Kluski kładzione z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej wychodzą ze starej receptury
Młoda kapusta podbija już targi i sklepy. Warto wykorzystać jej potencjał i przygotować ją na najróżniejsze sposoby. Jeśli zastanawiasz się, jak można wykorzystać to warzywo w kreatywny sposób, podpowiadamy przepis, który może cię zadowolić. Kluski z młodą kapustą na pewno zaskoczą cię i twoich bliskich. Daj im szansę!
Kluski po żydowsku swoją formą mogą przypominać tradycyjne kluski kładzione. To, co je wyróżnia, to smak. Do ich przygotowania nie będą nam potrzebne ziemniaki, a młoda kapusta. To właśnie dzięki niej kluski mają delikatną i sprężystą strukturę oraz lekko słodki, aromatyczny smak. Na ich korzyść działa również dodatek przypraw, które sprawiają, że kluski idealnie komponują się z daniami mięsnymi oraz gęstymi sosami.
Kluski po żydowsku warto przygotować szczególnie w okresie wiosennym, kiedy młoda kapusta trafia na targi i do sklepów. Dzięki niej przygotowanie klusek będzie szybkie, a ich smak zachwyci. Kluski po przygotowaniu warto podsmażyć z cebulką i boczkiem, dzięki którym będą bardziej treściwe i sycące.
Zobacz także: Gołąbki poszły w odstawkę. Teraz robię zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego
Składniki:
- 1,5 kg młodej kapusty,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 250 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- pieprz,
- sól,
- 2 cebule,
- 250 g wędzonego boczku.
Zaczynamy od przygotowania kapusty. Siekamy ją w grubszą kostkę, przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości pod przykryciem — powinno zając to ok. 30 minut. Po tym czasie kapustę odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia.
Kiedy kapusta będzie w temperaturze pokojowej, blendujemy ją na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy do niej jajka, oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną, a następnie mieszamy. Wyrabiamy masę do momentu, aż będzie gęsta i sprężysta. Jeśli będzie zbyt rzadka, możemy dodać do niej odrobinę mąki ziemniaczanej, aby ją zagęścić.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i kładziemy na wrzątku kluski. Kiedy będą gotowe, wypłyną. Ugotowane kluski wykładamy na talerz.
W tym czasie siekamy cebulę oraz drobno kroimy boczek. Na zimnej patelni wytapiamy boczek, dorzucamy do niego cebulkę i na końcu dodajemy kluski. Wszystkie składniki podsmażamy do momentu, aż kluski będą rumiane.
Zobacz także: Wieprzowina po wietnamsku. Lepsza jak z restauracji orientalnej
Kluski z młodej kapusty wyróżniają się swoją delikatną strukturą oraz mocnym aromatem. Pasują do większości dań mięsnych, gęstych sosów oraz gulaszy. Ciasto na nie jest bardzo uniwersalne i jeśli nam nie odpowiada jego struktura, możemy usmażyć je jak placki ziemniaczane lub panierować i usmażyć jako kotlety.
Kluski najlepiej będą smakować do pieczeni oraz różnego rodzaju mięs i sosów pieczeniowych. Warto spróbować ich w połączeniu z gulaszem, zrazami wołowymi czy bitkami wieprzowymi.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność