Reklama
Reklama

Kluski kładzione z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej wychodzą ze starej receptury

Młoda kapusta podbija już targi i sklepy. Warto wykorzystać jej potencjał i przygotować ją na najróżniejsze sposoby. Jeśli zastanawiasz się, jak można wykorzystać to warzywo w kreatywny sposób, podpowiadamy przepis, który może cię zadowolić. Kluski z młodą kapustą na pewno zaskoczą cię i twoich bliskich. Daj im szansę!

Kluski po żydowsku, czy kluski kładzione z młodej kapusty

Kluski po żydowsku swoją formą mogą przypominać tradycyjne kluski kładzione. To, co je wyróżnia, to smak. Do ich przygotowania nie będą nam potrzebne ziemniaki, a młoda kapusta. To właśnie dzięki niej kluski mają delikatną i sprężystą strukturę oraz lekko słodki, aromatyczny smak. Na ich korzyść działa również dodatek przypraw, które sprawiają, że kluski idealnie komponują się z daniami mięsnymi oraz gęstymi sosami.

Kluski po żydowsku warto przygotować szczególnie w okresie wiosennym, kiedy młoda kapusta trafia na targi i do sklepów. Dzięki niej przygotowanie klusek będzie szybkie, a ich smak zachwyci. Kluski po przygotowaniu warto podsmażyć z cebulką i boczkiem, dzięki którym będą bardziej treściwe i sycące.

Zobacz także: Gołąbki poszły w odstawkę. Teraz robię zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego

Jak zrobić kluski z młodej kapusty i boczku?

Składniki:

  • 1,5 kg młodej kapusty,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 cebule,
  • 250 g wędzonego boczku.

Zaczynamy od przygotowania kapusty. Siekamy ją w grubszą kostkę, przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości pod przykryciem — powinno zając to ok. 30 minut. Po tym czasie kapustę odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia.

Kiedy kapusta będzie w temperaturze pokojowej, blendujemy ją na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy do niej jajka, oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną, a następnie mieszamy. Wyrabiamy masę do momentu, aż będzie gęsta i sprężysta. Jeśli będzie zbyt rzadka, możemy dodać do niej odrobinę mąki ziemniaczanej, aby ją zagęścić.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i kładziemy na wrzątku kluski. Kiedy będą gotowe, wypłyną. Ugotowane kluski wykładamy na talerz.

W tym czasie siekamy cebulę oraz drobno kroimy boczek. Na zimnej patelni wytapiamy boczek, dorzucamy do niego cebulkę i na końcu dodajemy kluski. Wszystkie składniki podsmażamy do momentu, aż kluski będą rumiane.

Zobacz także: Wieprzowina po wietnamsku. Lepsza jak z restauracji orientalnej

Kluski podaj z gulaszem lub pieczenią. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego obiadu

Kluski z młodej kapusty wyróżniają się swoją delikatną strukturą oraz mocnym aromatem. Pasują do większości dań mięsnych, gęstych sosów oraz gulaszy. Ciasto na nie jest bardzo uniwersalne i jeśli nam nie odpowiada jego struktura, możemy usmażyć je jak placki ziemniaczane lub panierować i usmażyć jako kotlety.

Kluski najlepiej będą smakować do pieczeni oraz różnego rodzaju mięs i sosów pieczeniowych. Warto spróbować ich w połączeniu z gulaszem, zrazami wołowymi czy bitkami wieprzowymi.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W sezonie robię jagodzianki tylko z tego przepisu. Ciasto jest puchate, a borówki wypływają przy każdym kęsie

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | dodatki