Reklama
Reklama

Nie wiesz, co upiec na Wszystkich Świętych? Wypróbuj przepis na Przysmak Cukiernika

Jeżeli we Wszystkich Świętych spodziewasz się wizyty rodziny, nie możesz zapomnieć o przygotowania pysznego poczęstunku do kawy czy herbaty. Warto wybrać klasyczne ciasto, które będzie smakowało każdemu. Pyszną propozycją może być Przysmak Cukiernika, czyli prosty wypiek o mocno czekoladowym smaku. Jego przygotowanie nie zajmuje długo, a na pewno pozytywnie zaskoczy wszystkich gości.

Przysmak Cukiernika to proste ciasto, które idealnie sprawdzi się na różne okazje, w tym nadchodzące Wszystkich Świętych. Bazą są jajka, cukier, mąka pszenna, oraz kakao. Ciekawym dodatkiem, który urozmaici smak, będą również blanszowane migdały. Zwieńczeniem deseru jest prosta polewa z gorzkiej i mlecznej czekolady, oraz śmietanki kremówki. W cieście znajdziesz również słodkie rodzynki, jeśli będą jeść je jedynie dorośli, koniecznie namocz je wcześniej w rumie. 

Przepis na ciasto Przysmak Cukiernika

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

Reklama
  • 7 jajek, 
  • 150 g cukru, 
  • 160 g mąki, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 100 g blanszowanych migdałów,

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 g czekolady mlecznej, 
  • 200 ml śmietany kremówki 30 proc.

Dodatkowo: 

  • 200 g rodzynek, 
  • około 140 ml rumu, 
  • 100 ml wody. 

Jeżeli ciasto będą jadły dzieci, zrób wersję bezalkoholową. Wówczas rodzynki wystarczy namoczyć w ciepłej wodzie.

Jak zrobić ciasto Przysmak Cukiernika?

Włóż rodzynki do słoika i zalej rumem - tak, by zakrył rodzynki w całości. Zakręć słoik i odstaw na co najmniej kilka godzin 

Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij na pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodaj do białek cukier. Ubijaj, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Wówczas dodaj do niej - nie przerywając ubijania - po jednym żółtku. 

Partiami przesiej do piany mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki szpatułką. Na koniec wmieszaj do ciasta posiekane migdały. 

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x35 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut - do tzw. suchego patyczka. Wystudź biszkopt na kratce. 

Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę ze śmietaną kremówką. Wymieszaj na jednolitą masę. Przestudź. 

Odcedź rodzynki z rumu. Rum wymieszaj z wodą. Przekrój biszkopt na dwa blaty. Nasącz ponczem z rumu. Przełóż około połową masy czekoladowej.  

Resztę czekolady wymieszaj z rodzynkami. Rozprowadź masę równomiernie na powierzchni ciasta. Wstaw je na 2 godziny do lodówki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Z purée z dyni zrobisz przepyszne bułeczki. Będą idealne do jesiennych śniadań i kolacji

Czekoladowy klasyk w jesiennej odsłonie. Na jednym kawałku się nie skończy

Kremowy sernik pachnący jesienią, na ciasteczkowym spodzie. Zrobię na Wszystkich Świętych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta