To najlepszy wiosenny obiad. Młoda kapusta z warzywami smakuje wybitnie
Młoda kapusta z warzywami to klasyczne danie kuchni polskiej, które idealnie wpisuje się w wiosenno-letni jadłospis. Jest lekkie, aromatyczne i pełne świeżych warzyw, co czyni je doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym posiłkiem. Sprawdź przepis na młodą kapustę z warzywami, inspirowany tradycyjnymi recepturami.
Młoda kapusta to jedno z moich ulubionych warzyw, ta witaminowa bomba po prostu rozpływa się w ustach. Gdy dodamy do tego marchewkę, cebulę i paprykę, będzie jeszcze lepiej. Mogłabym jeść to na okrągło.
- 1 główka młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżki masła lub margaryny,
- 1 pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, usuń głąb i drobno poszatkuj. Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie paski lub kostkę.
W dużym garnku rozpuść masło lub margarynę. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie dodaj startą marchewkę i pietruszkę, smaż przez 2–3 minuty, mieszając. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż jeszcze około 2 minuty.
Do garnka z warzywami dodaj poszatkowaną kapustę. Wlej około 1/2 szklanki wody, przykryj i duś na małym ogniu przez około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i (opcjonalnie) odrobiną cukru. Gotuj jeszcze 10–15 minut na małym ogniu, aż kapusta i warzywa będą miękkie, a smaki się połączą.
Na koniec dodaj posiekany koperek, delikatnie wymieszaj. Podawaj na ciepło jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne lekkie danie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pobudza lepiej niż mała czarna. Nie podrażnia żołądka, oczyszcza i wspomaga koncentrację
Na Śląsku to rarytas. Dziś już mało kto je w ten sposób ziemniaki, choć są pyszne
Wspiera jelita i kości, ma dużo białka. Włosi dodają go niemal do wszystkiego