Przetrwała drugą wojnę światową, pokonała ją inflacja. Najstarsza restauracja zamknięta na stałe
Przetrwała pół tysiąclecia, ale właśnie znika z kulinarnej mapy Wiednia. Gösser Bierklinik znana była jako gospoda, w której zatrzymał się czas. Serwowano w niej przysmaki tradycyjnej austriackiej kuchni. Spekulacje na temat powodów jej zamknięcia nie ustają.
Wiedeńskie media rozpisują się o zamknięciu najstarszej restauracji w mieście. Jak podają, tracą symboliczny lokal na mapie Starego Miasta.
Gösser Bierklinik, zlokalizowany przy Steindlgasse, w samym centrum Wiednia, oficjalnie funkcjonował jako zajazd od 1566 roku. Możliwe jednak, że istniał nawet wcześniej, bo pierwsze wzmianki o gospodzie pojawiają się w 1406 roku. Oznacza to, że przetrwał wiele kluczowych i trudnych chwil - oblężenie tureckie, odsiecz wiedeńską i okupację podczas II wojny światowej. W 1945 roku zbombardowano nawet kamienicę, w której znajdowała się restauracja, ale mimo zniszczeń - odbudowano ją i wciąż funkcjonowała.
Wśród mieszkańców Wiednia Gösser Bierklinik, określany przez nich też mianem Zum Steindl, znany był jako gospoda z historycznymi pomieszczeniami. Goście zasiadali przy drewnianych stołach, a serwowano im potrawy typowe dla tradycyjnej kuchni austriackiej. W menu nie mogło więc zabraknąć gulaszu, zupy wołowej, pikantnej kaszanki oraz regionalnego piwa. Od 1988 roku prowadził ją Hieronymus Kos, który w 2000 roku odświeżył wnętrza, przywracając dawny wygląd gospody.
Niestety, po niespełna 500 latach, zajazd Gösser Bierklinik został zamknięty na stałe. Właściciel gospody, uznanej już dziś za zabytek, nie podał mediom powodów jej zamknięcia. W Austrii spekuluje się jednak, że przyczyną były wysokie koszty utrzymania lokalu. W ostatnich latach w restauracji zauważyć można było problemy z zatrudnieniem pracowników kuchni i kelnerów. Ostatecznie uznaje się, że restaurację pokonały inflacja i braki kadrowe.
Źródło: PAP, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tusk wystawił aukcję na WOŚP. Wstydził się wymówić nazwę potrawy
Czy to owoc, czy warzywo? Niby takie proste, a nie każdy wie, co jest na zdjęciu
Smaczne, ale niebezpieczne. To najbardziej trująca roślina roku 2025