Smakuje wybornie i ma mnóstwo witamin. Sałatka marcowa dobra na kolację i nie tylko
Sałatka marcowa
Ta sałatka marcowa jest bardzo uniwersalnym daniem, które możesz podać na zimno – w formie klasycznej sałatki lub na ciepło – jako pożywną przekąskę lub element dania obiadowego. W sałatce znajdziesz dość nietypowe połączenie kapusty i marynowanej papryki. Użyliśmy białej, ale możesz także wykorzystać kapustę kiszoną.
Przygotuj następujące składniki:
- 1 kg posiekanej kapusty białej lub kiszonej,
- 1 mały por,
- 150-200 g papryki marynowanej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki oleju lub masła,
- 2 łyżki ziół prowansalskich lub innych, suszonych ziół,
- ½ łyżeczki nasion kminku,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Jeśli używasz kapusty białej, obierz liście zewnętrzne, wytnij twarde części, a kapustę drobno poszatkuj. Kapustę kiszoną – jeśli wybierzesz taką wersję – opłucz, odciśnij nadmiar soku i pokrój na mniejsze kawałki. Por oczyść i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć kminek i drobno posiekany czosnek, aby zaczęły ładnie pachnieć, a następnie dodaj posiekany por. Mieszaj, aby por zmiękł, a następnie dodaj kapustę, wsyp przyprawy. W razie potrzeby dolej 1-2 łyżki wody i duś kapustę na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj pokrojoną w paski paprykę, wymieszaj i dopraw solą oraz czarnym pieprzem.
Sałatkę marcową podawaj na ciepło, po wyjęciu z patelni lub na zimno. Świetnie smakuje z kromką świeżego chleba.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka wiosenna na szczupłą talię. Lekkostrawne danie pełne witamin
Najlepsza zamiast wędliny na kanapki. Karkówka pieczona, którą zrobisz ją w domu
Nie wiesz, jaki dodatek podać do niedzielnego obiadu? Zrób prostą sałatkę z pora