Reklama
Reklama

Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru

Magda Gessler wśród telewizyjnej publiczności wzbudza niejednokrotnie skrajne emocje. Nie można jednak zaprzeczyć faktom, programy z jej udziałem nie schodzą z anteny od lat, a w jej restauracjach nie brakuje gości. Zyskała tym samym status kulinarnego autorytetu, dlatego warto wziąć pod uwagę rady w kwestii gotowania, które przemyca w każdym odcinku swoich programów. Sprawdź, jak zrobić doskonały rosół, sałatkę jarzynową lub gulasz według Magdy Gessler.

Kulinarna filozofia Magdy Gessler jest prosta, w kuchni liczą się najwyższej jakości składniki, odpowiednio dobrane przyprawy oraz miłość do gotowania. Właśnie te czynniki składają się na sukces jej restauracji i serwowanych tam potraw. W poniższym materiale zebraliśmy kilka dań, które bardzo często goszczą w polskich kuchniach. Sprawdzimy, jakich zasad przestrzega restauratorka podczas ich przygotowywania oraz przedstawimy jej proste triki, które poprawią smak tych potraw.

Najlepszy rosół według Magdy Gessler

Rosół Magdy Gessler różni się nieco od tradycyjnych przepisów, które stosuje się w wielu domach. Przygotowanie tej tradycyjnej polskiej zupy, rozpoczyna bowiem od upieczenia warzyw w piekarniku, ten prosty zabieg sprawia, że dania nabierze głębi oraz niepowtarzalnego aromatu. Wystarczy wrzucić marchewki, seler, cebule oraz pory do pieca na pół godziny. W tym czasie w garnku z wodą ląduje cała kura z dodatkiem liści laurowych. Dopiero później dodaje się upieczone warzywa, a także sporą ilość zieleniny, czyli liście porów, seler naciowy, lubczyk, koper, zieloną pietruszkę oraz... pomidora, który podkreśli smak zupy, która dzięki temu dodatkowi nie będzie mdła. 

Sposób na idealny gulasz Magdy Gessler


Podstawą idealnego gulaszu jest oczywiście dobrej jakości mięso, najczęściej wybieramy łopatkę lub szynkę wieprzową. W daniu serwowanym przez Magdę Gessler nie może zabraknąć oleju słonecznikowego, następnie dodajemy dużą ilość świeżego, polskiego czosnku, papryki, cebuli, pomidorów, oraz oczywiście mięsa. Nie należy go ruszać i zbyt szybko obracać, powinno się powoli smażyć, aby zamknęły się w nim smaki. Warto zastosować patelnię teflonową. 

Co dodać do barszczu, aby był najsmaczniejszy? 

 
W sezonie jesienno-zimowym dużo częściej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jedną z nich jest wyrazisty barszcz, najlepiej wspominamy oczywiście ten wigilijny, koniecznie z dodatkiem pysznych uszek. Aby zrobić zupę jak u Magdy Gessler, potrzebujesz polskich buraków, restauratorka zaleca użyć mieszanki buraków surowych i tych pieczonych w piekarniku. Szlachetności dodadzą natomiast suszone borowiki, namoczone i ugotowane w niewielkiej ilości wody, wraz z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych oraz cebuli. Nie może zabraknąć również pora oraz specjalnego dodatku, czyli skórek jabłka. Należy dorzucić je po zagotowaniu barszczu, doskonale zagęszczą zupę, dzięki obecnej w nich pektynie. Barszcz zaprawiamy również octem, dzięki czemu nie będzie mdły oraz zachowa piękny, czerwony kolor. 

Patent Magdy Gessler na sałatkę jarzynową

 
Chyba nie ma bardziej uniwersalnej sałatki, od sałatki jarzynowej. Doskonale sprawdza się na każde urodziny, imieniny, spotkania rodzinne czy święta. Co ciekawe, w każdym domu przygotowywana jest nieco inaczej. Magda Gessler korzysta z przepisu swojej babci, który pamięta z dzieciństwa z jej domu w Komorowie. Według restauratorki idealna sałatka jarzynowa musi mieć puszystą, a jednocześnie zwartą konsystencję. Dodatkowo, według Magdy Gessler, nie należy dorzucać do niej cebuli, ponieważ warzywo to ma zbyt intensywny smak, a co gorsze może powodować szybsze psucie się potrawy. Oprócz tradycyjnych składników, takich jak gotowane ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka czy jajka, dodaje ostre marynowane grzybki, jabłko oraz sporą ilość majonezu, musztardę, sól, pieprz i cukier. 

Najsmaczniejszy sposób na mizerię Magdy Gessler 

Przede wszystkim warto zacząć od wyboru odpowiednich ogórków, dobrze sprawdzą się te gruntowe o małych ziarenkach, które jednocześnie nie będą mieć zbyt dużo wody. Wybieraj raczej małe lub średnie sztuki. Jeżeli marzy ci się odtworzenie smaku mizerii znanego z babcinej kuchni, odstaw na bok odtłuszczone jogurty, kefiry czy skyry i sięgnij po tradycyjną śmietanę - najlepsza będzie ta kwaśna, 12 lub 18 proc. Nie obawiaj się, że ta wersja tradycyjnej ogórkowej sałatki będzie zbyt kaloryczna, śmietana ma być jedynie dodatkiem, nie wrzucaj całego kubeczka, a jedynie taką ilość by obtoczyć w tej ogórkowe plasterki. 

Szarlotka według Magdy Gessler 

 
Jesień to pora roku, która stoi pod znakiem jabłek. Oczywiście najpopularniejszym ciastem staje się wówczas szarlotka. Istnieje wiele ciekawych przepisów na ten wypiek, jedni podają ją na kruchym cieście, inni serwują w wersji jabłkowego musu, podczas gdy w opozycji stoją wielbiciele całych plasterków jabłek. Na pewno nie może zabraknąć tu również porządnej ilości cynamonu, który jak nic innego komponuje się z tymi owocami. Co ciekawe, Magda Gessler również w tym przepisie stosuje swój niezawodny trik. Mianowicie kruche ciasto przygotowuje nie na bazie masła czy margaryny, a swojskiego smalcu. Wówczas ciasto staje się wyjątkowo delikatne. Bez obaw, smalec będzie niewyczuwalny w cieście. 

Źródła: smaker.pl

Zobacz też:

Polska książka kucharska doceniona w Stanach Zjednoczonych. Pierwszy raz od 20 lat. Kto jest jej autorem?

W sezonie robię jagodzianki tylko z tego przepisu. Ciasto jest puchate, a borówki wypływają przy każdym kęsie

Strzelczyk zdradził przepis na racuchy swojej babci. Ona nie dodawała do nich jabłek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy