Sekretem jest mięsny dodatek. Zupa brukselkowa posmakuje nawet dzieciakom
Jeśli lubisz brukselkę, to ta zupa z delikatnymi klopsikami będzie dla ciebie idealna. Ma mocny, charakterystyczny smak, podkręcony dodatkiem sera cheddar. To jeden z tych przepisów, o których nie sposób zapomnieć.
Brukselka to produkt, który nie każdy lubi. Chodzi jednak o to, aby odpowiednio go podać - gdy mamy konkretny pomysł, możemy przekonać nawet najmłodszych. Sprawdź, jak pyszna jest ta zupa brukselkowa. Dzięki klopsikom zyskuje nowy charakter.
Zupa:
- 600 ml bulionu drobiowego,
- 300 g brukselki świeżej lub mrożonej,
- 300 ml śmietanki 36%,
- 200 ml mleka,
- 50 g tartego sera cheddar,
- 2 plasterki boczku wędzonego,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Klopsiki:
- 1 kg mięsa mielonego z indyka,
- 2 jajka,
- 1 garść świeżej kolendry,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki cebulki granulowanej,
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- koperek do posypania.
Przygotuj klopsiki.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji nadającej się do formowania. Ulep niewielkie kuleczki o średnicy ok. 3 cm.
W dużym garnku rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzucaj klopsiki partiami na gorący tłuszcz i smaż je z każdej strony do lekkiego zrumienienia.
Przełóż klopsiki na osobny talerz.
Przygotuj zupę.
Brukselkę rozmroź, jeśli używasz mrożonej. Oczyść główki i przekrój je na połówki, a większe sztuki na ćwiartki.
Boczek pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Podsmażaj je razem w dużym garnku aż mięso będzie chrupiące.
Do boczku i czosnku dodaj bulion, mleko, śmietankę i przyprawy. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Dołóż brukselkę, tarty ser i klopsiki. Gotuj całość przez kolejne 10 minut, aż wszystkie składniki będą gotowe.
Zupę brukselkową podawaj na ciepło, posypaną siekanym koperkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przesoliłaś rosół? Nasze babcie miały sposób, by go uratować
Sportowcy go uwielbiają, jest zdrowszy od jogurtu naturalnego. Wspomaga prace jelit i odchudzanie
Ani makaron, ani ryż. Z tym dodatkiem pomidorowa wchodzi na wyższy poziom smaku