Reklama
Reklama

Śniadanie dla cukrzyków. Owsianka, sałatka, pasta na kanapki

Posiłek spożyty zaraz po przebudzeniu jest niezwykle ważny. Nie tylko powinien dostarczać energii i być sycącym, ale przy tym nie obciążać żołądka. Nieco utrudnione zadanie mają diabetycy, którzy przy okazji muszą kontrolować poziom glukozy we krwi. Jakie jest idealne śniadanie dla cukrzyka?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - pewnie nieraz słyszałeś to powiedzenie. To prawda, że dostarcza organizmowi siły do prawidłowego funkcjonowania. Pozwala też uzupełnić niedobory mikroelementów i witamin. Niekiedy nie wiemy, co zjeść z samego rana, bo wszystkie pomysły już nam się skończyły. Jeszcze większą trudność ze zrobieniem apetycznego i zdrowego posiłku mają diabetycy, którzy muszą brać pod uwagę więcej czynników niż tylko kaloryczność czy smak. Jak zrobić idealne śniadanie dla cukrzyka?

Co osoby chore na cukrzyce powinny jeść na śniadanie?

Cukrzyca typu 1 to choroba o podłożu autoimmunologicznym, polegająca na niszczeniu komórek trzustkowych produkujących insulinę. Cukrzyca typu 2 jest chorobą, w wyniku której zauważyć można niewłaściwe działanie insuliny w tkankach. Prowadzi to do podwyższenia poziomu cukru we krwi. W obu przypadkach kluczowe jest wdrożenie specjalnej diety, skupiającej się na uregulowaniu poziomu glukozy we krwi.

Właśnie dlatego śniadanie dla cukrzyków musi być przygotowane ze składników o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jest to wskaźnik, który określa, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Przy składnikach o niskim IG diabetycy utrzymują stabilne stężenie glukozy, co przekłada się z kolei na ich lepsze samopoczucie i kontrolę wagi ciała. 

Na śniadanie cukrzycy powinni jeść dania bogate w błonnik pokarmowy i białko, a ograniczać produkty zawierające cukry proste. Najlepszymi wyborami będą:

  • pieczywo pełnoziarniste, 
  • płatki owsiane,
  • chudy nabiał (twaróg, kefir, jogurt naturalny),
  • chude wędliny,
  • owoce i warzywa (o niskim IG, np. jabłka, pomarańcze, truskawki, papryka, pomidor, rzodkiewka),
  • nasiona.

Śniadanie dla cukrzyka - 3 propozycje

Jak wprowadzić powyższe wskazówki do codziennej diety i przygotować idealne śniadanie dla cukrzyka? To nic skomplikowanego - wszystko opiera się o konkretne, bezpieczne dla diabetyków produkty spożywcze. Wiosną i latem można się skupiać szczególnie na sezonowych owocach i warzywach, które mają niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać o dostarczeniu również źródła białka i błonnika pokarmowego. Poniżej znajdziesz 3 zdrowe propozycje, które możesz przyrządzić bez obawy o zdrowie. Przed zastosowaniem diety możesz również skonsultować jadłospis z lekarzem, który podpowie, czy w twoim indywidualnym przypadku podane receptury się sprawdzą.

Sałatka brokułowo-jajeczna

Składniki:

  • 1/2 brokuła,
  • 2 ugotowane jajka,
  • pomidor,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • mała garść pestek dyni,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • zioła prowansalskie.

Wykonanie:

Podziel brokuła na różyczki. Włóż na mniej niż 3 minuty do osolonego wrzątku i gotuj, aby tylko trochę zmiękły. Odcedź i przełóż do miski. Pokrój jajka na ćwiartki lub mniejsze kawałki i pomidora - w grubą kostkę. Wrzuć składniki do naczynia z brokułem. Polej oliwą i przemieszaj. Przygotuj dressing - jogurt wymieszaj z ziołami, solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę, przemieszaj i udekoruj pestkami dyni. 

Nocna owsianka

Składniki:

  • 75 g płatków owsianych górskich,
  • 300 ml wody,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g owoców (malin, truskawek lub borówek),
  • 3 orzechy włoskie,
  • 2-3 łyżki nasion chia,
  • szczypta cynamonu.

Wykonanie:

Do głębszej miseczki wsyp płatki owsiane, nasiona chia i cynamon. Zalej gorącą wodą, wymieszaj i zostaw, aby wszystko napęczniało (minimum 15 minut, ale warto to zrobić na noc, by rano mieć gotowe do spożycia składniki). Gdy płatki z dodatkami nabiorą objętości, wlej jogurt naturalny. Poszatkuj orzechy, wsyp do miski i wymieszaj. Udekoruj z wierzchu owocami. 

Pasta twarogowa z łososiem i ogórkiem

Składniki:

  • 125 g świeżego łososia,
  • 125 g chudego twarogu,
  • ugotowane jajko,
  • 1/2 ogórka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Wykonanie:

Posól i popieprz łososia do smaku. Ugotuj na parze (ok. 8 minut). W międzyczasie w misce rozgnieć twaróg widelcem. Dołóż do niego ugotowane i pokrojone w małą kostkę jajko. Dodaj też startego na grubych oczkach ogórka. Gdy ryba będzie już gotowa, przełóż do osobnego naczynia i rozdrobnij ją widelcem. Odłóż do ostygnięcia. Do miski z twarogiem dodaj jogurt naturalny i sok z cytryny. Na wierzch dołóż chłodne kawałki łososia. Przemieszaj do połączenia, rozgniatając widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj na pełnoziarnistym pieczywie, ozdobione koperkiem.

Źródło: terazgotuje.pl, szkoladiabetyka.pl, YouTube @MarekSkoczylasPL

Zobacz też:

Ani cynamon, ani imbir. Wrzuć do herbaty najlepszą z przypraw, działa kojąco

Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę

Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukrzyca | zdrowie | śniadania