To najgorsza i bardzo niezdrowa kawa. Polacy się przyzwyczaili i piją na okrągło
Jest tania i łatwo dostępna - kawa 3 w 1 cieszy się wśród Polaków sporą popularnością, szczególnie w okresie wakacyjnym, chociażby na biwakach. Niestety, nie każdy wie o tym, że jej skład pozostawia wiele do życzenia, a regularne spożywanie może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Prawda jest taka, że ten napój najlepiej omijać szerokim łukiem. Dlaczego? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.
W dzisiejszych czasach cenimy to co szybkie, dostępne od ręki i niedrogie - galopujące ceny oraz intensywne tempo życia skłaniają do poszukiwania takich rozwiązań. Nic więc dziwnego, że Polacy tak chętnie sięgają po kawę 3 w 1. Mało kto jednak zagłębia się w jej skład, a to błąd. Okazuje się, że częste sięganie po nią może wyrządzić duże szkody w organizmie.
Kawa 3 w 1 - niby kawa, a jednak nie do końca. Nie trzeba być ekspertem z dziedziny dietetyki, żeby - po przyjrzeniu się składowi takiego produktu - złapać się za głowę i zrozumieć, że w rzeczywistości jest to mieszanka cukru, utwardzonych tłuszczów roślinnych i śladowych ilości kawy rozpuszczalnej.
Kawa 3 w 1 często zawiera na przykład jedynie około 10% kawy rozpuszczalnej - w tym miejscu warto wspomnieć, że już sama kawa rozpuszczalna to produkt o wysokim stopniu przetworzenia. Ma ona mniej kofeiny niż kawa świeżo palona. Jak widać, picie jej dla dodania sobie energii nie ma większego sensu.
Do tego w jednej porcji takiego napoju kawowego (tak kawę 3 w 1 określają nawet jej producenci na opakowaniach) może znajdować się nawet 10 gramów cukru, co daje dwie łyżeczki. Sporo? Zdecydowanie. Na domiar złego w jej składzie znajduje się także spora ilość syropu glukozowego, który powoduje bardzo szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Oba te składniki zaliczane są do cukrów prostych, których lepiej unikać w nadmiarze. Zdecydowanie lepszą opcją, niż sięgnięcie po ekspresową kawę, będzie wybranie tej świeżo palonej i posłodzenie według własnego uznania.
W składzie kawy 3 w 1 znajduje się także wysoce szkodliwy tłuszcz palmowy w formie utwardzonej, czyli najgorszej dla naszego organizmu. W jego strukturze znajdują się kwasy tłuszczowe w konfiguracji trans, co do których naukowcy nie mają wątpliwości - na zdrowie działają zdecydowanie negatywnie. Częste dostarczanie ich do organizmu to prosta droga do znacznego podwyższenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Czy kawa 3 w 1 jest zdrowa? Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama - zdecydowanie nie. To produkt, którego należy unikać. Jest wysoko przetworzony, ma znikomą ilość kawy bardzo słabej jakości.
Jak już zostało powiedziane, zawiera mnóstwo cukrów, utwardzony cukier palmowy oraz inne substancje szkodliwe dla organizmu. Taka kawa nie pobudzi, za to może doprowadzić do szybkiego skoku cukru we krwi i równie gwałtownego spadku energii. Sięgając po tego typu napój regularnie, skazujesz się m.in. na zwiększone ryzyko otyłości, insulinooporności czy różnego rodzaju chorób metabolicznych.
Zdecydowanie lepiej zawsze sięgać po klasyczną kawę i korzystać z jej dobroczynnych właściwości - może jej przygotowanie zajmuje nieco dłużej, ale smak i działanie na zdrowie są tego warte.
Źródło: coffeedesk.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szklanka przed snem i będziesz spać jak niemowlę. Ten sok chroni też serce, stawy i dba o skórę