Wzmacnia serce i odporność, pobudza krążenie. Dodaj do miodu i jedz regularnie
Czosnek jest znanym środkiem leczniczym o długiej historii, choć jego intensywny zapach często budzi niechęć. Jednak po połączeniu go z odpowiednim składnikiem, możemy złagodzić jego mocny aromat i smak, jednocześnie wzmacniając prozdrowotne właściwości. Odkryj miód czosnkowy i przekonaj się, jak go przygotować, by czerpać z jego niezwykłych dobrodziejstw.
Czosnek w kuchni zwykle wykorzystywany jest jako przyprawa i dodatek do dań. Jego ostry smak można łatwo złagodzić przez dodanie miodu. W efekcie uzyskamy pyszny składnik, który docenimy głównie za właściwości zdrowotne.
Intensywny smak czosnku wynika z zawartości związków o silnych właściwościach antybiotycznych, wykrztuśnych, przeciwzakrzepowych oraz przeciwpasożytniczych. Po posiekaniu czy zmiażdżeniu czosnek wydziela enzym, allinazę. To właśnie dzięki niemu powstaje allicyna, która ma zdolność do niszczenia wirusów, bakterii oraz innych patogenów. Surowy czosnek wykazuje wiele cennych właściwości, m.in.:
- wspomaga trawienie,
- wzmacnia odporność,
- zapobiega rozwojowi nowotworów,
- działa wykrztuśnie,
- wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych, astmy, zapalenia oskrzeli,
- wzmacnia serce i układ krwionośny,
- łagodzi stany zapalne,
- opóźnia proces starzenia się komórek.
W połączeniu z miodem, który jest składnikiem o właściwościach przeciwzapalnych, antybakteryjnych i antywirusowych, staje się remedium na wiele dolegliwości. Bogactwo antyoksydantów chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz wspiera zdrowie układu krwionośnego. Poprawia zdrowie serca, regulując poziom cholesterolu we krwi, obniżając ciśnienie oraz poprawiając krążenie krwi.
Miód w połączeniu z czosnkiem poprawia odporność oraz wspiera zdrowie układu pokarmowego, łagodząc podrażnienia żołądka i wspomagając trawienie. Miód łagodzi smak czosnku i dodaje mu słodyczy, przez co zasmakuje nawet osobom, którym zwykle przeszkadza jego ostrość i intensywny aromat.
Zobacz także: Poranny rytuał na dobrą pracę jelit. Łyżkę złotego płynu rozpuść w szklance letniej wody
Miód czosnkowy składa się z dwóch składników - miodu oraz czosnku, a jego wykonanie jest niezwykle proste. Główkę czosnku wystarczy podzielić na ząbki i obrać. Możemy pokroić je na mniejsze kawałki, aby przyspieszyć proces fermentacji. Umieszczamy je w czystym, wyparzonym słoiczku, a następnie zalewamy płynnym miodem. Warto pozostawić u góry odrobinę miejsca, aby całość miała przestrzeń na fermentację. Łyżeczką dociskamy czosnek do dna, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i zakręcamy. Odstawiamy miód na ok. 1-2 tygodnia do ciepłego miejsca. Codziennie należy otworzyć słoiczek i przemieszać zawartość, aby uwolnić powietrze, które powstaje w wyniku fermentacji. Z czasem płyn powinien stać się ciemniejszy oraz bardziej płynny.
Kiedy miód czosnkowy będzie gotowy, wstawiamy go do lodówki, aby zatrzymać fermentację. Po pierwszym tygodniu miód będzie ostry i pikantny, ale z czasem jego smak stanie się łagodniejszy i słodszy.
Miód czosnkowy jest uniwersalnym składnikiem, który przyda się nie tylko jako suplement diety, ale również smaczna przyprawa. Dodany do sosów i dressingów, wzbogaca je o słodycz oraz niesamowity aromat. Sprawdzi się również jako składnik marynat czy po prostu jako dodatek do mięs i pieczeni.
Miód można również stosować dla wzmocnienia organizmu. Łyżeczkę miodu można przyjmować samodzielnie albo rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cytryny. Tak przyjmowany wesprze układ odpornościowy oraz poprawi ogólne samopoczucie.
Źródło: terazgotuje.pl, sekrety-zdrowia.org
Zobacz też:
W smaku przypomina suszoną śliwkę. Ma dużo magnezu i wapnia, obniża cukier, wspomaga wątrobę
Dietetyczny obiad z kurczakiem. Jedz, żeby nie przybierać na wadze