Sernik z makiem to idealne połączenie smaków. Na święta będzie w sam raz
Sernik czy makowiec? Jeśli nie masz czasu na upieczenie na święta obu ciast i jak co roku stoisz przed dylematem, które wybrać, zdecyduj się na wariant pośredni. Przygotuj przepyszny sernik z makiem - ten wyjątkowy smak zaskoczy twoich gości.
Już nie musisz decydować, co upiec tym razem na święta - sernik czy makowiec. Możliwe jest połączenie tego w jeden przepyszny deser. Gdy pierwszy raz zrobiłam ten sernik z makiem, już wiedziałam, że to będzie świąteczny hit. Nie pomyliłam się, w tym roku robię ponownie.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 125 g zimnego masła,
- 1 łyżka cukru z wanilią,
- szczypta soli,
- 2 żółtka.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej,
- 70 g zimnego masła,
- 50 g cukru.
Składniki na masę serowo-makową:
- 125 g maku (niemielonego),
- 150 g cukru + 3 łyżki,
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 200 ml kwaśnej śmietany (12 %),
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g),
- 1 łyżka cukru z wanilią,
- 4 jajka.
Przygotuj ciasto. Przesiej na stolnicę mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier z wanilią i sól. Przesiekaj składniki nożem. Dodaj żółtka i zagnieć całość na jednolite ciasto. Wyłóż nim dno i bok (mniej więcej do połowy wysokości) tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw ją do lodówki.
Przygotuj kruszonkę. Połącz w misce wszystkie składniki (masło – drobno pokrojone). Nie zagniataj ich, lecz rozcieraj palcami – do uzyskania ciasta o grudkowatej konsystencji. Wstaw miskę do lodówki.
Ponakłuwaj widelcem schłodzony spód ciasta. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wsyp do niej suche ziarna fasoli. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 185°C. Piecz przez 12 minut. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez kilka minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
W międzyczasie przygotuj masę serowo-makową. Połącz mak z 3 łyżkami cukru i zblenduj lub zmiel.
W osobnym naczyniu połącz serek, śmietanę, resztę cukru, proszek na budyń i cukier z wanilią. Dokładnie zmiksuj składniki. Nie przerywając miksowania, dodaj do masy po jednym jajku. Miksuj do połączenia składników w jednolitą całość. Wymieszaj uzyskaną masę z makiem.
Przelej masę serowo-makową na podpieczony spód. Na wierzchu rozsyp równomiernie kruszonkę. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około godzinę.
Ostudź sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy całkowicie wystygnie, schłodź w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka Paseczkowa robi wrażenie na gościach. Zawsze pytają o przepis
Dlaczego zakwas z buraków zrobił się gęsty? Nie wyrzucaj, możesz go uratować
Ciasto kruche zawsze mi wychodzi, nigdy nie ma zakalca. Stosuję patent Magdy Gessler