Reklama
Reklama

Połączenie tradycji i orientu zniewala smakiem. Zrób mielone z bakłażanem, ten przepis to hit

Masz już dosyć typowych przepisów i szukasz sposobu, aby wprowadzić do swojej kuchni coś nowego? Dziś mamy do zaproponowania przepis, który idealnie się sprawdzi właśnie w takiej sytuacji. Kotlety mielone z bakłażanem nawiązują do tradycji, ale czerpią również z orientu. Sprawdź, jak smakuje tak oryginalne zestawienie. My je uwielbiamy.

Mielone z bakłażanem to połączenie kuchni polskiej i chińskiej. Orientalne zestawienie mięsa, bakłażana i dużej ilości czosnku zostało przedstawione w znanej nam formie okrągłego kotleta. 

Danie będzie ciekawym urozmaiceniem codziennego obiadu i choć jego przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu, to z pewnością warto. Wnętrze jest wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach. Całość jest mocno czosnkowa, lekko pikantna, wykwintna w smaku. 

Mielone z bakłażanem - lista składników

Aby przygotować kotlety mielone z bakłażanem, potrzebujesz:

Reklama
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 
  • 1 mały bakłażan, 
  • 1 mała cebula, 
  • 50 g bułki tartej, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • ½ łyżeczki pieprzu, 
  • ½ łyżeczki soli, 

Dodatkowo: 

  • 2 łyżki oliwy do bakłażana, 
  • olej do smażenia. 

Mielone z bakłażanem - przepis

Bakłażana pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Wymieszaj go z dwoma łyżkami oliwy i rozłóż kawałki równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza na 15 minut lub do ładnego zezłocenia brzegów. Wyjmij i odstaw. 

Na patelni podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Zdejmij i odstaw. 

W misce wymieszaj wszystkie składniki kotletów do uzyskania masy, którą można formować. 

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Mokrymi dłońmi formuj płaskie, okrągłe kotlety i kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez 4-5 minut z każdej strony na małym ogniu, do zezłocenia. 

Mielone z bakłażanem podawaj na ciepło, z dodatkiem skrobiowym i ulubioną sałatką. 

Przechowuj je w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku, mikrofalówce lub na patelni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety mielone