Reklama
Reklama

Sernik z makiem to idealne połączenie smaków. Na święta będzie w sam raz

Sernik czy makowiec? Jeśli nie masz czasu na upieczenie na święta obu ciast i jak co roku stoisz przed dylematem, które wybrać, zdecyduj się na wariant pośredni. Przygotuj przepyszny sernik z makiem - ten wyjątkowy smak zaskoczy twoich gości.

Już nie musisz decydować, co upiec tym razem na święta - sernik czy makowiec. Możliwe jest połączenie tego w jeden przepyszny deser. Gdy pierwszy raz zrobiłam ten sernik z makiem, już wiedziałam, że to będzie świąteczny hit. Nie pomyliłam się, w tym roku robię ponownie.

Sernik z makiem - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • 125 g zimnego masła, 
  • 1 łyżka cukru z wanilią, 
  • szczypta soli, 
  • 2 żółtka. 

Składniki na kruszonkę: 

Reklama
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 70 g zimnego masła, 
  • 50 g cukru. 

Składniki na masę serowo-makową: 

  • 125 g maku (niemielonego), 
  • 150 g cukru + 3 łyżki, 
  • 1 kg twarogu sernikowego, 
  • 200 ml kwaśnej śmietany (12 %), 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g), 
  • 1 łyżka cukru z wanilią, 
  • 4 jajka. 

Sernik z makiem - przepis

Przygotuj ciasto. Przesiej na stolnicę mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier z wanilią i sól. Przesiekaj składniki nożem. Dodaj żółtka i zagnieć całość na jednolite ciasto. Wyłóż nim dno i bok (mniej więcej do połowy wysokości) tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw ją do lodówki. 

Przygotuj kruszonkę. Połącz w misce wszystkie składniki (masło – drobno pokrojone). Nie zagniataj ich, lecz rozcieraj palcami – do uzyskania ciasta o grudkowatej konsystencji. Wstaw miskę do lodówki. 

Ponakłuwaj widelcem schłodzony spód ciasta. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wsyp do niej suche ziarna fasoli. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 185°C. Piecz przez 12 minut. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez kilka minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go. 

W międzyczasie przygotuj masę serowo-makową. Połącz mak z 3 łyżkami cukru i zblenduj lub zmiel.  

W osobnym naczyniu połącz serek, śmietanę, resztę cukru, proszek na budyń i cukier z wanilią. Dokładnie zmiksuj składniki. Nie przerywając miksowania, dodaj do masy po jednym jajku. Miksuj do połączenia składników w jednolitą całość. Wymieszaj uzyskaną masę z makiem. 

Przelej masę serowo-makową na podpieczony spód. Na wierzchu rozsyp równomiernie kruszonkę. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około godzinę.  

Ostudź sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy całkowicie wystygnie, schłodź w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka Paseczkowa robi wrażenie na gościach. Zawsze pytają o przepis

Dlaczego zakwas z buraków zrobił się gęsty? Nie wyrzucaj, możesz go uratować

Ciasto kruche zawsze mi wychodzi, nigdy nie ma zakalca. Stosuję patent Magdy Gessler

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery