Zachwycająca w smaku i o wiele zdrowsza od klasycznej. Przepis na dyniową nutellę
Słodki, orzechowy krem uwielbiany jest przez wielu. Niestety pomimo pysznego smaku, nutella nie powinna często gościć w naszej kuchni. Duża zawartość cukru oraz niezdrowego tłuszczu palmowego sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na odrzucenie jej ze swojej diety. Na szczęście są sposoby, dzięki którym w dalszym ciągu można przemycić jej smak do swojego jadłospisu. Wystarczy skorzystać z prostego, ale zdrowego przepisu.
Zdrową domową nutellę zrobisz bardzo szybko. Sprawdzi się idealnie jako zamiennik dla popularnych słodyczy, dostępnych na sklepowej półce.
Nutella to słodki, orzechowy krem, który w kuchni znajduje mnóstwo zastosowań. Dla wielu jest to ulubiony dodatek do naleśników, gofrów czy kanapek. Można z jego dodatkiem przygotować wiele deserów - nadaje się idealnie jako polewa do lodów czy krem do przekładania ciast i ciasteczek.
Niestety wiele osób czuje się zmuszonych do zrezygnowania z nutelli. Wynika to z wysokiej kaloryczności kremu, a także zawartości cukru i tłuszczów nasyconych. Mieszanka ta sprawia, że nutella ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i powinna być spożywana sporadycznie.
Na szczęście smak kremu można z łatwością odwzorować w domu za pomocą naturalnych i zdrowych składników. Jesienią szczególnie warto wykorzystać do niego dynię, która zapewni dodatkowy pyszny aromat i gęstą konsystencję. Będzie cenna również ze względu na bogactwo składników odżywczych. Wystarczy upiec ją do miękkości z dodatkiem oleju i zblendować na gładką masę.
Smak kremu, podobny do nutelli uzyskamy dzięki połączeniu masła orzechowego oraz gorzkiej czekolady. Warto zwrócić uwagę na to, że oba składniki nie mają w sobie wiele cukru. Trzeba będzie dodać go samodzielnie. To pozwoli nam na dopasowanie słodkości domowej nutelli do osobistych upodobań. Osoby, które lubią słodycze, mogą dodać o łyżkę cukru więcej.
Zobacz także: Prosta przekąska bez cukru. Idealna dla cukrzyków i osób na diecie
Składniki:
- 1/2 średniej dyni hokkaido,
- tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 90 g),
- 5 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów,
- szklanka mleka,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- dodatkowo: olej.
Sposób wykonania:
Dynię kroimy w kostkę, pokrywamy cienką warstwą oleju i wkładamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Pieczemy do miękkości.
Mleko wlewamy do garnka. Czekoladę łamiemy na kostki i dodajemy do mleka wraz z masłem orzechowym, cukrem i szczyptą soli. Całość doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Kiedy składniki się zagotują, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy upieczoną dynię i blendujemy całość na gładką masę. Przekładamy do słoiczków, porządnie zakręcamy i chowamy do lodówki. Odpowiednio przechowywana będzie zdatna do spożycia przez 4-5 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Łączysz z piciem kawy. Na własne życzenie niszczysz wątrobę i trzustkę
Przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Rubinowy koktajl na odchudzanie
Dodaję do kawy zamiast mleka. Dzięki takiemu połączeniu Francuzki trzymają linię