Reklama
Reklama

Soczyste klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie. Jesienią to mój ulubiony obiad

Ten przepis na obiad zawsze sprawdza się świetnie. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym takie aromatyczne, sycące klopsiki to prawdziwy przysmak. Lubimy je zarówno ja z mężem, jak i nasze dzieci, a każdy rodzic wie, jak trudno dogodzić kulinarnie kilkulatkom. Gdy raz je zrobisz, na pewno trafią na listę twoich ulubionych dań.

Soczyste, aromatyczne klopsiki nowojorskie podawane w gęstym, lekko słodko-kwaśnym sosie pomidorowym to klasyka amerykańskiej kuchni, ale inspirowana jest włoskimi smakami. To danie, które kojarzy się z domowym obiadem jak z filmów – makaron spaghetti oblepiony sosem, pulchne mięsne kulki i intensywny zapach ziół unoszący się w kuchni. Połączenie mięsa, pomidorów, boczku i przypraw tworzy wyjątkowy, głęboki smak, któremu trudno się oprzeć. 

Klopsiki po nowojorsku - lista składników

  • 350 g makaronu spaghetti, 
  • 3 świeże pomidory, 
  • 100 g boczku wędzonego surowego, 
  • 50 ml wody z gotowania makaronu, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka sosu worcestershire, 
  • pół łyżeczki cukru brązowego, 
  • pół łyżeczki bazylii suszonej, 
  • pół łyżeczki oregano, 
  • odrobina tymianku, 
  • sól i pieprz. 

Klopsiki: 

Reklama
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • 1 jajko, 
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • odrobina natki pietruszki, 
  • odrobina papryki słodkiej mielonej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • mąka do obtoczenia, 
  • olej rzepakowy do smażenia. 

Klopsiki po nowojorsku - przepis

W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, papryką słodką, solą i pieprzem. Wyrób masę na jednolitą konsystencję. Uformuj małe kulki (ok. 3 cm średnicy), obtocz je delikatnie w mące. 

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż klopsiki ze wszystkich stron aż się ładnie zarumienią. Odłóż na talerz. 

W dużym garnku ugotuj spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu. Odlej 50 ml wody z gotowania, przyda się do sosu. 

Pomidory sparz wrzątkiem i pokrój w kostkę. Zachowaj sok, który puściły podczas krojenia. Czosnek przeciśnij przez praskę.  

Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na tej samej patelni, na której smażyły się klopsiki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę, mieszając dość często. Dodaj pomidory. Całość smaż przez kilka minut. Dodaj wodę z gotującego się makaronu, zagotuj i duś potem przez 5 minut na małym ogniu aż delikatnie odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos worcestershire, cukier, oregano, bazylię, tymianek, sól i pieprz. Zamieszaj.  

Przełóż klopsiki do sosu, przykryj i duś jeszcze kilkanaście minut. 

Na talerz nałóż porcję makaronu, polej sosem z klopsikami po nowojorsku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najzdrowsze mięso, a my tak rzadko jadamy. Nie jest naszpikowane antybiotykami, dobre dla serca i na pamięć

Jak zrobić najlepszą sałatkę jarzynową? Magda Gessler przestrzega przed składnikiem, który rujnuje jej smak

Nazywają je "chlebem życia". Chronią serce przed zawałem, poprawiają przemianę materii

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne