Zaskoczenie w prestiżowym rankingu. Polski owoc na drugim miejscu
Przewodnik kulinarny Taste Atlas opublikował prestiżowy ranking 100 najlepszych owoców na świecie. Choć zwycięzcami są greckie cytrusy, to polski owoc znalazł się na drugim miejscu. Zresztą to niejedyne wyróżnienie dla polskich produktów w tym zestawieniu.
Wirtualny przewodnik kulinarny Taste Atlas znany jest z publikowania globalnych rankingów polecających restauracje oraz wyłaniających najlepsze i najgorsze potrawy czy produkty regionalne. W serwisie znajdują się liczne informacje na temat tego, co i gdzie warto jeść w różnych częściach świata.
Pod koniec lutego Taste Atlas zamieścił ranking 100 najlepszych owoców na świecie. Jak zwykle, zestawienie stworzono na podstawie ocen wystawionych przez zarejestrowanych na stronie użytkowników. Dowiedz się, które polskie owoce znalazły się na liście.
Na pierwszym miejscu znalazła się grecka brzoskwinia Rodakina Naoussas, a na trzecim - grecka mandarynka Mandarini Chiou. Spośród polskich owoców najwyżej w rankingu, bo na drugim miejscu, uplasowały się truskawki kaszubskie, znane też jako kaszëbskô malëna. Są zabezpieczone prawnie, ponieważ posiadają zarejestrowaną w Unii Europejskiej nazwę jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. W ten sposób mogą być uprawiane tylko w rejonie Pojezierza Kaszubskiego, przez producentów posiadających specjalny certyfikat jakości.
Truskawki kaszubskie są ciemnoczerwone i lekko błyszczące. W dotyku pozostają nieco twarde i jędrne, mają wyczuwalne pestki. Charakteryzują się też silnym aromatem. Są soczyste i bardzo słodkie, czym wyróżniają się na tle innych odmian tego owocu.
Truskawki kaszubskie to niejedyne polskie owoce, które znalazły się w prestiżowym rankingu Taste Atlas. Wśród 100 najlepszych owoców na świecie:
- 14 miejsce zdobyła wiśnia nadwiślanka - uprawiana w województwach mazowieckim, świętokrzyskim i lubelskim w Polsce już od XX wieku do bezpośredniego spożycia i celów przetwórczych (szczególnie do produkcji soków i deserów). Wiśnie są małe, okrągłe i mają słodko-kwaskowy smak. W środku znajduje się czerwony miąższ, ciemna pestka, a z zewnątrz - skórka intensywnie ciemnoczerwona do bordowej.
- 15 miejsce przypadło jabłkom łąckim - jabłka, uprawiane w Polsce od XIII wieku, charakteryzują się rumieńcem znacznie intensywniejszym niż w przypadku innych odmian jabłek. Mają jędrną konsystencję oraz intensywny, cierpki i bardzo kwaśny smak.
- 28 miejsce zdobyły jabłka grójeckie - wszystkie są uprawiane i zbierane w województwach mazowieckim i łódzkim w Polsce, cechują się wyższą kwasowością, mają piękną rumianą skórkę.
Źródło: tasteatlas.com, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak dobrze znasz kultowe dania z PRL-u?
Przetrwała drugą wojnę światową, pokonała ją inflacja. Najstarsza restauracja zamknięta na stałe
Tusk wystawił aukcję na WOŚP. Wstydził się wymówić nazwę potrawy