Reklama
Reklama

Polska książka kucharska doceniona w Stanach Zjednoczonych. Pierwszy raz od 20 lat. Kto jest jej autorem?

Amerykańskiemu wydaniu książki „Nowe Rozkoszne” autorstwa Michała Korkosza przyznano nagrodę magazynu Foreword za najlepszą książkę kulinarną. To pierwszy raz w historii, gdy to prestiżowe wyróżnienie otrzymał Polak. Kim jest autor i czym ujął jury w Stanach Zjednoczonych?

Michał Korkosz to kulinarny twórca internetowy, który miłośnikom jedzenia znany jest jako Rozkoszny. W mediach społecznościowych i na swoim blogu pokazuje proste przepisy, które łączą nietuzinkowe smaki i - co najważniejsze - mają przynieść radość z gotowania. 

Michał Korkosz to także autor dwóch książek kulinarnych, pt. "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami" oraz "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują". Amerykańskiemu wydaniu drugiej z nich przyznano właśnie prestiżową nagrodę magazynu Foreword. Osiągnięcie jest tym większe, że do tej pory wyróżnienia nie otrzymał żaden Polak. Sam laureat był zaskoczony sukcesem.

Prestiżowa nagroda przyznana Polakowi

Twórczość kulinarna Rozkosznego koncentruje się na nieskomplikowanych, ale ciekawych recepturach, które mają cieszyć podniebienie. Choć jego internetowa działalność dociera przede wszystkim do Polaków, Michał Korkosz stara się być ambasadorem polskiej kuchni również poza granicami kraju

W 2020 roku, jeszcze przed ukazaniem się publikacji na polskim rynku, Rozkoszny wydał w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych debiutancką książkę: "Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country". Zyskała ona niezwykle pochlebne recenzje, m.in. w San Francisco Chronicle, Booklist i RUSA Book & Media Awards. W Polsce została wydana również w 2020 roku - pod nazwą "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami" - i szybko okrzyknięto ją jedną z najlepszych książek kulinarnych roku

Jednak to książka wydana w 2023 roku - w Polsce jako "Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują", a w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych pt. "Polish'd: Modern Vegetarian Cooking from Global Poland" - przyniosła Rozkosznemu słynną nagrodę.

Nagroda Foreword Indies Book, wręczana już od 20 lat, ma za zadanie promować najlepszych wydawców niezależnych w 55 kategoriach, w tym tej kulinarnej. Komisja złożona z ponad 100 bibliotekarzy i księgarzy wybiera faworytów spośród tysięcy zgłoszeń, przyznając im złoty, srebrny i brązowy medal w każdej z kategorii. "Polish'd" Michała Korkosza otrzymało najwyższe wyróżnienie wśród książek kulinarnych 2023 roku (jako pierwsza publikacja w historii całego plebiscytu, której autorem jest Polak).

To jednak nie pierwsze wyróżnienie Rozkosznego - w 2017 roku został uhonorowany dwiema nagrodami SAVEUR za fotografię kulinarną. Nagrody magazynu "Saveur" są tym, czym Oscary dla świata filmu. Nagrody okazały się przepustką do kulinarnej kariery. Bloger i twórca internetowy jest też laureatem Prix de la Littérature Gastronomique za rok 2021. 

O czym jest książka Rozkosznego?

Nagrodzone dzieło Michała Korkosza to zbiór aż 100 wegetariańskich przepisów, które pokazują, czym - według autora - jest współczesne polskie gotowanie. W książce można więc znaleźć recepturę na kopytka czy pierogi, ale już z nie tak tradycyjnymi farszami, jak ruski czy serowy. 

Wśród pomysłów Rozkosznego pojawiają się też dania inspirowane masową migracją i globalizacją - wiele smaków, które Polacy odkrywają dopiero w ostatnich latach. Wśród propozycji znalazły się m.in. kluski śląskie z halloumi, cukinią i ziołowym sosem tahini czy miso żurek z purée ziemniaczanym i pieczonymi boczniakami.

Laureat prestiżowej nagrody czuje się zmotywowany do dalszego kulinarnego działania. Deklaruje, że już pracuje nad nowymi przepisami i książkami:

Źródło: forewordreviews.com, Instagram @rozkoszny, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty

Uczeń podstawówki sobie poradzi, a ty? Sprawdź, czy znasz te jednostki miar i wag

Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska