Reklama
Reklama

Warzywo mało popularne, ale sok z niego to prawdziwe "złoto". Piję każdego ranka

Soki warzywne słusznie zdobywają coraz większym zainteresowaniem. Potrafią być naprawdę pyszne, dostarczyć moc witamin i minerałów, a do tego są zdrowsze od swoich owocowych odpowiedników. Ja sok przygotowuję z mało popularnego warzywa. Wychodzi z niego “złoto” i piję każdego ranka.

Seler naciowy, choć często jest składnikiem soków czy koktajli oczyszczających organizm, to nadal nie jest popularny. Nazwa kojarzy się z odmianą korzeniową o specyficznym, lekko ostrym smaku, przez co odrzuca. Okazuje się, że seler naciowy jest go zupełnie pozbawiony. Do tego charakteryzuje się znacznie większą zawartością składników odżywczych.

Seler naciowy – cenny, ale niedoceniony

Seler naciowy jest z wyglądu niepozorny, a okazuje się, że kryje w sobie bogactwo witamin i minerałów. Przede wszystkim obfituje w kwas askorbinowy, czyli witaminę C oraz magnez. Do tego zajadanie go dostarczy witaminy A, E, witamin z grupy B, potasu, sodu, wapnia, fosforu, folianów i beta-karotenu.

Taki skład sprawia, że seler naciowy zadziała antyoksydacyjnie na organizm. Zahamuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zmniejszając ilość występujących stanów zapalnych. Do tego zadziała przeciwnowotworowo i wesprze ochronę przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych.

Regularne jedzenie selera naciowego wspomoże działanie układu nerwowego. Złagodzi objawy wysokiego stresu i wpłynie uspokajająco. Tym samym ułatwi zasypianie i ureguluje rytm dobowy, walcząc z bezsennością.

Seler naciowy to także dobre źródło cennego błonnika pokarmowego. Ten pozytywnie wpłynie na poziom cholesterolu, obniżając go. W ten sposób obniży również ciśnienie tętnicze krwi i ochroni organizm przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego jak m.in. miażdżyca, zawał. Dodatkowo może regulować cukier.

Zajadanie się selerem naciowym wesprze prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, a w szczególności układu trawiennego. Błonnik w warzywie poprawi perystaltykę jelit, przyspieszając metabolizm i zapobiegając zaparciom. Dzięki temu wesprze też proces odchudzania.

Czy sok z selera naciowego jest zdrowy?

Sok z selera naciowego jest jak najbardziej zdrowy. Napój zachowuje wszystkie właściwości, które oferuje nam jedzone na surowo chrupiące warzywo. Oznacza to, że sok będzie w pozytywny sposób wpływać na organizm człowieka.

Za tym, że sok z selera naciowego jest zdrowy, przemawia zarazem fakt, że zawiera on mało cukru. Sam seler naciowy ma też niski indeks glikemiczny, bo wynosi on zaledwie 15. Napój będzie więc bezpieczny nawet dla osób chorujących na cukrzycę.

Jak zrobić sok z selera naciowego?

Sok z selera naciowego przygotowuję samodzielnie w domu, aby mieć pewność, że nie zawiera on dodatku cukru, sztucznych aromatów czy barwników. Piję go każdego ranka i czuję się znacznie lepiej. Poprawiło się moje samopoczucie, mam energią każdego dnia, a kilogramy lecą w dół.

Jeśli posiadasz wyciskarkę, selera naciowego wystarczy oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do maszynki. Sok można jednak przygotować nawet bez tego urządzenia.

Składniki:

  • 5 łodyg selera naciowego
  • 250 ml wody.

Selera naciowego oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywo umieść w misie blendera, zalej ją porcją wody i zmiksuj. Sok możesz wypić w takiej gęstej postaci lub przecedzić go przez drobne sitko czy gazę.

Sok z selera naciowego wypij od razu po przygotowaniu lub przechowuj go w lodówce do dwóch dni. Napój można wzbogacić o sok z cytryny, dodatek innych warzyw czy owoców.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl, gemini.pl

Zobacz też:

Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę

Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię

Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | soki | przetwory