Reklama
Reklama

Cukinia po włosku to jedno z najsmaczniejszych dań. Pomysł na obiad z piekarnika

Dania kuchni włoskiej to nie tylko spaghetti bolognese czy pizza. Odpowiednie składniki mogą sprawić, że zwykłe warzywo przemieni się w prawdziwą poezję smaku. Jeśli masz ochotę na lekkostrawny obiad z dodatkami wprost ze słonecznej Italii, podstaw na cukinię po włosku. W tym przepisie króluje parmezan oraz śródziemnomorski przyprawy.

Cukinia po włosku to pyszne danie obiadowe, pełne czosnku, włoskiego sera i ziół, dzięki czemu nie sposób jest się im oprzeć. Całość rozpływa się w ustach, jest aromatyczna, a jednocześnie zdrowa i lekkostrawna. Przyrządzisz ją z podstawowych składników, w zaledwie kilkanaście minut. Takie cukiniowe danie może być dobrym pomysłem na lekki obiad lub kolację, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięs czy ryby. 

Sprawdź także: Najlepsza sałatka z cukinii. Możesz jeść samą albo do obiadu

Reklama

Przepis na cukinię po włosku

Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj następujące składniki: 

  • 3 cukinie, 
  • 150 g tartego parmezanu, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 3 kromki chleba na zakwasie,
  • 1 garść siekanej natki pietruszki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek. 

Cukinię po włosku możesz jeść samodzielnie lub zrobić do niej smaczny sos. Przygotujesz do na bazie passaty pomidorowej, czosnku, organo i bazylii. 

Jak zrobić cukinię po włosku?

Cukinie umyj, odetnij końcówki. Wydrąż miąższ, pokrój go w kostkę i odłóż na bok. 

Wydrążone połówki cukinii połóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw warzywa solą i pieprzem, a następnie skrop je oliwą z oliwek. 

Chleb szybko namocz w wodzie, dobrze odciśnij i drobno posiekaj. Dodaj go do miąższu cukinii, razem z ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, połową sera i jajkami. Dopraw i wymieszaj do uzyskania w miarę jednolitej masy. Możesz też wymieszać je robotem kuchennym, dzięki czemu nadzienie będzie bardziej gładkie. 

Nadzienie równomiernie rozłóż do połówek cukinii i posyp całość pozostałym parmezanem. 

Wstaw cukinię po włosku do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 30 minut lub do zezłocenia wierzchu. Po wyjęciu odstaw do lekkiego przestudzenia. 

Danie podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Lepsze niż klasyczne frytki. Moja rodzina nie chce już słyszeć o innych

Szybki pomysł na lekki obiad lub kolację. Smażone ziemniaki z cukinią

Gdy zrobi się chłodniej, sięgniesz po nie z przyjemnością. Najprostsze przetwory na zimę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | cukinia