1,
  • Andrus F1.

Zobacz także: Absolutny hit dla smakoszy włoskiej kuchni. Makaron prosto z Grana Padano

Ogórki kiszone z cytryną. Przepis petarda

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • 1 cytryna,
  • 2 łodygi kopru z kwiatami,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku,
  • 2 łyżki soli.

Przygotowanie ogórków rozpoczynamy od wymoczenia ich w zimnej wodzie. Wyparzamy cytrynę i porządnie ją szorujemy. Ważne jest to potrzebne, aby pozbyć się z jej skórki wszelkich zanieczyszczeń i ewentualnych dodatków. Następnie kroimy ją na grube plastry. Paprykę kroimy w słupki.

W wyparzonym słoiku ściśle układamy ogórki, paprykę, cytrynę, czosnek oraz koper i dodajemy ostrą paprykę. Wrzątek mieszamy z dwoma łyżkami soli i zalewamy składniki. Mocno zakręcamy i odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na co najmniej trzy dni. Po tym czasie będą smakować już jak ogórki małosolne z orzeźwiającym twistem. Warto jednak zaczekać przynajmniej tydzień i spróbować ich również w formie całkiem ukiszonej.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

Masz dwa płaty ciasta francuskiego? Zrób pyszne ciasto Figlarka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory