Reklama
Reklama

Smakuje wybornie i ma mnóstwo witamin. Sałatka marcowa dobra na kolację i nie tylko

Sałatka marcowa

Ta sałatka marcowa jest bardzo uniwersalnym daniem, które możesz podać na zimno – w formie klasycznej sałatki lub na ciepło – jako pożywną przekąskę lub element dania obiadowego. W sałatce znajdziesz dość nietypowe połączenie kapusty i marynowanej papryki. Użyliśmy białej, ale możesz także wykorzystać kapustę kiszoną.  

Sałatka marcowa - lista składników

Przygotuj następujące składniki:

  • 1 kg posiekanej kapusty białej lub kiszonej, 
  • 1 mały por, 
  • 150-200 g papryki marynowanej, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2-3 łyżki oleju lub masła, 
  • 2 łyżki ziół prowansalskich lub innych, suszonych ziół, 
  • ½ łyżeczki nasion kminku, 
  • sól i czarny pieprz do smaku. 

Sałatka marcowa - przepis

Jeśli używasz kapusty białej, obierz liście zewnętrzne, wytnij twarde części, a kapustę drobno poszatkuj. Kapustę kiszoną – jeśli wybierzesz taką wersję – opłucz, odciśnij nadmiar soku i pokrój na mniejsze kawałki. Por oczyść i drobno posiekaj.  

Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć kminek i drobno posiekany czosnek, aby zaczęły ładnie pachnieć, a następnie dodaj posiekany por. Mieszaj, aby por zmiękł, a następnie dodaj kapustę, wsyp przyprawy. W razie potrzeby dolej 1-2 łyżki wody i duś kapustę na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj pokrojoną w paski paprykę, wymieszaj i dopraw solą oraz czarnym pieprzem.  

Sałatkę marcową podawaj na ciepło, po wyjęciu z patelni lub na zimno. Świetnie smakuje z kromką świeżego chleba. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka wiosenna na szczupłą talię. Lekkostrawne danie pełne witamin

Najlepsza zamiast wędliny na kanapki. Karkówka pieczona, którą zrobisz ją w domu

Nie wiesz, jaki dodatek podać do niedzielnego obiadu? Zrób prostą sałatkę z pora

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka