Reklama
Reklama

Ani w mleku, ani w zwykłej wodzie. Moja babcia tylko tak moczyła śledzie, miały idealny smak

Śledzie to obowiązkowa pozycja na stole podczas spotkań w gronie rodziny czy znajomych. Nadchodzące andrzejki, imprezy mikołajkowe, oraz oczywiście święta Bożego Narodzenia stwarzają wiele okazji do przygotowania tego dania. W poniższym artykule podpowiem ci, w czym śledzie moczyła moja babcia, aby smakowały najlepiej.

Doświadczone gospodynie doskonale wiedzą, że przygotowanie pysznych śledzi, wymaga ich uprzedniego namoczenia. Jeśli jednak dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z tą potrawą, możesz zastanawiać się, dlaczego trzeba moczyć śledzie, oraz jakie produkty najlepiej się do tego nadają. Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.  

Dlaczego trzeba moczyć śledzie? 

Moczenie śledzi, zazwyczaj stosuje się z dwóch powodów. Po pierwsze wpływa pozytywnie na ich teksturę, ponieważ stają się miększe. Po drugie proces ten ma za zadanie pozbycie się z nich nadmiaru soli. Co więcej, patent ten pozytywnie wpływa także na walory smakowe i zapachowe. Ponadto, dzięki moczeniu, pod wpływem niektórych zalew, śledzie nieco bieleją, co również może być pożądanym efektem. 

Reklama

Jak długo moczyć śledzie? W przypadku śledzi w płatkach wystarczy włożyć je do wybranej zalewy na godzinę lub dwie. Warto mieć na uwadze, że w niektórych przepisach znaleźć można wskazówki, aby moczenie trwało kilka godzin, a nawet noc. W przypadku ryb w całości zaleca się, aby w kąpieli spędziły nawet 12 do 18 godzin, w ciągu tego czasu, przynajmniej dwukrotnie warto wymienić wodę. 

Śledziami, które przez wielu uważane są za jedne z najsmaczniejszych, są matiasy, czyli młode osobniki, które łowione są przed pierwszym tarłem. Są dosyć tłuste oraz charakteryzują się świeżym smakiem. Ten rodzaj śledzi nie wymaga także bardzo długiego moczenia, czasem wystarczy nawet 15 minut, aby smakowały pysznie.   

Sprawdź także: Jest tańsza od dorsza, nie ma ości, a mięso soczyste i delikatne. W Biedronce i Lidlu można kupić w promocji

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Ryby te zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, dzięki czemu świetnie wpływają na układ krążenia, w tym pracę serca, pomagają również dbać o prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Korzystnie wpływają również na układ nerwowy, działają przeciwzapalnie, a także poprawiają kondycję skóry. W śledziach znajdziemy także białko, które wpływa na sytość, jest podstawową substancją budulcową organizmu, a także uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Śledzie dostarczają także witamin i minerałów:

  • witaminy A, która działa antyoksydacyjnie, wspiera zdrowie oczu i wygląd skóry, 
  • witaminy z grupy B, wspierające układ krążenie, nerwowy i mięśniowy,  
  • witaminy D, wzmacniającej kości, zęby i poprawiającej odporność,  
  • witaminy E, która wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspiera układ hormonalny i pomaga zwalczać wolne rodniki,  
  • jod, wspiera zdrowie tarczycy, poprawia przemianę materii, 
  • selen, działa przeciwutleniająco, wspiera odporność i tarczycę,  
  • magnez, jest niezbędny do prawidłowej pracy mózgu, serca i mięśni,  
  • cynk, wspiera odporność, wzmacnia włosy i paznokci, pomaga dbać o cerę.  

W czym moczyć śledzie? Najlepsze sposoby  

Najprostszym sposobem na moczenie śledzi, jest włożenie ich do zimnej wody. Można również użyć ugotowanej wcześniej wody z dodatkiem ziaren jałowca, liści laurowych, ziela angielskiego, czy goździków. Dobrze sprawdza się również patent z użyciem wody gazowanej z dodatkiem pokrojonych plastrów cytryny. Wiele gospodyń do moczenia śledzi wybiera zimne mleko.  

Moja babcia do moczenia śledzi nie używała jednak ani wody, ani mleka. Uważała, że najsmaczniejsze śledzie to te moczone w maślance. Wychodziły wyjątkowo delikatne, kruche i miękkie.  

Ciekawym produktem, który również można wykorzystać do moczenia śledzi, jest piwo. Taką zalewę przygotujesz gotując litr piwa z dodatkiem korzennych przypraw, np. goździków, cynamonu i anyżu, a następnie taką mieszanką zalać płaty ryb. 

Do wody do moczenia śledzi, możesz dolać również octu jabłkowego, cukru oraz przypraw takich jak liście laurowe i ziele angielskie. Taka mieszanka świetnie doskonale "wyciągnie" niechciane zapachy ze śledzi. Warto zastosować proporcję 100 ml octu na litr wody. Tak przygotowane ryby, będą idealne do śledzi na ostro. 

Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl   

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na pierogi. Jest sprężyste, delikatne i nie rozpada się w gotowaniu

Trik dobrego cukiernika uratuje popękany sernik. Będzie gładki i puszysty jak chmurka

Lepiej mrozić pierogi surowe czy gotowane? Jest jeszcze jeden sposób, o którym mało kto wie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | śledzie