Reklama
Reklama

To jest jej czas. Robię zapas soku, bo obniża ciśnienie i dobrze wpływa na skórę

Ten polski owoc pod względem wartości odżywczych bije inne na głowę. Aronia jest niezwykle zdrowa i powinna znajdować się w naszej diecie. Zapewni nam piękny wygląd, a także poprawi nasze samopoczucie nawet podczas zimy. Dowiedz się, w jaki sposób przygotować z jej dodatkiem przetwory, dzięki którym zachowasz dobre zdrowie przez cały rok.

Krzewy aronii zapewniają nam niewielkie, okrągłe owoce o ciemnej barwie. Mają charakterystyczny smak, który nie każdemu przypada do gustu. Dowiedz się, w jaki sposób możesz przygotować z nich sok, aby był pyszny i słodki.

Aronia - zapomniany polski superfood

Owoce aronii są stosunkowo niskokaloryczne. W 100 g znajdziemy ok. 50 kcal. Aronia ma niski indeks glikemiczny, przez co nie powoduje nagłego wzrostu cukru we krwi. Może być jedzona przez cukrzyków, a także osób cierpiących na insulinooporność. W jej składzie znajdziemy witaminę C, A, E i K, a także minerały, jak wapń, żelazo, potas, cynk czy mangan.

Aronia, ze względu na wysoką zawartość wielu cennych substancji odżywczych, ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Badania potwierdziły jej pozytywny wpływ w zapobieganiu oraz przebiegu cukrzycy typu II.

Z kolei zawartość witaminy K oraz związków polifenolowych sprawia, że aronia wspiera i stymuluje do właściwej pracy układ sercowo-naczyniowy. Wynika to z jej działania przeciwzakrzepowego i obniżającego ciśnienie krwi. Co więcej, pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu w krwi. Dzięki temu aronia chroni serce, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, udaru oraz chorób serca w przyszłości.

Aronia, a dokładnie flawonoidy, które są w niej zawarte, wspierają zdrowie naszych oczu. Zmniejszają kruchość i przepuszczalność ścian naczyń włosowatych w obrębie gałki ocznej. Dzięki temu możemy liczyć na to, że aronia poprawi widzenie przez nas kolorów, widzenie zmierzchowe, a także rejestrację obrazów. Owoce mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia w przyszłości zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej.

Silne właściwości przeciwutleniające sprawiają również, że owoce aronii mogą służyć jako profilaktyka nowotworów. Dzięki nim spowalniają też proces starzenia się i zapewniają nam piękny i zdrowy wygląd. Ma na to wpływ również obecność witaminy E.

Właśnie dlatego warto włączyć aronię do naszej diety. Można zrobić to za pomocą dżemów, konfitur, nalewek czy galaretek. My polecamy jednak przygotować sok, jako że jest to jedna z najbardziej przystępnych form przyjmowania aronii. Dowiedz się, w jaki sposób możesz go przygotować.

Zobacz także: W promocji kupuję większą ilość. Sałatka z tym serem i czerwoną pomarańczą pomaga zrzucić wagę

Jak zrobić sok z aronii? Pamiętaj o pasteryzacji

Składniki:

  • kilogram owoców aronii,
  • 500 g cukru,
  • duża cytryna,
  • garść liści wiśni,
  • 500 ml wody.

Sposób wykonania:

Owoce aronii dokładnie umyj, a następnie obierz je z ogonków. Aby pozbawić je goryczki, zamknij je w woreczku strunowym i schowaj w zamrażalniku na co najmniej 12 godzin. Ten zabieg nie jest jednak konieczny.

Owoce umieść w garnku wraz z dokładnie umytymi listkami wiśni. Sprawdzą się również liście aronii, jeżyny oraz czarnej porzeczki. Zalej je wodą, ustaw średni ogień, a kiedy pojawi się sok, zmniejsz ogień i gotuj przez 45 minut. 

Po tym czasie odstaw z ognia i pozwól syropowi przestygnąć. Odstaw na ok. 10 godzin, aby aronia puściła jeszcze więcej soku. Odcedź sok przy pomocy sitka i ponownie umieść w garnku. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Ponownie zagotuj, ciągle mieszając, do momentu, aż zacznie wrzeć. 

Kiedy cukier całkiem się rozpuści, przelej sok do wyparzonych słoików lub butelek.

Zobacz także: Są mniej kaloryczne i mają więcej witamin od płatków owsianych. To mój śniadaniowy hit

Jak pasteryzować sok z aronii?

Sok z aronii po przelaniu do słoików lub butelek należy pasteryzować. Na szczęście możemy zrobić to na dwa sposoby. Popularniejszą metodą jest pasteryzacja słoików w garnku, wyłożonym ściereczką, z gotującą się wodą. Wystarczy, że na jego dnie umieścimy bawełniany materiał lub tetrową pieluchę, umieścimy na nim słoiki lub butelki i zalejemy wodą do 3/5 ich wysokości. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20-25 minut.

Prostszym, ale równie efektywnym sposobem jest pasteryzacja w piekarniku. Słoiki porządnie zakręcamy i wsadzamy je do pieca rozgrzanego do 120 st. C. Słoiki trzymamy w środku przez ok. 15 minut.

Po wyjęciu słoików z piekarnika lub garnka odwracamy je do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy będą chłodne, przechowujemy w ciemnym i suchym pomieszczeniu.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ani cynamon, ani imbir. Wrzuć do herbaty najlepszą z przypraw, działa kojąco

Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę

Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory