Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz. Robię na każdą imprezę i grilla
Sałatki kojarzą się z dietą, ogromną miską sałaty, nudą i brakiem smaku. Gdy tylko spróbujesz sałatki z tego przepisu Ewy Wachowicz, zakochasz się. Robię ją na każdego grilla i imprezy, a miska po chwili jest pusta. Korzystaj, póki trwa sezon na to ziele.
Świeże sałatki to idealny dodatek do grilla. Tłuste kiełbasy, karkówki warto przełamać dawką aromatycznych warzyw i ziół. W przepisie od Ewy Wachowicz główną rolę odgrywa czosnek niedźwiedzi. To zioło jest nie tylko pyszne, ale też niesamowicie zdrowe.
Spożywając czosnek niedźwiedzi, do organizmu dostarczamy witamin takich jak witamina A, C, E. Ziele jest bogate w minerały jak m.in. potas, magnez, żelazo, fosfor. Do tego zawiera istotne związki antyoksydacyjne jak np. flawonoidy i karotenoidy.
Dzięki temu czosnek niedźwiedzi może być naturalnym sposobem na zwalczenie infekcji. Pomoże w pozbyciu się stanów zapalnych, przeziębienia czy poprawi odkrztuszanie.
Substancje o działaniu antyoksydacyjnym za to zahamują działanie wolnych rodników. Zmniejszy się więc ryzyko rozwoju chorób nowotworowych czy schorzeń neurodegeneracyjnych. Opóźnią się procesy starzenia.
Dodatkowo czosnek niedźwiedzi może grać kluczową rolę w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Tym samym zmniejszy ryzyko zachorowań, ale zarazem wesprze utratę niepotrzebnych kilogramów.
Odkąd wypróbowałam przepis na sałatkę Ewy Wachowicz z czosnkiem niedźwiedzim, każdy na imprezie pyta mnie o przepis. Nauczona doświadczeniem, przed grillem przygotowuję już podwójną porcję. Kochają ją zarówno duzi, jak i mali.
Do zrobienia tej sałatki wykorzystasz:
- 1 szklankę kaszy kuskus,
- czosnek niedźwiedzi,
- pęczek natki pietruszki,
- 3 ogórki gruntowe,
- pomidorki koktajlowe,
- granat,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oliwy,
- prażone płatki migdałów.
Kuskus zalej gorącą wodą zgodnie z zaleceniami producenta i pozostaw go do napęcznienia. W tym czasie czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki dokładnie umyj. Ogórki wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe za to pokrój w ćwiartki. Natkę pietruszki razem z czosnkiem drobno posiekaj.
Do napęczniałego kuskusu dodaj pozostałe składniki, czyli ogórki, pomidorki, natkę oraz czosnek. Dosyp jeszcze świeże nasionka granatu. Dolej sos sojowy i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj. Przed podaniem sałatkę z czosnkiem niedźwiedzim obsyp prażonymi płatkami migdałów.
Źródło: ewawachowicz.pl, terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty
Uczeń podstawówki sobie poradzi, a ty? Sprawdź, czy znasz te jednostki miar i wag
Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru