Reklama
Reklama

Soczyste klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie. Jesienią to mój ulubiony obiad

Ten przepis na obiad zawsze sprawdza się świetnie. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym takie aromatyczne, sycące klopsiki to prawdziwy przysmak. Lubimy je zarówno ja z mężem, jak i nasze dzieci, a każdy rodzic wie, jak trudno dogodzić kulinarnie kilkulatkom. Gdy raz je zrobisz, na pewno trafią na listę twoich ulubionych dań.

Soczyste, aromatyczne klopsiki nowojorskie podawane w gęstym, lekko słodko-kwaśnym sosie pomidorowym to klasyka amerykańskiej kuchni, ale inspirowana jest włoskimi smakami. To danie, które kojarzy się z domowym obiadem jak z filmów – makaron spaghetti oblepiony sosem, pulchne mięsne kulki i intensywny zapach ziół unoszący się w kuchni. Połączenie mięsa, pomidorów, boczku i przypraw tworzy wyjątkowy, głęboki smak, któremu trudno się oprzeć. 

Klopsiki po nowojorsku - lista składników

  • 350 g makaronu spaghetti, 
  • 3 świeże pomidory, 
  • 100 g boczku wędzonego surowego, 
  • 50 ml wody z gotowania makaronu, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka sosu worcestershire, 
  • pół łyżeczki cukru brązowego, 
  • pół łyżeczki bazylii suszonej, 
  • pół łyżeczki oregano, 
  • odrobina tymianku, 
  • sól i pieprz. 

Klopsiki: 

Reklama
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 1 jajko, 
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • odrobina natki pietruszki, 
  • odrobina papryki słodkiej mielonej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • mąka do obtoczenia, 
  • olej rzepakowy do smażenia. 

Klopsiki po nowojorsku - przepis

W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, papryką słodką, solą i pieprzem. Wyrób masę na jednolitą konsystencję. Uformuj małe kulki (ok. 3 cm średnicy), obtocz je delikatnie w mące. 

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż klopsiki ze wszystkich stron aż się ładnie zarumienią. Odłóż na talerz. 

W dużym garnku ugotuj spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu. Odlej 50 ml wody z gotowania, przyda się do sosu. 

Pomidory sparz wrzątkiem i pokrój w kostkę. Zachowaj sok, który puściły podczas krojenia. Czosnek przeciśnij przez praskę.  

Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na tej samej patelni, na której smażyły się klopsiki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę, mieszając dość często. Dodaj pomidory. Całość smaż przez kilka minut. Dodaj wodę z gotującego się makaronu, zagotuj i duś potem przez 5 minut na małym ogniu aż delikatnie odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos worcestershire, cukier, oregano, bazylię, tymianek, sól i pieprz. Zamieszaj.  

Przełóż klopsiki do sosu, przykryj i duś jeszcze kilkanaście minut. 

Na talerz nałóż porcję makaronu, polej sosem z klopsikami po nowojorsku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka Paseczkowa robi wrażenie na gościach. Zawsze pytają o przepis

Dlaczego zakwas z buraków zrobił się gęsty? Nie wyrzucaj, możesz go uratować

Ciasto kruche zawsze mi wychodzi, nigdy nie ma zakalca. Stosuję patent Magdy Gessler

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne