Proste, tradycyjne, idealne na rodzinny obiad. Roladki wieprzowe ze sprawdzonego przepisu
Roladki wieprzowe to klasyka, która często gości na rodzinnych stołach. Soczyste mięso wypełnione musztardą, kiszonym ogórkiem i cebulką, zawinięte w roladki zyskuje wspaniałą kruchość podczas duszenia w sosie. Roladki podaj w towarzystwie klusek śląskich lub ziemniaczanego puree, a obiad będzie smakował jak u babci - prosto, tradycyjnie, a jednocześnie wyśmienicie.
Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:
- 10 plastrów łopatki wieprzowej lub schabu,
- 1 biała cebula,
- 4-5 ogórków kiszonych,
- 2-3 łyżki musztardy,
- 2-3 łyżeczki suszonego majeranku,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól i czarny pieprz,
- ziele angielskie, liście laurowe i 2 ząbki czosnku,
- olej.
Plasterki mięsa umyj, osusz na ręczniku papierowym, natrzyj solą, czarnym pieprzem i majerankiem. Zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij wieprzowinę, odstaw na 15 minut, aby nabrała temperatury pokojowej. Każdy plasterek mięsa posmaruj musztardą, ułóż przy krawędzi pokrojone w słupki ogórki kiszone i cebulę w piórkach. Ciasno zawiń łopatkę w roladki, układając zakończeniem w dół. Obtocz roladki w mące (nadmiar strzep) i obsmaż na gorącym oleju lub smalcu. Następnie przełóż je do garnka.
Do garnka wlej wodę, aby przykryła roladki, dorzuć 2 liście laurowe, posiekany czosnek i 4-5 kulek ziela angielskiego. Dopraw solą, czarnym pieprzem i majerankiem. Trzymaj roladki na średnim ogniu przez ok. 60 minut, aby mięso przyjemnie zmiękło i stało się kruche.
Na zakończenie nabierz odrobinę gorącego wywaru, zmieszaj w miseczce z mąką i wlej do garnka, aby zagęścić sos. Roladki wieprzowe podawaj od razu po przygotowaniu z dodatkiem klusek śląskich, ziemniaków z wody i buraczków na ciepło lub zasmażaną kapustą kiszoną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiący chleb z gara. Zachowuje świeżość przez długi czas
Piję codziennie przed snem. Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk
Kruche mięso i wyrazisty sos. Na obiad zrób polędwiczki w sosie diabelskim