Reklama
Reklama

Potężna dawka witamin i minerałów. Sok dla seniorów, cukrzyków i dbających o odporność

Sok z aronii słynie ze swojego pozytywnego wpływu na nasz układ odpornościowy. Z tego powodu doceniamy go jesienią i zimą, kiedy jesteśmy podatni na infekcje. Okazuje się, że jego działanie jest o wiele szersze, a w naszej diecie powinien występować regularnie. Poznaj jego właściwości zdrowotne i przekonaj się, w jaki sposób może pomóc tobie.

Aronia to owoc o intensywnym kolorze oraz charakterystycznym cierpkim smaku. W formie soku bardzo prosto można włączyć go do swojej diety. Przekonaj się, w jaki sposób możesz to zrobić, aby wzmocnić swój organizm i ochronić go przed popularnymi chorobami w przyszłości.

Sok z aronii. Jakie ma właściwości?

Sok z aronii kryje w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest niskokaloryczny i jeśli nie zawiera sztucznie dodanych cukrów, ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Badania potwierdziły, że regularne przyjmowanie produktów z aronii może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu II oraz pomóc podczas jej przebiegu, łagodząc objawy.

W składzie soku z aronii znajdziemy witaminę B2, B3, B9, C, A i E, minerały, jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, sód, cynk i potas. Owoce są również źródłem przeciwutleniaczy w formie bioflawonoidów, takich jak antocyjany, flawonoidy, katechiny czy leukocyjany. Dzięki bogactwu składników aronia wspiera układ odpornościowy, pomaga w przypadku niedoborów i wzmacnia organizm.

Zawartość witaminy K oraz antyoksydantów ma z kolei pozytywny wpływ na układ krwionośny. Owoc obniża ciśnienie krwi i rozluźnia naczynia krwionośne. Uelastycznia ściany naczyń krwionośnych oraz wpływa korzystnie na pracę serca. Spożywanie soku z aronii zmniejsza także ryzyko chorób serca oraz wystąpienia zawału czy udaru.

Sok z aronii wspiera zdrowie oczu. Zmniejsza kruchość i przepuszczalność ścian naczyń włosowatych, które znajdują się w gałce ocznej. Dzięki temu regularne spożywanie soku może poprawić widzenie kolorów, widzenie zmierzchowe, a także rejestrację obrazów. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia w przyszłości zwyrodnienia plamki żółtej oraz zaćmy.

Obecność witaminy A i E oraz antyoksydantów zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Spowalnia proces starzenia się i może służyć jako profilaktyka nowotworów.

Zobacz także: Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki? Nie trzeba będzie też dodawać cukru

Kto powinien pić sok z aronii?

Sok z aronii powinien pić każdy. Jego zdrowotne działanie jest szerokie i pomoże poprawić nasze samopoczucie teraz oraz w przyszłości. Sok z aronii nie jest polecany jedynie w przypadku osób z niskim ciśnieniem krwi — powinny one podchodzić ostrożnie do produktu i ograniczyć jego spożycie. Sok z aronii może zaszkodzić osobom, które mają problemy z krzepliwością krwi oraz cierpią na choroby, takie jak zakrzepowe zapalenie żył czy żylaki.

Sok z aronii to cenny produkt, który regularnie powinien pojawiać się w naszej diecie. Można go rozcieńczać z wodą albo dodawać do herbaty, aby cieszyć się jego właściwościami. Jeśli zależy nam na celach leczniczych, powinniśmy pić 25-30 ml soku z aronii 2-3 razy dziennie w czystej formie.

Sok z aronii — zastosowanie w kuchni

Sok z aronii to produkt, który ma ciemny, głęboki kolor oraz cierpki smak. Do naszej diety można włączyć go w czystej formie. Jeśli nam przeszkadza jego intensywny smak, możemy spróbować go rozcieńczyć wodą lub przyrządzić z niego lemoniadę. Nadaje się jako dodatek do koktajli oraz smoothie.

To także idealny składnik do zdrowych deserów. Można polewać nim jak sosem nasze ulubione dania na słodko. Nadaje się również do przygotowania domowych lodów i sorbetów.

Cierpki smak soku z aronii pasuje również do dań na słono. Może stanowić składnik marynaty do mięsa albo sosu sałatkowego. W połączeniu z oliwą i przyprawami będzie smakował idealnie.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zjesz garstkę dziennie i przejdzie ci ochota na słodycze. W sam raz dla kobiet po 50. i walczących z wysokim cholesterolem

Najzdrowsza wersja owsianki. Do płatków dodaj ziarna i złocistą przyprawę

Ewa Wachowicz dodaje do koktajlu z siemienia lnianego. Sylwetki można tylko pozazdrościć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowie