Nie musisz wychodzić na miasto, żeby go zjeść. Smażony makaron jak od "chińczyka" przygotujesz w mig
Lubisz stołować się w chińskim barze i chcesz spróbować samodzielnie przygotować podobne dania? Zacznij od prostego przepisu na makaron jak od „chińczyka”.
Nie ma to jak aromatyczny makaron w stylu orientalnym - jak prosto z baru od "chińczyka". Wiele osób lubi zjeść tanie danie, przynajmniej od czasu do czasu. Nie trzeba jednak zamawiać go z restauracji - ten przepis jest naprawdę prosty i z łatwością przygotujesz go w domu.
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:
- 200 g makaronu ryżowego,
- 2 jajka,
- 15 g suszonych grzybów shiitake,
- 150 g tofu naturalnego,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- kawałek ostrej papryczki chili (do smaku),
- mały pęczek szczypiorku,
- 80 g kiełków fasoli mung,
- 2 łyżki białego sezamu,
- około 4 łyżki oleju ryżowego,
- sól (do smaku).
Składniki na sos:
- 3 łyżki sosu rybnego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej,
- 2 łyżeczki ostrego sosu sriracha.
Namocz grzyby shiitake – zalej wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Włóż makaron ryżowy do garnka, zalej gorącą wodą i odstaw na kwadrans do namoczenia. Pokrój tofu w dość dużą kostkę, a namoczone i odcedzone grzyby shiitake – w paski. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w paseczki. Posiekaj drobno papryczkę chili i szczypiorek. Odlej zalewę z kiełków fasoli mung. Rozgrzej głęboką patelnię z grubym dnem (lub wok). Nim wlejesz olej, upraż ziarna sezamu i zdejmij z patelni.
Wlej na patelnię trochę oleju i podsmaż na nim tofu na złocisty kolor. Zdejmij z patelni. Dodaj na patelnię nieco oleju i podsmaż na nim warzywa (cebulę i obie papryki) z grzybami shiitake. Smaż przez około 4 minuty, co pewien czas mieszając. Pod koniec dopraw solą. Zdejmij z patelni.
Wbij do miseczki jajka i roztrzep widelcem. Dodaj na patelnię trochę oleju. Podsmaż na nim odcedzony makaron, a po chwili wlej jajka. Smaż przez około minutę. Przełóż z powrotem na patelnię wszystkie podsmażone składniki (oprócz sezamu). Wymieszaj. Połącz wszystkie składniki na sos. Wlej na patelnię i wymieszaj z makaronem i warzywami. Smaż jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung, szczypiorek i sezam.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Odchudzający koktajl na bazie owoców i siemienia lnianego. Na wadze będzie 6 kg mniej
Dodaj do herbaty. Metabolizm wreszcie ruszy, trawienie się poprawi, nastrój też
Takiego rosołu jeszcze w twoim domu nie podawali. Przepis pochodzi z 1917 roku