Reklama
Reklama

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz. Robię na każdą imprezę i grilla

Sałatki kojarzą się z dietą, ogromną miską sałaty, nudą i brakiem smaku. Gdy tylko spróbujesz sałatki z tego przepisu Ewy Wachowicz, zakochasz się. Robię ją na każdego grilla i imprezy, a miska po chwili jest pusta. Korzystaj, póki trwa sezon na to ziele.

Świeże sałatki to idealny dodatek do grilla. Tłuste kiełbasy, karkówki warto przełamać dawką aromatycznych warzyw i ziół. W przepisie od Ewy Wachowicz główną rolę odgrywa czosnek niedźwiedzi. To zioło jest nie tylko pyszne, ale też niesamowicie zdrowe.

Jedz go w sezonie jak najwięcej. Czosnek niedźwiedzi jest niesłusznie niedoceniany

Spożywając czosnek niedźwiedzi, do organizmu dostarczamy witamin takich jak witamina A, C, E. Ziele jest bogate w minerały jak m.in. potas, magnez, żelazo, fosfor. Do tego zawiera istotne związki antyoksydacyjne jak np. flawonoidy i karotenoidy.

Dzięki temu czosnek niedźwiedzi może być naturalnym sposobem na zwalczenie infekcji. Pomoże w pozbyciu się stanów zapalnych, przeziębienia czy poprawi odkrztuszanie.

Substancje o działaniu antyoksydacyjnym za to zahamują działanie wolnych rodników. Zmniejszy się więc ryzyko rozwoju chorób nowotworowych czy schorzeń neurodegeneracyjnych. Opóźnią się procesy starzenia.

Dodatkowo czosnek niedźwiedzi może grać kluczową rolę w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Tym samym zmniejszy ryzyko zachorowań, ale zarazem wesprze utratę niepotrzebnych kilogramów.

Sałatka, która zawładnie imprezą. Jej aromat powala

Odkąd wypróbowałam przepis na sałatkę Ewy Wachowicz z czosnkiem niedźwiedzim, każdy na imprezie pyta mnie o przepis. Nauczona doświadczeniem, przed grillem przygotowuję już podwójną porcję. Kochają ją zarówno duzi, jak i mali.

Do zrobienia tej sałatki wykorzystasz:

  • 1 szklankę kaszy kuskus,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • pomidorki koktajlowe,
  • granat,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • prażone płatki migdałów.

Kuskus zalej gorącą wodą zgodnie z zaleceniami producenta i pozostaw go do napęcznienia. W tym czasie czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki dokładnie umyj. Ogórki wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe za to pokrój w ćwiartki. Natkę pietruszki razem z czosnkiem drobno posiekaj.

Do napęczniałego kuskusu dodaj pozostałe składniki, czyli ogórki, pomidorki, natkę oraz czosnek. Dosyp jeszcze świeże nasionka granatu. Dolej sos sojowy i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj. Przed podaniem sałatkę z czosnkiem niedźwiedzim obsyp prażonymi płatkami migdałów.

Źródło: ewawachowicz.pl, terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Polska książka kucharska doceniona w Stanach Zjednoczonych. Pierwszy raz od 20 lat. Kto jest jej autorem?

W sezonie robię jagodzianki tylko z tego przepisu. Ciasto jest puchate, a borówki wypływają przy każdym kęsie

Strzelczyk zdradził przepis na racuchy swojej babci. Ona nie dodawała do nich jabłek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dietetyczne gotowanie