Reklama
Reklama

Przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Rubinowy koktajl na odchudzanie

Ocet jabłkowy to nie tylko przydatna przyprawa, ale także cenny napój dla naszego zdrowia. W połączeniu z kilkoma równie zdrowymi składnikami stworzy smaczny koktajl, który przyjmowany codziennie może skutecznie rozprawić się z nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Dowiedz się, jak go przygotować i kiedy może ci pomóc.

Kilka popularnych składników stworzy smaczny i cenny dla zdrowia koktajl. Poznaj jego właściwości i pij przed każdym posiłkiem.

Sprawdź także: Dodaję do kawy zamiast mleka. Dzięki takiemu połączeniu Francuzki trzymają linię

Jak działa na organizm ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to produkt, który przydatny jest w kuchni. Może stanowić składnik sosów, zup, a nawet koktajli. Warto włączyć go do swojej diety ze względu na zdrowotne właściwości.

Przede wszystkim docenią go osoby, które się odchudzają. Jego przyjmowanie może skutecznie zmniejszyć apetyt, a także zapewnić uczucie sytości po posiłku. Co więcej, blokuje działanie amylazy, czyli enzymu, który odpowiada za rozkład skrobi do cukrów prostych. W ten sposób skrobia wydalana jest przez organizm, a glukoza nie wchłania się do krwi. Tym samym ocet jabłkowy obniżają poziom cukru.

Produkt wspiera działanie układu pokarmowego. Przyjmowanie go rano i przed posiłkami może zmniejszyć ryzyko występowania refluksu, niestrawności czy zgagi. Co więcej, zapobiega zaparciom i stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych.

Ocet jabłkowy ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także przeciwgrzybicze. Wiele osób docenia go za łagodzenie stanów zapalnych w organizmie. Ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, przez to, że pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz uregulowaniu ciśnienia krwi.

Kiedy zmieszamy ocet jabłkowy z grejpfrutem i miodem, uzyskamy mieszanką niezwykle korzystną dla zdrowia. Grejpfrut i miód poprawiają smak octu i również stymulują prace żołądka i jelit. Koktajl pomimo niskiej kaloryczności jest bardzo sycący i sprzyja odchudzaniu. Prosto go przygotujemy.

Koktajl z octem jabłkowym i grejpfrutem na spalanie tłuszczu

Składniki na zdrowotny koktajl:

  • 1 duży grejpfrut,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Zaczynamy od obrania grejpfruta ze skórki. Dzielimy go na mniejsze części i wrzucamy do naczynia blendera. Dodajemy ocet i miód, a następnie miksujemy na gładki napój. Przelewamy do butelki, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Jak pić koktajl z octem jabłkowym i grejpfrutem?

Koktajl z grejpfrutem i octem warto spożywać codziennie w małych ilościach. Warto pić 3-4 łyżki mikstury przed każdym posiłkiem. W ten sposób poprawimy trawienie i zmniejszymy ryzyko niestrawności po jedzeniu.

Osoby, które nie przepadają za regularnym stosowaniem różnych specyfików, mogą raz w tygodniu wypić całą szklankę napoju zamiast kolacji. Kurację można powtarzać co jakiś czas. Warto jednak uważać. Jeśli mamy delikatny żołądek, duża dawka koktajlu może go podrażnić i wywołać nieprzyjemne dolegliwości.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Jesienią i zimą powinna być na talerzu kilka razy w tygodniu. Reguluje poziom cukru we krwi, obniża "zły" cholesterol

Wystarczy dodać łyżeczkę do porannej kawy, serce będzie wdzięczne. I talia się wysmukli

Ani cynamon, ani imbir. Wrzuć do herbaty najlepszą z przypraw, działa kojąco

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | koktajle