Reklama
Reklama

Kluski kładzione z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej wychodzą ze starej receptury

Młoda kapusta podbija już targi i sklepy. Warto wykorzystać jej potencjał i przygotować ją na najróżniejsze sposoby. Jeśli zastanawiasz się, jak można wykorzystać to warzywo w kreatywny sposób, podpowiadamy przepis, który może cię zadowolić. Kluski z młodą kapustą na pewno zaskoczą cię i twoich bliskich. Daj im szansę!

Kluski po żydowsku, czy kluski kładzione z młodej kapusty

Kluski po żydowsku swoją formą mogą przypominać tradycyjne kluski kładzione. To, co je wyróżnia, to smak. Do ich przygotowania nie będą nam potrzebne ziemniaki, a młoda kapusta. To właśnie dzięki niej kluski mają delikatną i sprężystą strukturę oraz lekko słodki, aromatyczny smak. Na ich korzyść działa również dodatek przypraw, które sprawiają, że kluski idealnie komponują się z daniami mięsnymi oraz gęstymi sosami.

Kluski po żydowsku warto przygotować szczególnie w okresie wiosennym, kiedy młoda kapusta trafia na targi i do sklepów. Dzięki niej przygotowanie klusek będzie szybkie, a ich smak zachwyci. Kluski po przygotowaniu warto podsmażyć z cebulką i boczkiem, dzięki którym będą bardziej treściwe i sycące.

Zobacz także: Gołąbki poszły w odstawkę. Teraz robię zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego

Jak zrobić kluski z młodej kapusty i boczku?

Składniki:

  • 1,5 kg młodej kapusty,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 cebule,
  • 250 g wędzonego boczku.

Zaczynamy od przygotowania kapusty. Siekamy ją w grubszą kostkę, przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości pod przykryciem — powinno zając to ok. 30 minut. Po tym czasie kapustę odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia.

Kiedy kapusta będzie w temperaturze pokojowej, blendujemy ją na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy do niej jajka, oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną, a następnie mieszamy. Wyrabiamy masę do momentu, aż będzie gęsta i sprężysta. Jeśli będzie zbyt rzadka, możemy dodać do niej odrobinę mąki ziemniaczanej, aby ją zagęścić.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i kładziemy na wrzątku kluski. Kiedy będą gotowe, wypłyną. Ugotowane kluski wykładamy na talerz.

W tym czasie siekamy cebulę oraz drobno kroimy boczek. Na zimnej patelni wytapiamy boczek, dorzucamy do niego cebulkę i na końcu dodajemy kluski. Wszystkie składniki podsmażamy do momentu, aż kluski będą rumiane.

Zobacz także: Wieprzowina po wietnamsku. Lepsza jak z restauracji orientalnej

Kluski podaj z gulaszem lub pieczenią. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do każdego obiadu

Kluski z młodej kapusty wyróżniają się swoją delikatną strukturą oraz mocnym aromatem. Pasują do większości dań mięsnych, gęstych sosów oraz gulaszy. Ciasto na nie jest bardzo uniwersalne i jeśli nam nie odpowiada jego struktura, możemy usmażyć je jak placki ziemniaczane lub panierować i usmażyć jako kotlety.

Kluski najlepiej będą smakować do pieczeni oraz różnego rodzaju mięs i sosów pieczeniowych. Warto spróbować ich w połączeniu z gulaszem, zrazami wołowymi czy bitkami wieprzowymi.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Klemens robi furorę za każdym razem. Nie zgadniesz, z czego dokładnie jest zrobione

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Genialny patent na mrożenie pieczarek. Po rozmrożeniu są świeże, jak z bazarku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | dodatki