Reklama
Reklama

Więcej niż klasyczne kiszone. Te ogórki po szlachecku śnią mi się po nocach, są przepyszne

Ogórki po szlachecku to klasyczna wersja ogórków kiszonych, wzbogacona liśćmi selera, które nadają im wyjątkowy, delikatnie korzenny aromat. Dzięki odrobinie cukru fermentacja przebiega szybciej, a smak jest jeszcze lepszy.

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ogórków kiszonych - przez cały rok goszczą na naszych stołach jako pyszna przekąska czy dodatek do obiadu, pokrojone w plasterki chętnie kładziemy także na kanapki. Ogórki kiszone to dla wielu osób smak dzieciństwa, a ich walory smakowe i zdrowotne są wyjątkowe. 

Wśród wielu przepisów, ten darzę szczególnym sentymentem - recepturę na ogórki po szlachecku pokazała mi babcia. Sekretem jest dodanie kilku liści selera.

Ogórki po szlachecku - lista składników

Do dużego słoika (3-4 litry): 

Reklama
  • 2 kg ogórków gruntowych (średnich, jędrnych), 
  • pęczek koperku z baldachimami, 
  • 4 liście selera,  
  • 6-8 ząbków czosnku,  
  • 3 kawałki korzenia chrzanu (po ok. 8 cm). 

Zalewa: 

  • 2 litry wody, 
  • 2 łyżki soli,  
  • ½ łyżeczki cukru. 

Ogórki po szlachecku - przepis

Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie i odetnij końcówki (po ok. 2 mm z każdej strony). 

Koperek i liście selera opłucz pod zimną wodą. Podziel na mniejsze kawałki. Chrzan obierz i pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz i lekko zmiażdż nożem, aby puścił aromat. 

W garnku zagotuj zalewę tylko do momentu aż cukier i sól się rozpuszczą. Odstaw do przestygnięcia. 

Do słoika układaj na dnie gałązkę koperku i liść korzenia chrzanu, a następnie ogórki, przeplatając je z dodatkami. Na wierzchu ułóż liść korzenia chrzanu. 

Letnią zalewą zalej ogórki po szlachecku. Słoik lekko przykryj i odstaw na 3 dni. Po tym czasie zakręć mocno pokrywkę i przełóż do ciemnego chłodnego miejsca. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis na Sałatkę Pięknej Wczasowiczki. Lekka, soczysta i pełna witamin przekąska

W Azji jedzą od stuleci. Pomaga w leczeniu cukrzycy i nadwagi, na skórę działa jak kolagen

Teraz smakuje najlepiej. Jeść powinni zwłaszcza starsi, bo wyśmienicie działa na serce i nawadnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki