Z purée z dyni zrobisz przepyszne bułeczki. Będą idealne do jesiennych śniadań i kolacji
Sezon dyniowy w pełni, co z pewnością cieszy wszystkich miłośników jesieni. Jeśli w tym okresie chcesz przygotować coś specjalnego, koniecznie spróbuj odtworzyć przepis na bułeczki dyniowe. Wychodzą wilgotne, lekko słodkie, a dodatkowo pięknie prezentują się na stole. Będą pyszne zarówno z dodatkami na słodko, jak i wytrawnie.
Bułeczki dyniowe zrobisz na bazie purée. Najlepiej sprawdzi się do jego przygotowania dynia hokkaido lub piżmowa, ponieważ nie wymagają obierania. Koniecznie zaopatrz się także goździki, które będą imitować dyniowy ogonek. Takie bułeczki możesz podawać z ulubionym dżemem lub twarożkiem i miodem, ciekawą propozycją będzie również połączenie serów pleśniowych i figi. Bułeczki mogą być także ciekawą propozycją na halloweenową imprezę.
Sprawdź także: Wytrawne babeczki nie tylko na Halloween. Zaskakują smakiem i wyglądem
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 125 g purée z dyni hokkaido,
- 125 ml mleka + 1 łyżka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 jajka,
- 2 szczypty soli,
- 360 g mąki pszennej chlebowej (typ 750),
- 45 g płynnego masła,
- 10 goździków.
Przygotuj purée z dyni. Upiecz pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię (około 30-40 minut w 200°C). Oddziel miąższ od skórek i zblenduj. Odcedź nadmiar wody i odmierz odpowiednią ilość purée.
Podgrzej 125 ml mleka do temperatury 35°C. Rozkrusz do mleka drożdże, wsyp cukier i wymieszaj - do połączenia składników. Odstaw zaczyn na 20 minut pod przykryciem ze ściereczki.
Rozkłóć 1 jajko z solą i połącz z wyrośniętym zaczynem. Zmiksuj składniki, stopniowo dodając do nich mąkę. Miksuj do połączenia składników w jednolite, elastyczne ciasto. Pod koniec dodaj płynne, przestudzone masło.
Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce na około godzinę.
Krótko wyrób ciasto i podziel na 10 jednakowych porcji. Uformuj z nich kulki i ułóż je w pewnych odstępach od siebie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Ostrym nożem natnij bułeczki w 8 miejscach, poczynając od wierzchołka, a kończąc przy blasze. Posmaruj bułeczki z wierzchu jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. W wierzchołki wetknij goździki imitujące ogonek dyni.
Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15-20 minut - aż bułeczki się zarumienią. Wystudź na kratce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie wiesz, co upiec na Wszystkich Świętych? Wypróbuj przepis na Przysmak Cukiernika
Czekoladowy klasyk w jesiennej odsłonie. Na jednym kawałku się nie skończy
Kremowy sernik pachnący jesienią, na ciasteczkowym spodzie. Zrobię na Wszystkich Świętych