Przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Rubinowy koktajl na odchudzanie
Ocet jabłkowy to nie tylko przydatna przyprawa, ale także cenny napój dla naszego zdrowia. W połączeniu z kilkoma równie zdrowymi składnikami stworzy smaczny koktajl, który przyjmowany codziennie może skutecznie rozprawić się z nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Dowiedz się, jak go przygotować i kiedy może ci pomóc.
Kilka popularnych składników stworzy smaczny i cenny dla zdrowia koktajl. Poznaj jego właściwości i pij przed każdym posiłkiem.
Sprawdź także: Dodaję do kawy zamiast mleka. Dzięki takiemu połączeniu Francuzki trzymają linię
Ocet jabłkowy to produkt, który przydatny jest w kuchni. Może stanowić składnik sosów, zup, a nawet koktajli. Warto włączyć go do swojej diety ze względu na zdrowotne właściwości.
Przede wszystkim docenią go osoby, które się odchudzają. Jego przyjmowanie może skutecznie zmniejszyć apetyt, a także zapewnić uczucie sytości po posiłku. Co więcej, blokuje działanie amylazy, czyli enzymu, który odpowiada za rozkład skrobi do cukrów prostych. W ten sposób skrobia wydalana jest przez organizm, a glukoza nie wchłania się do krwi. Tym samym ocet jabłkowy obniżają poziom cukru.
Produkt wspiera działanie układu pokarmowego. Przyjmowanie go rano i przed posiłkami może zmniejszyć ryzyko występowania refluksu, niestrawności czy zgagi. Co więcej, zapobiega zaparciom i stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych.
Ocet jabłkowy ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także przeciwgrzybicze. Wiele osób docenia go za łagodzenie stanów zapalnych w organizmie. Ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, przez to, że pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz uregulowaniu ciśnienia krwi.
Kiedy zmieszamy ocet jabłkowy z grejpfrutem i miodem, uzyskamy mieszanką niezwykle korzystną dla zdrowia. Grejpfrut i miód poprawiają smak octu i również stymulują prace żołądka i jelit. Koktajl pomimo niskiej kaloryczności jest bardzo sycący i sprzyja odchudzaniu. Prosto go przygotujemy.
Składniki na zdrowotny koktajl:
- 1 duży grejpfrut,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka miodu.
Zaczynamy od obrania grejpfruta ze skórki. Dzielimy go na mniejsze części i wrzucamy do naczynia blendera. Dodajemy ocet i miód, a następnie miksujemy na gładki napój. Przelewamy do butelki, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Koktajl z grejpfrutem i octem warto spożywać codziennie w małych ilościach. Warto pić 3-4 łyżki mikstury przed każdym posiłkiem. W ten sposób poprawimy trawienie i zmniejszymy ryzyko niestrawności po jedzeniu.
Osoby, które nie przepadają za regularnym stosowaniem różnych specyfików, mogą raz w tygodniu wypić całą szklankę napoju zamiast kolacji. Kurację można powtarzać co jakiś czas. Warto jednak uważać. Jeśli mamy delikatny żołądek, duża dawka koktajlu może go podrażnić i wywołać nieprzyjemne dolegliwości.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Dodaję do kawy zamiast mleka. Dzięki takiemu połączeniu Francuzki trzymają linię
Jeśli jesteś na diecie, zacznij jeść te sery. Kilogramy szybciej polecą w dół
Jeden z najzdrowszych napojów. W dzieciństwie to była codzienność, dziś rzadko pijemy