Reklama
Reklama

Przepis na bałkański kajmak. Smakuje tak jak ser prosto z Czarnogóry

W Polsce kajmak kojarzony jest jedynie ze słodką masą, którą można uzyskać z mleka skondensowanego. Warto jednak wiedzieć, że na Bałkanach i w Turcji pod tą nazwą funkcjonuje całkowicie inny produkt, któremu warto dać szansę. Ten słony i kremowy ser szybko skradnie twoje serce i sprawi, że kanapki będą o wiele lepsze.

Ten biały, kremowy ser wyróżnia się wyglądem oraz smakiem. Warto jednak dać mu szansę. Odkryj, jak smakuje bałkański specjał.

Bałkański kajmak, czyli ser z mlecznego kożucha. Jak smakuje?

Bałkański ser ma białą barwę, kremową strukturę oraz pyszny słony smak. Wiele osób ma okazję spróbować go, wyjeżdżając na wakacje do Turcji czy na Bałkany. Warto spróbować przygotować go również w domu. Przepis na kajmak jest bardzo prosty i wykorzystuje niewiele składników.

Do przygotowania tego kajmaku będziemy potrzebować sera fety. To właśnie on zapewnia mu uzależniający smak. Bazą jest serek wiejski, który zawiera sporo białka. Z kolei kremowa konsystencja serka uzyskiwana jest przez połączenie tłustej śmietany oraz masła. Kajmak jest tłustym produktem, przez co funkcjonuje doskonale jako smarowidło do kanapek oraz dodatek do warzyw.

Ten domowy nabiał może wzbudzać wątpliwości wśród osób na diecie. Zapewniamy jednak, że nie warto rezygnować ze sporej ilości masła i dać serkowi szansę w takiej formie. To właśnie dzięki temu jest wyjątkowy i nie można go porównać do zwykłego twarogu.

Zobacz także: Jedz zamiast mielonych. Siekańce to prosty obiad dla całej rodziny

Przepis na bałkański kajmak. Wystarczą cztery składniki

Składniki:

  • 90 g masła,
  • 150 g serka wiejskiego,
  • 200 g sera feta,
  • 300 g śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli.

Aby mieć pewność, że ser nam się uda, warto zadbać o to, aby wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania były w temperaturze pokojowej. Wystarczy, że kilka godzin przed przygotowaniem sera wyjmiemy je z lodówki.

W dużej misce mieszamy ze sobą serek wiejski oraz fetę. Rozgniatamy je za pomocą widelca. Następnie dodajemy śmietanę oraz pokrojone na małe kawałki masło. Za pomocą blendera ręcznego blendujemy je na gładką masę. Warto ją na tym etapie spróbować i zdecydować, czy potrzebuje dodatku soli, czy jest wystarczająco słona. Ser przekładamy do ładnej miseczki i jemy od razu lub wkładamy do lodówki, aby się schłodził.

Niektórzy decydują się dodać do klasycznej wersji serka składniki pełne smaku, takie jak np. suszone pomidory. Jeśli lubimy eksperymenty, warto podzielić jedną porcję na kilka i przygotować różne odmiany kajmaku.

Ser kajmak jest doskonałym zamiennikiem dla zwykłego twarożku. Jego zaletą jest gładka struktura oraz ciekawy smak. Warto jeść go z chlebem i warzywami. Będzie smakował pysznie z dodatkiem rzodkiewki, szczypiorku czy pomidora. To uniwersalne smarowidło, które można stosować każdego dnia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Polska książka kucharska doceniona w Stanach Zjednoczonych. Pierwszy raz od 20 lat. Kto jest jej autorem?

W sezonie robię jagodzianki tylko z tego przepisu. Ciasto jest puchate, a borówki wypływają przy każdym kęsie

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | przekąski