Reklama
Reklama

Zachwycająca w smaku i o wiele zdrowsza od klasycznej. Przepis na dyniową nutellę

Słodki, orzechowy krem uwielbiany jest przez wielu. Niestety pomimo pysznego smaku, nutella nie powinna często gościć w naszej kuchni. Duża zawartość cukru oraz niezdrowego tłuszczu palmowego sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na odrzucenie jej ze swojej diety. Na szczęście są sposoby, dzięki którym w dalszym ciągu można przemycić jej smak do swojego jadłospisu. Wystarczy skorzystać z prostego, ale zdrowego przepisu.

Zdrową domową nutellę zrobisz bardzo szybko. Sprawdzi się idealnie jako zamiennik dla popularnych słodyczy, dostępnych na sklepowej półce.

Zdrowa dyniowa nutella. Do czego możesz jej użyć?

Nutella to słodki, orzechowy krem, który w kuchni znajduje mnóstwo zastosowań. Dla wielu jest to ulubiony dodatek do naleśników, gofrów czy kanapek. Można z jego dodatkiem przygotować wiele deserów - nadaje się idealnie jako polewa do lodów czy krem do przekładania ciast i ciasteczek.

Niestety wiele osób czuje się zmuszonych do zrezygnowania z nutelli. Wynika to z wysokiej kaloryczności kremu, a także zawartości cukru i tłuszczów nasyconych. Mieszanka ta sprawia, że nutella ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i powinna być spożywana sporadycznie.

Na szczęście smak kremu można z łatwością odwzorować w domu za pomocą naturalnych i zdrowych składników. Jesienią szczególnie warto wykorzystać do niego dynię, która zapewni dodatkowy pyszny aromat i gęstą konsystencję. Będzie cenna również ze względu na bogactwo składników odżywczych. Wystarczy upiec ją do miękkości z dodatkiem oleju i zblendować na gładką masę.

Smak kremu, podobny do nutelli uzyskamy dzięki połączeniu masła orzechowego oraz gorzkiej czekolady. Warto zwrócić uwagę na to, że oba składniki nie mają w sobie wiele cukru. Trzeba będzie dodać go samodzielnie. To pozwoli nam na dopasowanie słodkości domowej nutelli do osobistych upodobań. Osoby, które lubią słodycze, mogą dodać o łyżkę cukru więcej.

Zobacz także: Prosta przekąska bez cukru. Idealna dla cukrzyków i osób na diecie

Dyniowa nutella - przepis

Składniki:

  • 1/2 średniej dyni hokkaido,
  • tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 90 g),
  • 5 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów,
  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo: olej.

Sposób wykonania:

Dynię kroimy w kostkę, pokrywamy cienką warstwą oleju i wkładamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Pieczemy do miękkości.

Mleko wlewamy do garnka. Czekoladę łamiemy na kostki i dodajemy do mleka wraz z masłem orzechowym, cukrem i szczyptą soli. Całość doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Kiedy składniki się zagotują, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy upieczoną dynię i blendujemy całość na gładką masę. Przekładamy do słoiczków, porządnie zakręcamy i chowamy do lodówki. Odpowiednio przechowywana będzie zdatna do spożycia przez 4-5 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pokrusz do gorącej wody i wymieszaj. Napój obniża poziom cukru, dba o jelita i poprawia nastrój

Dodaję do jajecznicy zamiast boczku. Nie podjadam między posiłkami i szybciej chudnę

Jesienią i zimą powinna być na talerzu kilka razy w tygodniu. Reguluje poziom cukru we krwi, obniża "zły" cholesterol

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | dodatki | dieta