Reklama
Reklama

Nie musisz wychodzić na miasto, żeby go zjeść. Smażony makaron jak od "chińczyka" przygotujesz w mig

Lubisz stołować się w chińskim barze i chcesz spróbować samodzielnie przygotować podobne dania? Zacznij od prostego przepisu na makaron jak od „chińczyka”.

Nie ma to jak aromatyczny makaron w stylu orientalnym - jak prosto z baru od "chińczyka". Wiele osób lubi zjeść tanie danie, przynajmniej od czasu do czasu. Nie trzeba jednak zamawiać go z restauracji - ten przepis jest naprawdę prosty i z łatwością przygotujesz go w domu. 

Smażony makaron jak od "chińczyka" - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:

  • 200 g makaronu ryżowego,  
  • 2 jajka, 
  • 15 g suszonych grzybów shiitake, 
  • 150 g tofu naturalnego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • kawałek ostrej papryczki chili (do smaku), 
  • mały pęczek szczypiorku, 
  • 80 g kiełków fasoli mung, 
  • 2 łyżki białego sezamu, 
  • około 4 łyżki oleju ryżowego, 
  • sól (do smaku). 

Składniki na sos: 

  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  •  1 łyżka brązowego cukru,
  •  2 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej,
  •  2 łyżeczki ostrego sosu sriracha. 

Smażony makaron jak od "chińczyka" - przepis

Namocz grzyby shiitake – zalej wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Włóż makaron ryżowy do garnka, zalej gorącą wodą i odstaw na kwadrans do namoczenia. Pokrój tofu w dość dużą kostkę, a namoczone i odcedzone grzyby shiitake – w paski. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w paseczki. Posiekaj drobno papryczkę chili i szczypiorek. Odlej zalewę z kiełków fasoli mung.  Rozgrzej głęboką patelnię z grubym dnem (lub wok). Nim wlejesz olej, upraż ziarna sezamu i zdejmij z patelni. 

Wlej na patelnię trochę oleju i podsmaż na nim tofu na złocisty kolor. Zdejmij z patelni. Dodaj na patelnię nieco oleju i podsmaż na nim warzywa (cebulę i obie papryki) z grzybami shiitake. Smaż przez około 4 minuty, co pewien czas mieszając. Pod koniec dopraw solą. Zdejmij z patelni. 

Wbij do miseczki jajka i roztrzep widelcem. Dodaj na patelnię trochę oleju. Podsmaż na nim odcedzony makaron, a po chwili wlej jajka. Smaż przez około minutę. Przełóż z powrotem na patelnię wszystkie podsmażone składniki (oprócz sezamu). Wymieszaj. Połącz wszystkie składniki na sos. Wlej na patelnię i wymieszaj z makaronem i warzywami. Smaż jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, szczypiorek i sezam. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Odchudzający koktajl na bazie owoców i siemienia lnianego. Na wadze będzie 6 kg mniej

Dodaj do herbaty. Metabolizm wreszcie ruszy, trawienie się poprawi, nastrój też

Takiego rosołu jeszcze w twoim domu nie podawali. Przepis pochodzi z 1917 roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makaron