Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina
Ciasto Maluszek to połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej pianki oraz lekko kwaskowatej galaretki. To świetna propozycja na każdą imprezę czy też spotkanie rodzinne.
Jeżeli lubisz ciasta z galaretką, ten deser będzie świetną propozycją dla ciebie. Ciasto Maluszek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieciaki, jest pyszne i lekkie jak chmurka.
Biszkopt:
- 130 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 6 jajek,
- 1 łyżka skórki cytrynowej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- ½ łyżeczki soli.
Warstwa piankowa:
- 500 ml mleka,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 250 ml jogurtu greckiego,
- 100 g cukru,
- 20 g żelatyny,
- 5 łyżek wody,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Warstwa galaretkowa:
- 750 l wody,
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,
- 2 brzoskwinie – świeże lub z puszki.
Dodatkowo:
- dżem malinowy do posmarowania.
Przygotuj biszkopt.
Mąkę przesiej do miski z solą.
Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij z sokiem cytrynowym na sztywną pianę.
W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem i wanilią do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Dodaj mąkę i wymieszaj całość.
Delikatnie wmieszaj pianę z białek za pomocą drewnianej szpatułki.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Przenieś biszkopt na kratkę i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przenieś spód z powrotem do blaszki. Posmaruj go cienką warstwą dżemu malinowego.
Przygotuj warstwę piankową.
Sok z cytryny wymieszaj ze śmietanką i mlekiem. Odstaw na 30 minut.
Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej mieszaninę w kuchence mikrofalowej.
W garnku podgrzej mleko, śmietankę, miód i cukier. Dodaj wanilię i wymieszaj, nie zagotowuj.
Zdejmij masę z ognia i dodaj żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Na koniec dodaj jogurt i wstaw całość do lodówki, do momentu aż zacznie tężeć. Wtedy wlej masę na biszkopt i całość włóż do schłodzenia.
Przygotuj masę galaretkową.
Owoce pokrój w drobną kostkę.
W garnku podgrzej wodę i dodaj galaretki. Nie zagotowuj.
Zdejmij galaretkę z ognia i włóż pokrojone owoce. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Lekko tężejącą galaretkę wylej na stężałą już warstwę piankową.
Ciasto Maluszek wstaw ponownie do lodówki, do momentu stężenia. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mało znany zamiennik ziemniaka. Ma dużo błonnika, wspiera pracę serca i utrzymanie prawidłowej wagi
Odmładza, oczyszcza organizm i działa jak balsam na serce. Koreanki piją na potęgę
Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo