Soczyste klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie. Jesienią to mój ulubiony obiad
Ten przepis na obiad zawsze sprawdza się świetnie. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym takie aromatyczne, sycące klopsiki to prawdziwy przysmak. Lubimy je zarówno ja z mężem, jak i nasze dzieci, a każdy rodzic wie, jak trudno dogodzić kulinarnie kilkulatkom. Gdy raz je zrobisz, na pewno trafią na listę twoich ulubionych dań.
Soczyste, aromatyczne klopsiki nowojorskie podawane w gęstym, lekko słodko-kwaśnym sosie pomidorowym to klasyka amerykańskiej kuchni, ale inspirowana jest włoskimi smakami. To danie, które kojarzy się z domowym obiadem jak z filmów – makaron spaghetti oblepiony sosem, pulchne mięsne kulki i intensywny zapach ziół unoszący się w kuchni. Połączenie mięsa, pomidorów, boczku i przypraw tworzy wyjątkowy, głęboki smak, któremu trudno się oprzeć.
- 350 g makaronu spaghetti,
- 3 świeże pomidory,
- 100 g boczku wędzonego surowego,
- 50 ml wody z gotowania makaronu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka sosu worcestershire,
- pół łyżeczki cukru brązowego,
- pół łyżeczki bazylii suszonej,
- pół łyżeczki oregano,
- odrobina tymianku,
- sól i pieprz.
Klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina natki pietruszki,
- odrobina papryki słodkiej mielonej,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka do obtoczenia,
- olej rzepakowy do smażenia.
W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, papryką słodką, solą i pieprzem. Wyrób masę na jednolitą konsystencję. Uformuj małe kulki (ok. 3 cm średnicy), obtocz je delikatnie w mące.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż klopsiki ze wszystkich stron aż się ładnie zarumienią. Odłóż na talerz.
W dużym garnku ugotuj spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu. Odlej 50 ml wody z gotowania, przyda się do sosu.
Pomidory sparz wrzątkiem i pokrój w kostkę. Zachowaj sok, który puściły podczas krojenia. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na tej samej patelni, na której smażyły się klopsiki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę, mieszając dość często. Dodaj pomidory. Całość smaż przez kilka minut. Dodaj wodę z gotującego się makaronu, zagotuj i duś potem przez 5 minut na małym ogniu aż delikatnie odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos worcestershire, cukier, oregano, bazylię, tymianek, sól i pieprz. Zamieszaj.
Przełóż klopsiki do sosu, przykryj i duś jeszcze kilkanaście minut.
Na talerz nałóż porcję makaronu, polej sosem z klopsikami po nowojorsku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywają je "chlebem życia". Chronią serce przed zawałem, poprawiają przemianę materii