Połączenie tradycji i orientu zniewala smakiem. Zrób mielone z bakłażanem, ten przepis to hit
Masz już dosyć typowych przepisów i szukasz sposobu, aby wprowadzić do swojej kuchni coś nowego? Dziś mamy do zaproponowania przepis, który idealnie się sprawdzi właśnie w takiej sytuacji. Kotlety mielone z bakłażanem nawiązują do tradycji, ale czerpią również z orientu. Sprawdź, jak smakuje tak oryginalne zestawienie. My je uwielbiamy.
Mielone z bakłażanem to połączenie kuchni polskiej i chińskiej. Orientalne zestawienie mięsa, bakłażana i dużej ilości czosnku zostało przedstawione w znanej nam formie okrągłego kotleta.
Danie będzie ciekawym urozmaiceniem codziennego obiadu i choć jego przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu, to z pewnością warto. Wnętrze jest wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach. Całość jest mocno czosnkowa, lekko pikantna, wykwintna w smaku.
Aby przygotować kotlety mielone z bakłażanem, potrzebujesz:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- 1 mały bakłażan,
- 1 mała cebula,
- 50 g bułki tartej,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki mleka,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy do bakłażana,
- olej do smażenia.
Bakłażana pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Wymieszaj go z dwoma łyżkami oliwy i rozłóż kawałki równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza na 15 minut lub do ładnego zezłocenia brzegów. Wyjmij i odstaw.
Na patelni podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Zdejmij i odstaw.
W misce wymieszaj wszystkie składniki kotletów do uzyskania masy, którą można formować.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Mokrymi dłońmi formuj płaskie, okrągłe kotlety i kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez 4-5 minut z każdej strony na małym ogniu, do zezłocenia.
Mielone z bakłażanem podawaj na ciepło, z dodatkiem skrobiowym i ulubioną sałatką.
Przechowuj je w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku, mikrofalówce lub na patelni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie musisz wychodzić na miasto, żeby go zjeść. Smażony makaron jak od "chińczyka" przygotujesz w mig
Odchudzający koktajl na bazie owoców i siemienia lnianego. Na wadze będzie 6 kg mniej
Takiego rosołu jeszcze w twoim domu nie podawali. Przepis pochodzi z 1917 roku